Prima impresie contează, inclusiv în relaţiile de afaceri. De aceea, recepţia unei companii este, de obicei, cea mai arătoasă parte a clădirii – decoraţiuni moderne, fotolii confortabile şi, de cele mai multe ori, una sau mai multe tinere frumoase, gata să vă vină în ajutor. Machiate atent, îmbrăcate cu grijă, ele cunosc numele tuturor angajaţilor, reprezentând primul contact al oricărui vizitator cu respectiva companie. De obicei însă, atât salariul, cât şi modul în care sunt apreciate lasă de dorit. Pentru că, oricât de bine şi-ar face treaba, sunt judecate prin prisma modului în care arată.
Luna trecută, conform The Guardian, recepţionista Nicola Thorp şi-a pierdut locul de muncă pentru că nu purta… tocuri. Fusese angajată prin intermediul unei agenţii (Portico) al cărei cod vestimentar impune femeilor să poarte tocuri între 5 şi 10 centimetri înălţime. Când Nicola a venit la lucru în pantofi fără toc şi a refuzat să se schimbe, a fost trimisă acasă fără a fi plătită. În replică, aceasta a lansat o petitie, care a primit deja zeci de mii de semnături, prin care să scoată în afara legii faptul că unele companii îşi obligă angajatele să poarte pantofi cu toc la muncă.
În sprijinul ei, numeroase femei au postat pe twitter fotografii cu pantofii lor fără tocuri. Campania a fost iniţiată de către grupul feminist Fawcett Society şi se desfăşoară cu hashtagul: #FawcettFlatsFriday.
Ştim că modul în care te îmbraci nu mai influenţează succesul – cel mai bun exemplu în acest sens fiind Steve Jobs şi pasiunea sa pentru ţinutele informale – atunci de ce încă mai există locuri unde este relevant pentru jobul unei femei faptul dacă poartă sau nu pantofi cu toc? Ba, mai mult, de ce încă mai există obligativitatea ca aceasta să poarte pantofi cu toc? Mai ales că aceştia au darul de a sexualiza femeile (şi nu, nu se poate face o paralelă între codul vestimentar al bărbaţilor – legat de purtarea unei cravate, care, cu excepţia cazurilor patologice nu are nimic sexy).
Desigur că purtarea pantofilor cu toc la locul de muncă poate fi şi în avantajul femeilor care îi poartă – ajutându-le să capete mai multă autoritate: schimbă poziţia corpului, cu umerii înapoi, adăugând şi un plus de înălţime, mai ales dacă e vorba de femei… scunde. Însă… asta trebuie să ţină de alegerea personală. Dacă o femeie se simte confortabil opt ore cocoţată pe tocuri, dacă acest tip de pantofi o ajută să aibă mai multă încredere în ea însăşi acest lucru trebuie să ţină strict de puterea şi libertatea sa de a alege asta, şi nu de obligativitatea respectării unor norme sexiste la locul de muncă.
Deşi ne aflăm în 2016, la aproape 100 de ani de când femeile şi-au câştigat dreptul la vot, la 50 de ani de când avem dreptul la plată egală cu bărbaţii, totuşi, succesul femeilor continuă să fie dependent gradul de atractivitate.
Astfel, unele companii încă mai cred că nu este suficient să angajezi o recepţionistă profesionistă şi competentă, aceasta trebuie să fie şi atractivă. Însă asta nu are cu nimic de a face cu drepturile şi libertăţile unei femei şi nici nu-i conferă, de fapt, succesul scontat, chiar dacă poartă cele mai înalte tocuri posibile.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.