S-a demonstrat că ne este dat (genetic, mai ales) să credem în poveşti; aş spune că nu e un lucru neaparat rău – poate că viaţa e ca un pod care se clatină când îl parcurgi, iar poveştile au menirea să absoarbă clătinarea. Numai că din naivitatea noastră de consumatori se pot foarte uşor scoate bani. Şi nu puţini.
Prin urmare, s-a creat o întreagă industrie de cărţi, dvd-uri video sau audio, conferinţe şi workshop-uri care folosesc miturile din psihologia populară şi ne învaţă cum să rămânem noi înşine, dar în acelaşi timp să fim şi mai buni (?), undeva aproape de perfecţiune, cum să alegem facultatea, partenerul de viaţă, slujba, cum să ne educăm copiii, cum să învăţăm o limbă străină în timp ce dormim sau cum să slăbim ascultând doar un CD cu mesaje subliminale.
Cercertările ştiinţifice arată că, într-o măsură surprinzător de mare, ceea ce considerăm adevărat cu privire la psihologie, de fapt nu este. Cartea „50 de mari mituri ale psihologi populare” este un ghid de aproape 500 de pagini care ne poate ajuta să despărţim mitul psihologic de realitate. Sunt aduse în discuţie 50 de mituri principale, împărţite în 11 capitole, scrise într-un stil uşor de înţeles pentru oricine, specialist în psihologie sau nu. Fiecare capitol se încheie cu alte mituri discutate pe scurt, 250 în total, alături de referinţele bibliografice care invită la aprofundarea acestora.
Unele dintre cele mai interesante mituri infirmate pe baza cercetărilor sunt că nu ne folosim doar 10% din capacitatea cerebrală (aşadar nu avem nevoie de cărţile şi articolele care ne promit să ne readucă cei 90% din creier), că mesajele subliminale nu pot convinge oamenii să facă lucruri pe care în mod normal nu le-ar face, că adolescenţa nu este, inevitabil, o perioadă a frământărilor psihice – doar o minoritate (20%) dintre adolescenţi trec printr-un tumult pronunţat, majoritatea adolescenţilor având dispoziţii afective pozitive şi relaţii armonioase cu părinţii şi colegii, că oamenii nu trec printr-o criză la mijlocul vieţii (nu trebuie să te temi de împlinirea a 40-50 de ani, lumea ta nu se va da peste cap, nu vei divorţa, nu vei lua decizii iraţionale, poate doar îţi vei cumpăra o maşină nouă, sport – dar asta doar pentru că la vârsta asta ţi-o permiţi), că hipnoza nu este folositoare pentru recuperarea amintirilor unor evenimente uitate, că testul poligraf nu detectează minciunile (ci emoţiile, care sunt interpretabile, de aceea testul poligraf nici nu e admis ca probă în sălile de judecată), că oamenii nu pot învăţa diverse lucruri, cum ar fi o limbă străină, în timp ce dorm (acest mit a alimentat un întreg comerţ de produse pentru oamenii care vor ceva repede, fără prea mult efort), că opusele nu se atrag (ba dimpotrivă, fiecare dintre noi caută persoane cu care să semene cât mai mult, toate filmele care arată poveşti uimioare de dragoste între oameni complet diferiţi sunt scorneli), că femeile nu sunt mai neîndemânatice la volan decât bărbaţii (bărbaţii au cu 70% mai multe accidente decât femeile, din cauză că aceştia îşi asumă mai multe riscuri la volan), că este bine să nu ne exprimăm furia, chiar şi în feluri nedistructive (agresivitatea nostră este ca o fântână, cu cât scoatem mai multă apă, cu atât se va umple mai mult).
Dacă ”aşa am văzut la televizor” sau ”toată lumea ştie că” sau ”aşa s-a întâmplat în filmul” nu înseamnă că e şi adevărat şi trebuie să adoptăm imediat aceste ”adevăruri” în viaţa reală. Autorii cărţii îşi propun să elimine convingerile larg răspândite, dar false, şi să le înlocuiască cu informaţii exacte, pe care noi să le putem folosi pentru a lua decizii mai bune în lumea reală. Această lucrare este bazată numai pe cercetare ştiinţtifică, obiectivă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că probabilitatea ca rezultatele cercetărilor psihologice să fie adevărate este de minimum 95%. Poate e bine să privim puţin dincolo de ce ne face să râdem sau să fim curioşi, să ne întristăm sau să ne emoţionăm (exact trăirile afective vânate de industrii), să privim puţin cu lupa mecanismele mentale şi să căutăm adevărul.
Articol apărut în www.clubdiverta.ro, noua revistă de cultură urbană îngrijită de publisherul catchy.ro.
Citiţi şi
25 de curiozități din psihologie care implicit sunt un răspuns la multe din întrebările personale
5 mituri despre sportul pentru slăbit
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.