Mirosurile unor anumite lucruri ne pot aduce atât de multă bucurie. Pentru unii oameni, poate fi aroma ierbii proaspăt tăiate sau a unor parfumuri cu arome de flori. Pentru alții, pielea unui nou-născut sau mirosul de pâine proaspătă pot induce sentimente de calm și seninătate.
Mirosurile pot, de asemenea, avertiza asupra pericolului, informându-ne că există un incendiu sau că s-a stricat mâncarea.
Incapacitatea de a mirosi poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Această afecțiune este cunoscută sub numele de anosmie. Anosmia, o pierdere totală sau parțială a mirosului, a ajuns în prim plan ca un simptom COVID-19. Dar această afecțiune are multe cauze.
Anosmia poate fi tratată medical. Există, de asemenea, strategii puternice pentru combaterea acesteia acasă. În acest articol vom discuta despre remedii naturale recomandate de medici pentru recuperarea pierderii mirosului.
Patru metode naturale pentru recăpătarea simțului mirosului
Anosmia poate fi permanentă sau temporară. De multe ori se estompează treptat în timp, fără tratament sau intervenție. Cu toate acestea, poate fi îngrijorător să nu știi când sau dacă simțul mirosului tău va reveni. Dacă vrei să accelerezi procesul, există mai multe tratamente pe care le poți încerca acasă.
Tratamentul pentru pierderea mirosului depinde de cauză. Există intervenții medicale care pot ajuta, precum și tratamente la domiciliu.
Antrenarea mirosului
În plus față de tratamentele medicale, doctorii recomandă această strategie la domiciliu. Antrenarea mirosului este un pilon de bază al tratamentului. Pacientul miroase o serie de patru arome puternice, care pot fi găsite în casa cuiva sau sub formă de uleiuri esențiale. Fiecare parfum este adulmecat ușor timp de 20 de secunde. Acest proces se repetă de trei ori pe zi timp de 6 săptămâni. Angajamentul pe termen lung este, de obicei, necesar pentru a vedea îmbunătățiri.
Antrenarea mirosului mai eficientă dacă folosești aceleași patru mirosuri în fiecare zi, mai degrabă decât alternativ. De asemenea, îți recomandăm să te concentrezi asupra mirosului, acordându-i toată atenția, timp de 20 de secunde.
Pentru a încerca antrenarea mirosului, doctorii recomandă încercarea acestor parfumuri:
- cafea măcinată
- trandafir
- citrice
- eucalipt
- vanilie
- cuișoare
- mentă
În timpul antrenamentului, este posibil să simți arome ciudate care nu se potrivesc cu ceea ce ar trebui să miroși. Aceasta include mirosurile murdare, cum ar fi arderea de cauciuc sau deșeuri corporale. Acest lucru este cunoscut sub numele de parosmie. Parosmia poate dura câteva săptămâni sau mai mult, dar este de obicei temporară.
Ulei de ricin
Medicii naturiști recomandă ulei de ricin pentru anosmie. În mod natural, uleiul de ricin a fost folosit de mult timp pentru a restabili pierderea mirosului, datorită componentei sale active, acidul ricinoleic. Acidul ricinoleic poate ajuta la combaterea infecțiilor. De asemenea, ajută la reducerea umflăturilor și inflamațiilor pasajului nazal cauzate de răceli și alergii.
Uleiul de ricin provine din semințe de ricin. Este folosit ca tratament de trecere nazală pentru refacerea simțului mirosului de către practicienii ayurvedici.
Pentru a încerca uleiul de ricin pentru anosmie:
- Încălzește ușor ulei de ricin pe aragaz sau într-un cuptor cu microunde. Asigură-te că este cald și nu fierbinte.
- Așează două picături de ulei în fiecare nară de două ori pe zi: o dată la trezire și chiar înainte de somn.
Ghimbir
Ghimbirul are un miros distinctiv, înțepător, care îl face benefic pentru utilizarea în antrenarea mirosului. Poți utiliza ghimbir praf sau crud, în acest scop.
Doctorii recomandă, de asemenea, consumul de ceai de ghimbir. Din punct de vedere natural, consumul de ceai de ghimbir diminuează inflamația căilor respiratorii nazale, reducând în același timp formațiunile de mucus în exces care blochează pasajele nazale, provocând pierderea mirosului.
Pentru a încerca ceaiul de ghimbir pentru anosmie, încearcă să folosești plicuri de ceai de ghimbir gata preparate. De asemenea, poți prepara ceai din ghimbir crud:
- Curăță și taie felii de ghimbir crud.
- Pune o lingură de ghimbir crud în două căni de apă fierbinte timp de aproximativ 15 minute.
Irigare salină
Dacă ți-ai pierdut simțul mirosului din cauza alergiilor sau a congestiei sinusurilor, o irigare cu apă sărată te poate ajuta. Acest remediu elimină alergenii și mucusul din cavitatea nazală.
Poți cumpăra o soluție salină sterilă gata făcută sau îți poți crea propria soluție acasă, după cum urmează:
- Se toarnă 1 cană de apă distilată sau apă fiartă de la robinet într-un recipient proaspăt spălat.
- Adaugă ½ linguriță de sare și ½ linguriță de bicarbonat de sodiu în apă.
- Umple o sticlă de stoarcere sau o seringă medicală cu amestecul.
- Înclină-ți capul înapoi.
- Împinge soluția într-o singură nară, țintind către partea din spate a capului, nu partea superioară a capului.
- Lasă soluția să se scurgă pe cealaltă nară sau pe gură.
- Repetă de mai multe ori pe zi.
Cum este diagnosticată pierderea mirosului?
Nu există niciun test medical care să diagnostice în mod specific pierderea mirosului. Un medic se va baza foarte mult pe propria auto-raportare a acestui simptom. De asemenea, îți poate cere să reacționezi la o serie de parfumuri sau alimente și să raportezi ceea ce poți și nu poți mirosi.
Un istoric oral îți poate ajuta medicul să evalueze afecțiunile anterioare care ar fi putut să nu fi fost diagnosticate, cum ar fi COVID-19. Pentru a plasa un diagnostic, medicul va încerca să găsească o cauză de bază. Îți vor face un examen fizic pentru a verifica dacă există un virus, alergii sau infecție sinusală.
Citiţi şi
Lansarea BIC® Soleil Escape în România: o seară de răsfăț senzorial
Un tratament intensiv de hidratare a părului
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.