M-am întors foarte enervat de la întîlnirea de ieri-seară cu Klaus Iohannis, și o să vă povestesc îndată de ce. N-a fost un tête-à-tête, dimpotrivă: a fost o întîlnire la GDS, pe Calea Victoriei, la care a participat toată floarea cea vestită a intelectualității: Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Livius Ciocîrlie, Andrei Oișteanu, Sorin Alexandrescu și așa mai departe. Eu nu am fost invitat ca intelectual, căci nu sînt și nici nu îmi doresc să fiu un intelectual, ci ca susținător al lui Klaus Iohannis. A fost prezent și Victor Rebengiuc, care e actor, nu intelectual.
După mintea mea, Klaus Iohannis și-a cam pierdut vremea venind la întîlnirea cu intelectualii de la GDS. Și-ar fi putut petrece două ore din această importantă săptămînă mult mai interesant și mai util. Asta este strict impresia mea. Discuția a fost plicticoasă, anodină, searbădă. Mulți dintre cei care au luat cuvîntul au vorbit doar ca să se audă, doar ca să se afle în treabă. În plus, am văzut o întreagă colecție de toamnă-iarnă de fețe acrite, mefiente, lipsite de entuziasm, și expresii sceptice și țîfnoase, dintre care se detașa cea a lui Liiceanu. Singurul moment vesel a fost atunci cînd a vorbit Andrei Pleșu, care a povestit ceva amuzant, nu înainte de a-i zice lui Iohannis că nu are să-i dea nici un sfat, că, „fără să doresc să vă lingușesc, domnule Iohannis, cred că alcătuirea dumneavoastră e cea corectă“.
Iohannis a fost, ca de obicei, civilizat. A mulțumit pentru invitație și a spus dintru început că el este foarte optimist cu privire la rezultatul de duminică. Cineva l-a întrebat ce va face dacă va pierde alegerile, iar răspunsul lui a fost că nu ia în calcul așa ceva, că nu are un plan B. Liiceanu l-a luat la rost că e prea pasiv, că nu a avut nici o reacție cu privire la fraudele care s-au făcut în primul tur, iar Iohannis, oarecum vexat, i-a spus: „Dumneavoastră ori nu m-ați urmărit, ori m-ați ignorat. Eu am vorbit deja despre lucrurile astea“. Liiceanu era țîfnos, poate și pentru că vorbea ca unul care tocmai îi cîntase o serenadă encomiastică Monicăi Macovei, fiind pus acum în situația de a vota cu Iohannis. „Spuneți-mi cum veți cîștiga alegerile!“, i-a zis Liiceanu, cu multă țîfnă, lui Iohannis, moment în care nu m-am mai putut abține și am zis: „Cu voturi!“. Așa se cîștigă alegerile: cu voturi, nu cu altceva. Întreaga discuție mi s-a părut sterilă, lipsită de sens: cînd se va unifica dreapta, ce aveți de gînd să faceți pentru electoratul de stînga, care nu se regăsește în PSD, bine măcar că nu i-a cerut nimeni lui Iohannis să înființeze un partid socialist autentic.
Eu am crezut, sincer, că intelectualii ăștia ultradeștepți îi vor spune niște lucruri interesante lui Iohannis, care să îi folosească în următoarele zile. N-a fost nimic de genul ăsta. A fost cam jalnic, după gustul meu. Eu mă pregătisem vreo cîteva ore pentru întîlnirea asta. Am primit peste o sută de mesaje de la prietenii mei de pe Facebook și le-am pus pe cele care mi s-au părut mai interesante într-un document. Am subliniat anumite lucruri și am făcut un print color. Nu m-am dus acolo ca să mă aflu în treabă. N-am luat cuvîntul pentru că mi-am dat seama că n-avea rost. La sfîrșit, m-am dus la Iohannis, am schimbat cîteva vorbe cu el și i-am pasat un A4, printat față-verso, pe care și l-a pus în buzunarul de la piept. I-am mai spus că dezbaterea cu Ponta e musai să aibă loc. Am părăsit locul faptei cît se poate de enervat. Cu intelectualii nu cîștigi alegerile, asta e clar.
P.S.: Acest mesaj l-am postat aseară pe pagina mea de Facebook pentru a fi citit în primul rînd de către cei care știau de această întîlnire și, mai ales, de către cei care îmi trimiseseră mesaje pentru Klaus Iohannis. Cele mai multe dintre ele au ajuns la destinatar, cum am spus mai sus. Mi-ar fi plăcut să pot spune că discuția de la GDS a fost una interesantă, vie și așa mai departe. N-a fost. A fost o mare plictiseală. Cînd a luat cuvîntul Romulus Rusan, distinsul soț al Anei Blandiana, Klaus Iohannis mai avea puțin și căsca.
Citiţi şi
De obicei, 1 decembrie e despre România
Domnul Iisus, domnul Eminescu și domnul Georgescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.