Arabia Saudită a făcut un mare pas înainte spre normalizarea atitudinii sociale vizavi de problematica feminină. Însă a făcut-o în stilul caracteristic. Astfel, săptămâna trecută a fost inaugurat un consiliu dedicat femeilor în provincia al-Qassim. Toate bune şi frumoase, cu o singură excepţie: femeile lipseau cu desăvârşire! 13 bărbaţi pe scenă şi nicio femeie! Se pare că acestea se aflau într-o cameră separată, de unde puteau urmări conferinţa prin transmisie video.
Imaginile au devenit repede virale pe internet şi au fost comparate cu alt moment – acela al semnării de către preşedintele Donald Trump, în ianuarie anul acesta, a unui document referitor la avorturi, în prezenţă exclusiv masculină, ca reprezentanţi ai sexului direct afectat de subiect, sau cum?
Conferinţa a fost condusă de prinţul Faisal bin Mishal bin Saud, mândru că, pentru prima dată, are loc un astfel de eveniment revoluţionar în ţara sa. Consiliul femelior este prezidat de prinţesa Abir bint Salman, soţia sa, care însă nu apare în fotografii.
Într-o ţară în care femeile nu au nici măcar dreptul de a şofa sau de a călători în străinătate neînsoţite de un bărbat sau măcar cu acordul scris al acestuia, probabil că un astfel de eveniment este, în esenţa sa, revoluţionar. Şi, în context, nu ar trebui să ne mire.
Poate ce ar trebui să ne mire este că nu mai departe de senatul României lucrurile par să evolueze similar. Astfel, în cadrul unui eveniment organizat de Parlamentul European şi dedicat emancipării femeii pe plan social şi economic, a fost cât pe ce ca senatorii români să trimită ca reprezentant… un bărbat (senatorul Gabi Ionaşcu)! Şi asta pentru că în comisia senatorială de egalitate de şanse (egalitate de şanse, da?) nu se regăseşte nicio femeie! Niciuna!
Până la urmă, la Bruxelles a fost desemnată să participe la eveniment o femeie, în persoana Iulianei Scântei, vicepreşedinte al Senatului, evitându-se astfel să ne facem de râs (şi pe acest subiect) la nivel internaţional.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.