Cum poți jigni crezând că faci un bine

19 October 2014

Aura AngheliuM-am apucat să fac o ciorbă cu siguranța că am tot ce-mi trebuie, dar am constatat că se terminase sucul de roșii. Fără alternativă, am coborât la alimentara din fața blocului. Alimentara este foarte bine aprovizionată, în sensul că are de toate, dar nu ai de unde alege. Dacă vrei roșii la conservă, ceri roșii la conservă, fără a specifica de care. Au un singur fel, pe cel mai ieftin.

Când vânzătoarea mi-a cerut contravaloarea cutiei de roșii, un leu și șaptezeci de bani, doamna din spatele meu a exclamat:

– Vaaai, dar ce scumpete! Cum să coste atât?! Voiam și eu să cumpăr, dar mă lipsesc. Dă-mi un borcan de muștar! Ăla cât e?!

M-am întors și am văzut o bătrânică slăbită și cocârjată de trecerea anilor, sprijinindu-se în baston, cu portofelul în mâna dreaptă și cu cealaltă cotrobăind după monede. Bastonul era vechi și foarte zgâriat, portofelul jupuit mai păstra doar pe alocuri pielea neagră din care fusese confecționat, hainele dumneaei fuseseră la moda odată, însă culorile nu mai transmiteau de câteva zeci de ani eleganță. Paltonul avea gulerul atât de tocit, încât lucea, iar ghetele erau mai în etate ca mine…

a-little-old-lady

Mi s-a rupt sufletul! Îmi bătea inima tare, chiar aș fi vrut să o îmbrățișez. Am spus încet vânzătoarei că aș vrea să achit eu ce dorește să cumpere doamna… Și vânzătoarea i-a înmânat bunicuței o pungă în care pusese și conserva de roșii lângă borcanul cu muștar.

Reacția doamnei în vârstă a uimit pe toată lumea:

– Ce e cu astea?! Eu am cerut doar muștar!

S-a uitat la mine, s-a uitat la vânzătoare, a înțeles intenția și a recunoscut făptuitorul. A fost unul din puținele momente în care am rămas fără cuvinte.

– Mie nu-mi plătește nimeni, cu atât mai puțin o puștoaică. Eu am bani, dragă! Uite! (Și mi-a băgat portofelul sub nas) Am tot ce-mi trebuie. Învață tu, întâi, cât am învățat eu și pe urmă să-ți permiți să mă insulți. Eu am fost învățatoare la viața mea, dragă, am fost respectată, nu așa! Să-ți fie rușine! Aș putea să-ți fiu de trei ori bunică.

Apoi se adresă vânzătoarei:

– Dacă-i iei banii ăsteia, eu plec și nu-mi mai trebuie muștar! Și nici nu mai calc pe aici!

Am retras banii și mi-au ieșit cuvintele din gură fără voia mea, dar conștientizând că am greșit:

– Iertați-mă, doamnă, nu am vrut să vă insult în niciun fel…

Experiența am trăit-o fiind deja mamă. A fost un duș cu apă rece! Așa mi-a trebuit! Și nu o spun cu ironie, ci sincer. Am învățat atunci că ajutorul trebuie acordat dacă și cui ți-l cere, nu dacă și cui consideri tu că are nevoie.

Pe Aura o găsiți cu totul aici.



Citiţi şi

Cu ce m-am ales în viață

Alegeri de înger

Ziua în care am divorțat de mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Dana / 20 October 2017 20:28

    Chiar daca ea a avut reactia asta, nu inseamna ca nu trebuie sa ii ajutam atunci cand ii vedem. Cateodata asta este sungurul ajutor pe care-l primesc. Unii poate nu stiu sau poate sunt prea mandrii sa primeasca, asta nu inseamna ca nu au nevoie.

    Reply
  2. Irina / 10 January 2016 16:36

    Cred ca ajutorul ca asta sau sa informezi oamenii trebuie acordat indiferent daca este cerut sau nu sau omul se considera jignit…. si nici persoana ajutatoare in acest exemplu nu trebuie sa fie asa “sensibilicoasa”, mai ales ca era vorba despre o batrana – dar si alte persoane prea “doborate” de probleme pot reactiona la fel.
    Ajutorul pe care trebuie sa-l dam numai cand este cerut este acela e genul un sut in fun un pas inainte…

    Reply
  3. Dana / 10 January 2016 10:48

    Da, are bani dar comenteaza ca o zgarcita. Daca era “doamna” nu comenta in nici un fel, asa ca…faceti bine, daca puteti iar ifosele ignorati-le. Conteaza foarte mult si atitudinea cu care oferim, sunt persone care au aere de superioritate cand dau si atunci clar jignesc, dar nu a fost cazul de fata.

    Reply
  4. Lexy / 10 January 2016 10:25

    O baba tampita! Din cauza uneia ca ea, extrem de orgolioasa, sufera si altii pe care ai dori sa ii ajuti si au nevoie ,dar dupa un astfel de eveniment nu mai indraznesti. Doamna a trait o viata degeaba daca nu a invatat ca orgoliul nu e bun la nimic, iar bunatatea se recompenseaza cu bunatate. Iar tu ca tanara erai un exemplu. Ignorati babele nebune, nu va descurajati sa ajutati atunci cand simtiti.

    Reply
  5. Ana-Maria / 23 October 2014 23:15

    Hmmm, Steinhardt a concretizat astfel.
    Binele facut cu forta e pacat, e pacatul mandriei.
    E un fel de; eu stiu mai bine decat tine ce este bine pentru tine.
    Si Dumnezeu e un Lord generos ca ne permite sa Il refuzam.
    (Jurnalul Fericirii)

    Reply
    • Corina / 10 January 2016 15:43

      Am fost in aceeasi situatie odata. Dar batrana “mea” mi-a multumit si a vrut sa imi sarute mana. Era imbracata modest si curat. Se uita lung la struguri si la pretul lor (in mijloc de ianuarie). Continuati sa faceti bine. A incerca nu inseamna a forta, Ana Maria.

      Reply
  6. Spunsieu / 20 October 2014 12:27

    Sa stii ca batranii sunt foarte sensibili, unii nu vor sa ceara ajutor deloc. Unii arata rau si nu cheltuiesc bani nu pentru ca nu si-ar permite, pur si simplu ii strang, considera ca nu le trebuie haine noi sau pantofi noi. Incep sa fie zgarciti cu propria persoana. Asa ca da, daca nu-ti cer ajutorul, nu e cazul sa te oferi.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro