Pentru a doua oară în istorie, celebrul institut Pantone nu a ales o singură culoare a anului, ci două: gri suprem („ultimate gray”) şi galben luminat („illuminating yellow”). În 2016, au fost selectate Rose Quartz și Serenity.
Nuanţa de gri aleasă evocă calmul şi fundaţiile dure din ciment al unei construcţii, în timp ce nuanţa de galben aduce aminte de raze de soare calde şi bună dispoziţie, notează revista TIME. Alegerea nu este întâmplătoare, ci a fost făcută având în vedere evenimentele anului 2020, descrierea institului vorbind despre „mariajul unor culori care transmit un mesaj despre putere şi speranţă.”
Culoarea anului 2020 a fost Classic Blue
Despre galben
Galben luminos = fericire, căldură, pozitivitate. Galbenul te face să te simți fericit și spontan. E poate cea mai energetică dintre culorile calde. E asociată cu speranța și strălucirea soarelui. Galbenul e puterea ta personală și împlinirea, abundența, curajul și încrederea. Ajută memoria, concentrarea, voința și comunicarea. Este plină de energie creativă și intelectuală. Reprezintă claritate, voioșie, optimism. Nu este o culoare emoțională, vine mai degrabă din minte decât din inimă. Mental, are o tendință de a te face mai analitic și mai critic. E galbenul o culoare norocoasă? Nu știu, dar complexă sigur este. Poate inspira dragoste, dar e folosită să arate că-ți place de cineva, că ești prietenos.
“Look at the stars
Look how they shine for you
And everything you do
Yeah, they were all yellow”…
O rochie galbenă sugerează că ești o persoană creativă, activă, captivantă.
Floarea soarelui, a patra versiune (cu fundal galben), august 1889. Van Gogh Museum, Amsterdam
Galbenul emană strălucire, lumină, vitalitate, energie, optimism, dorința de a crește și de a-i depăși pe ceilalți. Floarea soarelui este printre cele mai asociate imagini cu această culoare.
Te poți gândi la o nouă amenajare baie sau bucătărie în culorile lui 2021.
„Fiecare culoare are propriul aspect emoţional, nuanţa de gri fiind cea mai solidă, fundaţia practică de care avem nevoie, pe când nuanţa de galben e cea care ne aminteşte de nevoia de a spera şi de a ne păstra buna dispoziţie”, a declarat Leatrice Eisemen, directorul executiv al institului, pentru TIME.
Decizia a fost influenţată de evenimentele anului 2020, de la pandemia de COVID-19 la mişcarea Black Lives Matter şi protestele anti-rasism din Statele Unite, dar și de nevoia de comuniune şi de relaţii cu alţi oameni pe care anul 2020 a accentuat-o atât de dramatic.
Citiţi şi
Orice i s-a întâmplat altuia ni se poate întâmpla și nouă
Da, dragostea este un accident!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.