Crudităţile ne menţin tineri la corp şi ageri la minte

27 November 2012

Ligia Pop este raw food chef, adică bucătar specializat în bucătaria vegetală fără foc, câştigătoarea, alături de alţi 15 bucătari din lume, a titlului internaţional YouTube Next Chef. Ligia susţine demonstraţii culinare şi organizează expoziţii naţionale pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, este gazda show-ului TV online Ligia’s Kitchen şi autor de carte, Reţete Vegane Fără Foc, Deserturi pentru Părinţi şi Copii Sănătoşi şi Germeni şi Vlăstari – Surse de Sănătate şi Energie fiind doar câteva titluri. Dincolo de acestea, Ligia Pop este licenţiată în muzică a Universității de Arte “George Enescu” din Iaşi, profesoară de pian şi autorul metodei inovative de pian “Paşi în Lumea Muzicii”. Impresionant, nu?

Cu această doamnă am povestit despre bucătărie, reţete fără foc şi viaţa sănătoasă.

Maura Anghel: Ce este de fapt raw vegan? 

Ligia Pop: Bucătăria fără foc. Folosim doar ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutriţional, dar și pe gustul gurmanzilor. Se folosesc legume, vlăstari – seminţe germinate de legume crescute în mlădiţe care sunt de 30 de ori mai bogat nutriţional decât plantele mature, frunzoase, folosite pentru sucuri, fructe, seminţe, nuci, și superalimentele (alge marine – sursa cea mai complexă de minerale din lume sau cacao raw şi diverse prafuri vegetale bogate în nutrienţi complecşi).

M.A.: Cum este privit în România acest stil de viaţă?

L.P.: Cine este pregătit şi educat în domeniu realizează că există multe beneficii, iar cei care nu se află în această categorie sau preferă să stea deoparte şi să nu accepte nici o provocare de a învăţa mai multe despre nutriţie sănătoasă vor găsi mereu scuze pentru stilul lor de viaţă. V-aţi întrebat vreodată din ce motiv fac asta? Ori din lipsa informatiei, ori pur şi simplu fiindcă simt schimbările în bine din viaţa celorlalţi şi se simt vinovaţi că nu au puterea să facă prea mult pentru ei în acest sens.

M.A.: Românilor le cam place bucătăria tradiţională…?

L.P.: Chiar dacă tot timpul am crezut că românul este pasionat de grătare şi produse animale, încă din 1950 au fost foarte mulţi adepţi ai vegetarianismului, veganismului şi a tot ce ţine de consumul mare de raw food. O parte din aceşti oameni au stat în umbră, alţii nu s-au ferit să povestească lumii din experienţele lor extraordinare de transformare şi vindecare. La acest punct procentul este şi mai mare, chiar dacă nu avem încă un număr să vă dau. Doar ca idee, la ultimele expoziţii nationale, Raw Generation Expo (următoarea ediţie va fi pe 12 mai, 2013, la Bucureşti) au fost peste 10.000 de oameni preocupaţi de o alimentaţie sănătoasă. Printre ei erau şi consumatori de produse animale şi consumatori de produse vegetariene.

M.A.: Ce s-a schimbat odată cu noul stil de a mânca?

L.P.: Cantităţile mari de crudităţi ne menţin tineri la corp şi ageri la minte, plini de armonie şi pace interioară, şi gata de a vedea viaţa în alte culori. A fost uimitor să urmăresc schimbările din corpul meu în funcţie de proporţia de crudităţi introdusă pe parcurs şi am să vă vorbesc imediat despre asta. Transformările mari se realizează atunci când procentul de crudităţi diversificate se apropie de 90% şi mă refer aici la schimbări miraculoase realizate prin detoxifierea şi curăţarea organismului. Aceleaşi schimbări le-am observat şi la mine, prin lipsa constipaţiei, cât şi schimbări în ce priveşte textura pielii şi claritatea ochilor. Iar de celulitata nu mai spun fiindcă chiar de curând am citit că singura cale prin care poti scăpa de ea este prin consumul mare de crudităţi. De asemenea, părul şi unghiile devin mai sănătoase şi strălucitoare. Eu una am scăpat de durerile de ficat şi fiere care veneau ca “bonus” odată cu consumul preparatelor din carne, cât şi de starea aceea de greutate şi lipsa de energie, care au fost înlocuite cu o stare de bine şi liniște sufletească.

M.A.: Felurile preferate?

L.P.: Toate preparatele sunt foarte rapid de realizat dacă am ingredientele la îndemână şi orice creaţie nouă, indiferent dacă este fel principal, aperitiv sau desert, este de fiecare dată o provocare. Vă recomand câteva reţete şi veţi vedea ce bucurie veți găsi în a găti pentru ceilalţi, o bucurie care vine odată cu succesul unui preparat simplu, delicios şi sănătos.

M.A.: Suntem în perioada postului. Niște idei?

 L.P.: În lunile anterioare poate au câştigat locul de vază în meniul nostru zilnic preparatele foarte procesate şi patiseriile greoaie care ne-au adus kilograme în plus. În special în această perioadă, corpurile noastre au nevoie de nutrienţii pe care poate i-am ignorat în ultimele luni. Fiindcă în această perioada ne curăţăm corpurile de toxine şi ne concentrăm pe multă fibră şi proteină vegetală, ducem lipsa unor deserturi gurmande, de aceea vă propun mai jos câteva rețete simple şi extrem de delicioase.

Prăjitura cu mere

 

Bombonele în stil Raffaello

Tot pe site-ul Ligiei Pop găsiți rețetele pentru tort de ciocolată şi mentă sau tort de merişoare.

M.A.Se poate slăbi cu ajutorul acestei alimentaţii?

L.P.: Lumea internaţională a fost zguduită în 2008 (mai puţin România, unde niciodată nu prea ajung ştirile acestea) când a apărut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tânără obeză care a slăbit 72,5 kg cu ajutorul dietei raw vegan. Vă recomand şi filmul “Fat, sick & Nearly Dead”, unde oameni obezi, aproape de limita sănătăţii sau care aveau deja inima terminată, au slăbit câte 30-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe şi multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au ţinut sub observaţie toate analizele care ințţial erau devastatoare, iar pe parcurs se îmbunătăţeau vizibil de la zi la zi. Nivelul colesterolului scădea, inima şi sistemul imunitar se întăreau, calciul şi toate mineralele erau în ordine, proteinele la fel etc.

M.A.Spuneţi-ne şi despre expoziţiile raw food pe care le organizați în România. 

L.P.: Expozîţiile mele se numesc Raw Generation Expo (http://www.rawgenerationexpo.com) şi le ţin de două ori pe an, primăvara şi toamna în Bucureşti. Suntem la ediţia a şasea care se va desfăşura pe 12 mai 2013 la Rin Grand Hotel. Scopul expoziţiilor este simplu – încerc să promovez un consum cât mai mare de raw food. Cred în educare treptată şi cred că paşii mărunţi sunt cei mai siguri. Cu paşi mărunţi au ajuns oamenii să facă schimbări majore în alimentaţia familiei lor şi asta este o veste excepţională pentru mine. Oamenii îşi scriu mărturiile şi împărtăşesc cu mine lucrurile minunate care li se întâmplă. Sunt într-o comunicare permanentă cu foarte multe persoane şi, din nou, bucuria mea cea mare este că această mişcare este ca un val care atrage pe cât mai mulţi.

Voi ce părere aveți? Încercați? 🙂



Citiţi şi

Batoanele F1 Express într-o nouă formulă – o alternativă practică pentru o masă completă din punct de vedere nutrițional

De ce trebuie să fim atenți la nivelul trigliceridelor în sânge

9 mituri despre cafea care pur și simplu nu sunt adevărate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro