Cum e la școală în Canada

9 October 2014

Ada PetreȘcoala începe la 8.45 și se termină la 3.15. Părinții sunt rugați să nu aducă mai devreme de ora asta copiii, decât dacă sunt înscriși într-un program before school și cred că mulți sunt, pentru că pe aici serviciile încep și la ora 7.

Cum eu nu am serviciu, plecăm spre școală pe la 8.15. Traversăm bulevardul și ne despărțim în fața pajiștii uriașe pe care Irina o parcurge în 5 minute. La fără 20 sună clopotul (a sunat odată chiar lângă urechea mea și era să mor de inimă). La fără un sfert încep orele.

Copiii nu au dulăpioare, au cuiere. În școală își schimbă încălțămintea cu o pereche de pantofi de interior. De cele mai multe ori, părinții sunt sfătuiți să cumpere o singură pereche de pantofi și pentru sport și pentru clasă. Hainele de sport sunt păstrate într-un săculeț cu logo-ul școlii, le aduc lunea și le iau vinerea. În ghiozdan, fiecare copil are un penar și un planner. În fiecare zi își notează în planner ce teme au, dacă au, și tot acolo profesorul scrie ce are de comunicat părinților. Copiii nu cară manuale, caiete speciale și culegeri. Nu am văzut nici un manual din păcate, pentru că toate materialele didactice se păstrează la școală. Irina are un folder în care păstrează fișele pe care le primește ca temă. A început școala de joia trecută și a avut doar două teme: o fișă la franceză (anul 1 începători) și una la matematică. Pe ambele le-a terminat în câte 10 minute. Școala recomandă ca zilnic copiii să citească măcar 30 de minute împreună cu părinții. Irina are deja fișă la bibliotecă și a venit cu o carte de citit. Mult peste nivelul ei de înțelegere a limbii engleze, e drept. Dar faptul că are fișă la bibliotecă a încântat-o.

prima zi de școală

Orele de muzică și cele de sport se fac cu profesori dedicați. La sport, Iri face fotbal (american, desigur). Ora de muzică se ține într-o sală specială și copiilor li se dau instrumente. Există și un cor al școlii, care repetă în pauza de prânz. Copiii sunt încurajați să meargă acasă la prânz, să mănânce. Dacă distanța de casă nu le permite să se fâțâie în intervalul de o oră, sau nu e nimeni acasă să le pună supa pe masă, au cutiuță de mâncare. Joia e zi de pizza la școală (se face comandă și cei ce doresc să mănânce pizza primesc o felie sau două). Există și un program al primăriei prin care li se oferă copiilor lapte la școală, la prețuri modice. Ni s-a explicat că nu suntem obligați să cumpărăm laptele, doar că uneori cei ce abia au venit în această țară o duc mai rău cu banii și prin acest program vor să se asigure că toți copiii au parte de un pic de lapte măcar de două ori pe săptămână. Nu e cazul nostru, desigur, cu toate astea Irina a primit ieri o cutiuță de lapte, deși nu o comandasem.

Pentru copiii nou veniți există cursuri de engleză cu un profesor special. Irina a avut ieri prima lecție și s-a întors încântată. Învățătorul Irinei e dispus să învețe limba română ca să se poată înțelege cu ea și ne-a rugat să îi indicăm un curs online, ceea ce am și făcut.

Irina este într-o clasă mixă, elevi de a patra și de a cincea. Nu pentru că ar fi ea foarte deșteaptă și venind din România e tobă de matematică, nu, nici vorbă. Aici copiii sunt repartizați în clase în funcție de vârstă. Pe Irina au inclus-o într-o clasă mixtă, fiindcă în aceeași clasă mai era un copil vorbitor de română.

Ieri am primit un fluturaș care ne anunța că în curând încep cursurile de patinaj la școală. Părinții erau invitați să doneze patinele rămase mici și să se înscrie pe o listă dacă vor patine cu număr mai mare. Cei ce nu au de donat patine se pot înscrie și ei pe listă și vor primi dacă rămân patine disponibile după ce le sunt repartizate donatorilor. De asemenea, se fac cursuri de babysitting pentru copiii între 10 și 14 ani și cursuri de “cum să stai singur acasă”. Acestea două din urmă sunt cursuri opționale, pe bani. Patinajul pare să fie inclus în programa școlii.

Școala nu are uniforme, doar echipament sportiv inscripționat cu logo-ul ei. Nu te obligă nimeni să cumperi nimic. Nu reviste, nu vederi de la Crucea Roșie, nu dvd-uri, nu cd-uri. În schimb, copiii sunt încurajați să doneze, să facă acte de caritate, să contribuie la banca de alimente, să participe la cross-ul dedicat lui Terry Fox.

Nu îmi permit să fac nici un fel de comentariu la adresa nivelului de educație din Canada, e prea devreme. Suntem încă în faza în care observăm, ne minunăm și așteptăm să vedem. Anul acesta Irina are un singur lucru de făcut: să devină fluentă în engleză. Sunt fericită că nu mai trebuie să facem performanță. Dar recunosc că am rugat-o pe Nana să ne trimită manualele de-a patra din România. Ar fi păcat de cât a muncit în ultimii trei ani să o lăsăm să uite. Cred că un pic de homeschooling pe partea asta n-o să-i strice.

În curând vom merge și la școala românească.

Pe Ada o găsiți cu totul aici.



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Soacră-mea

Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Violeta / 1 October 2016 8:12

    Fiecare stat are tipul de educatie pe care il doreste. America si Canada, ca si alte state dezvoltate isi permit permanent sa importe inteligenta, tineri exceptionali din tari ca Romania. La noi s-a cam facut dificil cu noua programa si zecile de manuale de la diverse edituri care, pentru eficienta, te determina sa cumperi auxiliare de la ei, ametesc cadrele didactice si parintii. Ministerul se face ca nu vede. De unde va dati seama ce si cat invata, evolutia pas cu pas a copilului, daca nu vedeti caiete, fise, carti? As vrea sa am mai multe informatii asupra sistemului de acolo. Probabil nici dumneavoastra nu le aveti deocamdata.

    Reply
  2. Emil / 17 September 2015 16:34

    Parerea mea e ca o zapaciti rau de tot cu manualele romanesti. Lasati-o sa invete bine limba si sa se adapteze la Canada. Mai bine o duceti la un teatru, in oras, ca sa invete limba decat sa o puneti sa studieze ceva ce in cel mai bun caz va studia mai tarziu in Canada si de care se va plictisi la scoala mai tarziu.
    Sfatul meu e sa nu va stresati copilul. Si noi suntem emigranti si nu ne stresam deloc fiica.

    In orice caz, va felicit pentru curajul de a pleca in alta tara. Ati reusit sa oferiti un viitor sigur copilului vostru. De voi depinde daca va fi si frumos sau nu.

    Reply
  3. Nadine / 17 September 2015 6:20

    pana la urma si profesorii de aici sunt tot oameni si ei si depinde foarte mult educati primita de la profesor la profesor de la scoala la scoala:
    http://www.yummymummyclub.ca/blogs/erin-chawla-the-kiducation-learning-curve/20140407/why-do-i-need-to-learn-this-anyway?s=fb

    Reply
  4. Nadine / 17 September 2015 6:19

    de acord cu Locacorten… dupa 12 ani de scoala Canadiana .. cred ca da ai prins frumos prima impresie… personal cred ca scoala Canadiana este foarte buna si pregateste copii pentru viata, daca parintii vor educatie atunci este treaba lor sa-si pregatesca copiii, dar scoala face un excellent job pentru ai porni in viata de dupa scoala (acea experienta Canadiana, care acum apreciez cu adevarat cat este de importanta)… ai prins multe detalii care sunt diferite de la scoala la scoala:
    -8.45 și se termină la 3.15
    – săculeț cu logo-ul școlii (nu-mi amintesc de asa ceva, e adevarat a trecut mult de atunci)
    – fotbal (american, desigur)- in programa scolara sunt prevazute toate sporturile, au inceput cu asta anul scolar dar luna viitoare va face altceva si tot asa in fiecare an, apoi ste important si ce-i place profuluide sport sa faca cu ei.. de exemplu al meu a facut un an de wrestling nu mai stiu in ce clasa
    – lapte la școală- pare sa fie ceva nou, este prima data cad aud
    – clasă mixă- din cate am inteles ideea claselor mixte este sa le fie mai usor la profesori sa predea, copiii mai mari ii ajuta pe cei mai mici si asa ii invata sa fie mai responsabili, este un mod de a-i educa responsibility
    – Nu reviste (dar iti trimit flyerul de la Scholastic sa suporti materialele didactice care le foloseste profesorul la clasa: un anume procent din ce cupara parintii copiilor din clasa respectiva de la Scholasitic, primeste profesorul pentru materiale didactice), nu vederi de la Crucea Roșie (sar ii pune pe copii sa faca desene si apoi fac felicitari sa le cumparam sa donam banii: la noi era programul Kids for Kids parca; eu l-am invatat sa faca felicitari cu happy birthday sa le folosim cel putin dupa aia, daca tot dadeam parca $2-$3 pe fiecare card), nu dvd-uri, nu cd-uri… or sa fie altceva sub alte forme, stai linistita ca nu ai scapat, nu vreau sa te descurajez
    – pana la sfarsitul trimestrului asta (inainte de sarbatori) Irina va fi fluenta in Engleza fara nici un dubiu: Welcome to Canada! o sa vedeti ca va fi foarte bine

    Reply
  5. Locacorten / 18 August 2015 20:42

    Scris cu inima. Felicitari si mult success in continuare.

    (sint un imigrant in Canada care a trecut print aceleasi schimbari cu mai mult timp in urma).

    Reply
  6. Lidia G. / 13 December 2014 16:15

    Mult succes si multa sanatate!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro