Nu ştiu cum e să ai o galerie de artă, dar ştiu cum e să exişti într-una, că aia nu e muncă, e o bucurie continuă. Visez, dreptu-i, că roata se va întoarce şi voi da cândva în inima de-acum douăzeci de ani, inima aia care trăia între uleiuri, pânze, schiţe, piatră, lemn şi pasteluri.
Cristina Simion e o femeie pe care n-o invidiez, asta fiindcă nu mi-a crescut un astfel de organ, dar căreia îi înţeleg cât se poate de bine şi dorinţa de-a avea o galerie, însă şi bucuria de-a sălăşlui în ea, în preajma ei, pentru ea sau chiar prin. E ca şi cum ai fi un serafim pământean, poate însă cu ochi şi mai mulţi decât ai îngerului.
Nu trăieşti din artă, ci în artă. Poate părea o diferenţă minoră, însă vă asigur că este esenţială. E mai mult decât să iubeşti, e o formă de împropriere a frumosului exprimat astfel. Şi uite-aşa, Cristina alege să-şi deschidă o galerie de artă şi design într-un oraş renumit încă din vechime tocmai pentru artiştii şi meşteşugarii săi, Nurembergul.
Tiny Griffon Gallery este numele locului aflat pe Hirschelgasse 1 (lângă Tucherschloss Museum), unde vor fi promovaţi artişti şi designeri contemporani, prin expoziţii, happeninguri şi ateliere care vor contribui, cu siguranţă, la crearea unui suflu nou al oraşului german. Nu doar artă plastică vom găsi aici, ci şi obiecte de design şi accesorii cu valoare de unicat sau realizate manual, în ediţii limitate, albume şi hărţi tipărite pe hârtie hand-made, dar şi accesorii originale de mobilier.
Ce m-a bucurat pe mine mult, deşi, recunosc, mă aşteptam, este faptul că lunile noiembrie şi decembrie sunt perioada în care prezenţa românească pe simeze este una extrem de importantă. În expoziţia Modă şi costum în artele grafice îi regăsim pe Arthur Dinu şi pe Irina Ternauciuc, prin schiţe de modă şi desene, însă nu vor lipsi bijuteriile realizate manual şi accesoriile de modă semnate Diorama, Otilia Fonta, Laura 8, Rhea Costa şi by Sonja. Luna decembrie îl aduce în spaţiul expoziţional pe un pictor pe care-l cunosc şi-l iubesc de multă vreme, Ştefan Pelmuş – un artist al simbolului şi culorii deopotrivă. Iar ca să aflaţi ce urmează, puteţi să intraţi pe www.tinygriffon.com.
Tiny Griffon Gallery nu are cum să fie altceva decât un vis. Îl recunosc fiindcă îl trăiesc, fără întrerupere, de douăzeci de ani. Ce-i doresc eu Cristinei noastre? Să-i fie atât de frumos încât să nu facă niciodată diferenţa dintre vis şi realitate.
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Cum ne alegem biroul pentru acasă
Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.