Copiii nu vin cu manual de instrucțiuni

5 October 2015

– Alexandruuuu….

Sunetele se lovesc de pereţii casei şi mi se întorc duşmănoase. Este deja a treia oară când îmi strig fiul cel mare. Nu contează care este motivul: fie să vină la masă, fie să îi spun ceva, fie…, rezultatul însă, este aproape mereu acelaşi: copilul se preface că nu aude, cu gândul prost ascuns că aşa reuşeşte să se sustragă de la orice ar trebui să facă.

Probabil că nu sunt singura mamă care are astfel de probleme de comunicare şi înţelegere cu copiii, mai ales dacă aceştia se află la vârste „de trecere” – cum ar fi, de exemplu, tranziţia de la grădiniţă la şcoală sau de la „puiul mamei” la „băiat mare”. Nici situaţiile în care părinţii se simt în faţa unui puzzle firesc, dar, uneori, parcă imposibil de soluţionat, nu sunt tocmai puţine. Reacţiile imediate, chiar dacă izvorâte din sentimente legitime – supărare, neputinţă, durere, lipsă de răbdare etc – sunt, în marea lor majoritate, eronate, pentru că nu sunt trecute prin filtrul analizei obiective nu doa a situaţiei în sine, cât şi a copilului. Acesta, deşi mereu „mic” în ochii părinţilor, dezvoltă rapid o personalitate ale cărei asperităţi sunt ignorate (pe principiul, „ce ştie el?”), în timp ce nevoile, dorinţele şi sentimentele se află în sensibila etapă a formării lor. Ignorarea acestora permite părinţilor să greşească, fără să îşi dea seama ce urmări grave pot decurge de aici. Aşa e, nu este uşor să fii părinte (deşi, este nespus de frumos) şi nici copilul nu vine pe lume cu un manual de instrucţiuni personalizat – nu degeaba expresia aceasta a devenit un clieşu, fiind folosită des de părinţi, ca parte a justificării neputinţei şi nereuşitei în relaţia cu copiii lor.

În schimb, există posibilităţi de neratat pentru părinţi, indiferent care este această relaţie a lor cu copiii şi cum evoluează ea, din care pot aduna în câteva ore nu doar informaţii, ci şi explicaţii şi exemple din partea unui specialist în parenting, aşa cum este Laura Markham (fondator Aha Parenting, autor a mai multe cărţi de parenting şi doctor în psihologie clinică), care între 14 şi 15 noiembrie va susţine la Bucureşti (la Rin Grand Hotel), în ciclul „TotulDespreParenting”, un set de patru conferinţe cu tema „Schimbarea copilului tău începe cu tine”.

mamă copil care plânge

Pentru că, trebuie să recunosc, şi eu îmi doresc să schimb câte ceva în atitudinea şi reacţiile copiilor mei, fără să realizez că, de fapt, această schimbare poate surveni doar ca efect al propriei mele schimbări. Dacă eu, ca mamă, voi şti cum să înlocuiesc ţipetele şi certurile cu conectarea, cum să-mi ajut copilul să se dezvolte emoţional şi afectiv, cum să dezamosez fără agresivitate situaţiile conflictuale şi cum să-i fiu alături atunci când, de fapt, reacţiile sale negative, aparent inexplicapile şi clar indezirabile sunt, în profunzime, o expresie a necesităţilor, nevoilor sau chiar a dorinţelor sale reprimate, atunci şi copilul sau copiii mei vor reuşi firesc să înlocuiască „surzenia”, de exemplu, cu răspunsul aşteptat.

Şi încă mai mult decât atât.

Conferinţele de parenting ale dr. Laura Markham au un program complex, fiind structurate astfel:

CONFERINŢA 1

14 noiembrie, 10.00-13.00: “Cum să ne îndrumăm copiii să coopereze fără să apelăm la ţipete, mite, ameninţări sau pedepse”;

CONFERINŢA 2

14 noiembrie, 14.30-17.30: “Cum dezvoltă copiii respect de sine, rezistenţă la stres şi ataşamente sănătoase în loc de codependenţă”;

ONFERINŢA 3

15 noiembrie, 10.00-13.00: “Cum să nu se mai certe şi să creştem fraţi prieteni pe viaţă”;

CONFERINŢA 4

15 noiembrie, 14.30-17.30: “Parenting liniştit: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea”.

Organizator: totuldespremame.ro. 

Detalii şi înscrieri aici.

Catchy este partener media al acestui eveniment.

Pe Cristina o găsiţi întreagă aici.



Citiţi şi

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Spune-mi DA

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro