Criza femeii de 30+

29 December 2013

Adina DinițoiuCam greu cu sărbătorile de iarnă, cu Revelionul, pentru că, dacă nu eşti bine ancorat(ă) în pregătirile tradiţionale, în gesturile tipice, te pândeşte depresia, ca de fiecare dată când eşti nevoit(ă) să faci un bilanţ al anului, al timpului care se scurge, mai mult sau mai puţin festiv.

Se spune că, pentru femeie, vârsta critică este cea dintre 30 şi 40 de ani, altfel spus perioada dintre 30+ şi 40- . E vârsta la care te întrebi ce (n-)ai realizat, vârsta la care apar primele semne ale îmbătrânirii şi când începi să te temi de îmbătrânire. Care sunt soluţiile sau reţetele pentru a trece cu bine de ea? Există aşa ceva?

Scriitoarea Ana Maria Sandu a publicat recent un mic „jurnal” literar al acestui interval de vârstă; e vorba de o cărţulie intitulată Aleargă (Polirom, 2013) şi ea se construieşte în jurul unei imagini-simbol, alergătorul (cu varianta feminină, alergătoarea), adică acela care nu abandonează cursa de zi cu zi a vieţii, care-şi strânge puterile pentru a continua, chiar dacă motivele sunt, deseori, puţin convingătoare, fluctuante, slabe.

În carte există o naratoare-personaj care se apucă de alergat în parc. Simplu. Gestul acesta impune un ritm, o disciplină (aproape) zilnică şi un tonus care, prin forţa lucrurilor, imprimă energie, o stare fizică bună şi motivaţia de a merge mai departe. Probabil că soluţia cea mai simplă, cea mai la îndemână este tonusul fizic: el înlătură teama de îmbătrânire şi face psihicul mai optimist. Terre-à-terre spus, alergatul combate depresia, dar a alerga mai înseamnă şi altceva, la modul figurat: o evadare, fuga de trecut (trecutul care se aglomerează), senzaţia de libertate, de eliberare. Iată:

„Oraşul e prea mic, am nevoie de mai mulţi kilometri pe care să-i ronţăi ca pe seminţe. Să nu scuip nici măcar cojile, să le înghit ca să nu rămână nici o urmă, nici un semn că m-am pierdut vreodată prin aceste dorinţe neiertătoare şi aspre ca nişte scaieţi.

Oamenii de vârsta mea se ascund în cupluri.

Ne adăpostim în paturi duble, împărţim pilote pufoase şi aşternuturi satinate cumpărate de la IKEA.

Ne rămân în suflet după-amiezele ceţoase în care n-am avut nici un plan pentru timpul nostru comun, feliat şi aranjat frumos pe farfurii mari, de preferinţă albastre.

Îl mâncăm la masa de seară şi-l înghiţim cu vin. Sângele ni s-a subţiat şi avem nevoie de întăriri.

Sărbătorim din ce în ce mai mulţi ani de când ne-am întâlnit. Nu mai e nici un secret, celălalt ajunge să te cunoască mai bine decât o faci tu”.

alearga

La 30+, nu-ţi mai eşti suficient(ă). Ai nevoie de confirmări, de sentimentul unei împliniri, de voinţa de a continua şi de a lupta cu presiunea timpului, a îmbătrânirii. Într-o epocă a consumerismului şi a imaginii care pledează insistent – şi necruţător – pentru tinereţea veşnică, pare a fi simplu să te pierzi în detalii mărunte – de modă, frumuseţe, întinerire etc. – şi să uiţi de tine. Dar nu e, totuşi, aşa. Există o soluţie a crizei?

Imaginea alergătorului/alergătoarei de cursă lungă poate fi o astfel de soluţie de supravieţuire. Ea înseamnă, de fapt, întoarcerea la gesturi simple, concrete, cotidiene, la tabieturi şi ritualuri care dau stabilitate, echilibru, siguranţă. Ele întind punţi peste un hău din ce în ce mai greu de traversat. Acestea sunt ultimele fraze ale micului volum „de supravieţuire” semnat de Ana Maria Sandu:

„Călătoresc ca să am de unde să mă întorc.

Citesc ca să nu rămân singură.

Mă mişc din ce în ce mai repede ca să nu mă împotmolesc.

Dacă uit regulile, sunt pierdută”.

Tehnicile minimale, programul zilnic, concretul care absoarbe în siguranţă anxietatea stârnită de lucrurile abstracte, de presiunea codurilor sociale. Dar mai este ceva: scrisul. În cazul Anei Maria Sandu, scrisul este prin excelenţă tehnica de supravieţuire, şi scriitoarea – autoare a romanelor Fata din casa vagon, Polirom, 2006, Omoară-mă!, Polirom, 2010, pe care vă invit să le citiţi – îl practică cu talent. Să-i lăsăm, aşadar, ultimul cuvânt:

alearga coperta„I-am privit atentă pe alergătorii din lumea largă şi i-am invidiat. Apoi mi-am luat picioarele la spinare şi am ieşit eu însămi la alergat. Au trecut nişte ani şi textul acesta s-a transformat într-o plasă de siguranţă. E aici experienţa mea, a prietenilor mei şi a personajelor literare cu care m-am intersectat. (…) scrisul e singurul moment din zi în care simt că mă pulverizez şi că nu mă mai atinge nimic cu adevărat. Îmi pierd acroşurile la realitatea cea mai pură, cea mai adevărată. Muşchii mi se tonifică şi obosesc în acelaşi timp. Mă mişc, deci nu mai am vârstă, frici sau dorinţe”.

Ana Maria Sandu, Aleargă, Colecţia „Ego. Proză”, Editura Polirom, Iaşi, 2013, 136 p.



Citiţi şi

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Cu ce m-am ales în viață

Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Tara Ana Maria / 12 January 2014 16:02

    Primiti multe sfaturi, ca de obicei, in vederea unei batrineti fericite… Sa rezumam insa ideea: desi avem treptat neuroni mai putini, ei devin mai eficienti si mai veseli. Adica decit multi si prosti (la tinerete), mai bine citiva, si tot mai isteti (la batrinete). Relatia asta intre parti vine cam ca vorba aia: un destept doarme in 4 ore cit un prost in 8 ore… Asa ca grabiti-va sa imbatriniti; va asteapta zile fericite (desi tot mai putine…), mai destepte si mai pline de miez….
    Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile.
    Chiar este creierul condamnat la degradare?, se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la “The New York Times” şi autoare a cărţii “Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie”.
    A descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de “The Daily Mail”.
    Cercetătorii – sociologi, psihologi şi neurologi – au descoperit însă că, în cazul unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul corpului. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.
    Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit. Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan.
    De asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.
    Testele de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani.
    Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani. Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta.
    Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone. Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.
    Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii. Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.

    Vreţi să aveţi o minte clară şi la bătrâneţe? Exista metode de a va mentine creierul tanar. Din pacate, mintea mai buna nu se poate obtine odata cu varsta, ci din contra, pierdem din ea, cu fiecare an ce trece.
    Cercetatorii au aflat insa ca exista diverse metode prin care putem opri declinul mintii. Iata cateva dintre acestea:
    ¨ Dansaţi. “Putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul!”, spune doctorul Daniel Amen, autorul cartii “O minte minunata la orice varsta”. “Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare si judecata”, a mai scris acesta.
    ¨ Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.
    Mergeţi la fitness. Sportul creeaza celule noi intr-o zona a creierului vitala memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au masurat volumul sangelui din creierul adultilor care merg la sala de patru ori pe saptamana, timp de patru luni si au descoperit ca toata aceasta activitate duce la producerea mai multor neuroni.
    ¨ Mâncaţi ouă. Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul programului “Incredere in creier”. Oul contine vitamina B, care obliga celulele nervoase sa arda glucoza, cea mai importanta sursa de energie a creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase la ritmuri optime.
    ¨ Mâncaţi, de asemenea, multe fructe şi legume şi evitaţi mâncărurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.
    ¨ Fiţi activi. Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sanatatii. Implicati-va tot timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alerta.
    ¨ Hidrataţi-vă mintea. Un studiu al Universitatii South Florida din 2006 a aratat ca oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspat pe saptamana aveau cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphe-noli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul de boala. Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru minte, intrucat creierul este 80% apa si daca nu este hidratat, neuronii nu pot sa functioneze corect.
    ¨ Râdeţi. Luati-va o pauza de la problemele cotidiene si radeti. Cititi bancuri, uitati-va la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea rasului scade stresul cu 39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.
    ¨ Dormiţi suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizeaza in creier, in timpul somnului. Un studiu al Facultatii de Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucati separate de informatie si le tese impreuna in timpul somnului. Doctorii ne sfatuiesc sa dormim fix 7 ore!
    ¨ Nu vă mai uitaţi la TV. O ora de privit la televizor creste riscul de a capata Alzheimer cu 1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxati la TV maxim doua ore pe zi. In schimb, ei propun sa cititi cat mai multe carti.
    ¨ Folosiţi mirodenii. Atunci cand gatiti, folositi cat mai multe mirodenii la mancare. Rozmarinul, de exemplu, contine acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folositi cu incredere condimentele, mai ales scortisoara, sofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.
    ¨ Studiaţi o limbă străină Nu ezitati sa invatati o limba straina, pentru a evita dementa la batranete. Un studiu al Universitatii York din Toronto arata ca oamenii in varsta care vorbesc mai multe limbi straine au o minte mai clara decat ceilalti.
    ¨ Spalaţi-vă bine pe dinţi. O gingie inflamata, sangeranda, poate sugera o problema a sanatatii. In plus, toate bacteriile care se strang in gura ajung in sange si apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, si o stare mentala extrem de proasta.
    ¨ Beţi ceai verde si veti castigati cu 20% mai multa sanatate mentala, potrivit unui studiu prezentat in The American Journal of Clinical Nutrition.

    Reply
    • emy / 20 February 2015 17:01

      Incercari de incurajare, niste prosteli scrise de cineva pt a vinde o carte oamenilor disperati de imbatranire si care vor sa creada acest ” adevar “. Haideti mai bine sa imbatranim demn, sa acceptam transformarile mentinand un nivel cat mai ridicat, cat mai mult timp. Daca negam adevarul, nu inseamna ca e si real ceea ce dorim sa credem.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro