Comunicarea în cuplu este cheia unei relații sănătoase

25 September 2024

Comunicarea este foarte importantă în orice tip de relație. Dacă este deficitară, atunci ea devine cea mai mare cauză a problemelor în relație sau în căsătorie. Oamenii care nu pot comunica, pot avea dificultăți în cuplu, acest lucru având consecințe destul de grave. Tot ceea ce nu se discută se acumulează și astfel, în timp, apar frustrări și răni adânci, care par că nu se pot vindeca.

Fii sincer cu persoana iubită!

Când suntem sinceri, multe probleme se pot discuta, înțelege și rezolva. A fi fals cu persoana iubită este un mod de a arăta că nu-ți pasă. Nu trebuie să lingușim, să mințim sau să vorbim dulce și forțat, ci ar trebui să empatizăm și să fim mai sensibili. Când un om nu are capacitatea de a empatiza, înseamnă că nu iubește cu adevărat. Sinceritatea înseamnă să te arăți așa cum ești cu adevărat, să fii deschis, să îi oferi celuilalt ocazia să te cunoască.

Evită conflictele!

Oamenii care au o diferență de opinie trebuie să se exprime cu mult calm. Unii se tem de contradicții, de conflicte și de aceea evită să discute. Cei care au un partener coleric se tem că diferențele de opinii duc la certuri mari, la tensiuni, care creează pericolul de a se despărți. Pentru a avea o relație sănătoasă, nu trebuie evitate dezacordurile cu orice preț, însă confruntările se pot face pe un ton calm, mai plăcut.

Mai multe studii arată că ceea ce dăunează cel mai mult unei relații sau căsnicii este critica și umilința. De aceea, fiecare om trebuie să-și trateze partenerul cu respect, așa cum ar vrea să fie el tratat. Acest lucru întărește legătura și ajută la menținerea unei relații sănătoase.

Comunicarea sexuală – o condiție pentru armonie în relațiile intime

Experții consideră că unii oamenii se confruntă cu probleme psihologice sau au probleme în viața lor care le strică bunăstarea și starea interioară. Un subiect abordat de psihologi în mod frecvent este sexualitatea, care afectează fiecare om în parte. Internetul este acum o sursă solidă de informații pentru oameni pe subiecte de sexualitate, iar adulții folosesc și produse din sex shop online pentru a-și îmbogăți experiențele amoroase.

Comunicarea sexuală este baza pentru înțelegerea dorințelor, dar și a nevoilor celuilalt, dincolo de care nu este bine să trecem. Conceptul de comunicare include dorința de a vorbi, de a asculta cu atenție, de a pune întrebări și de a fi deschis la conversații sincere. Comunicarea poate fi verbală, sau nonverbală (ex. prin gesturi, contact vizual, expresii faciale). Ea construiește legături emoționale, face posibilă exprimarea și permite partenerilor să rezolve orice problemă care apare în relația lor intimă.

Petreceți mai mult timp împreună!

Cheia unei relații sănătoase este și evitarea monotoniei. Cuplurile care decid să petreacă timp împreună pot reuși să-și consolideze relația. Pentru asta se pot planifica activități relaxante, în care să iasă împreună la o plimbare de seară, sau în weekend. O idee bună ar fi să planifice o mică vacanță o dată pe lună, într-un weekend.

Există oameni care consideră că este foarte important timpul pe care îl petrec în familie, alături de copii, dar și timpul pe care îl petrec singuri în cuplu.

Cunoaște-te pe tine însuți!

Unii oameni intră în relație, dar nu se cunosc suficient de bine. Asta poate crea dificultăți de comunicare, dar și în cunoașterea partenerului. Prin urmare, este important să te concentrezi și pe tine, pentru a te descoperi și a afla ce contează cel mai mult pentru sufletul tău, pentru liniștea și armonia în relația de cuplu.

Comunicarea și legătura spirituală

Foarte multe cupluri devin mai apropiate atunci când au o conexiune spirituală. De exemplu, pentru unii oameni contează cununia religioasă și capacitatea fiecăruia de a ierta. Dacă țineți la supărare, nu este bine, pentru că asta aduce tensiuni în relație. Învățați să vă iertați reciproc, deși acest lucru pare a fi greu. Iertarea este o virtute greu de învățat, dar foarte importantă într-o relație sau căsnicie. Acceptă faptul că oricine poate greși și merită să fie iertat, pentru că nimeni nu este perfect.

Fă o listă cu toate lucrurile pe care le iubești la partenerul tău, asta te va ajuta enorm să-l ierți sau chiar să te îndrăgostești din nou de el.



Citiţi şi

Unde nu e iertare, de multe ori e pace

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Dragă eu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro