Oamenii toxici – fugim sau îi “reparăm”?

21 April 2012

Științele comportamentale aduc vorba din ce în ce mai des despre conceptul de „personalitate toxică”, preluând spre studiu oarecum ezotericul termen de „vampir energetic”. Rămâne un fapt că anumite întâlniri ne „cad greu”, că anumite atitudini și tipuri de comportament le resimțim ca invazive, sau ne secătuiesc, fără să putem spune exact cum și de ce.

Deși ne place să credem că persoanele cu care relaționăm de-a lungul vieții noastre sunt oameni de caracter, fericiți și sănătoși, uneori nu sunt aşa şi atunci ar trebui să ne dăm seama şi să acţionăm spre binele nostru, spun specialiștii în psihologia comportamentală.

Linda Losi, director al departamentului de psihologie comportamentală de la centrul medical Delray din Florida, e de părere că „cel mai important lucru, atunci când avem de-a face cu un tip de comportament toxic, este să stabilim clar limitele interioare și exterioare. Dacă nu o facem, ajungem victimele abuzurilor – emoționale sau chiar fizice.” Cum le stabilim, rămâne o chestiune de talent personal, cred. Lilian Glass, tot psiholog, are pentru aceeaşi problemă o soluţie chiar simpatică: „tehnica oglinzii”. Ca un joc de grădiniţă: imităm comportamentul agresiv al celuilalt până când acesta se oprește și întreabă de ce ne purtăm așa. Este momentul în care e posibil să conștientizeze atitudinea greşită şi în care se pot stabili, rațional, acele limite de ne-agresiune. (Cine a încercat să ne povestească şi nouă ce s-a întâmplat. :))

narcisist

Dar iată care sunt cele mai des întâlnite tipologii “toxice”: Manipulatorul, Narcisistul, Deprimatul, Judecătorul, Ucigașul de vise, Mincinosul, Nerespectuosul şi Nemulțumitul. Nu sunt numele celor şapte pitici plus o rezervă şi am renunţat la a vi-i descrie cu tot ce ştiu ei mai bine să facă spre răul celor din jur, pentru că e imposibil să nu fi folosit vreodată numele acestea pentru a descrie oameni din viaţa voastră.

Desigur că o soluţie ar fi să încercăm să remediem neajunsurile, dar trebuie să ştiţi că nu acesta este sfatul psihologului, care recomandă autoconsevarea prin distanțarea de persoanele toxice. Oare Confucius o fi vrut să spună acelaşi lucru? “Când te întâlnești cu oameni buni, încearcă să-i imiți. Când te întâlnești cu oameni răi, cercetează-te pe tine însuți.”

P.S. Încercăm împreună o caracterizare a fiecărui tip? Cu siguranţă va ieși mai bună decât cea a specialiştilor…



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Dora / 30 March 2016 20:48

    Uneori ne ajuta si intuitia , cand vine vorba de un manipulator. Acuma depinde de fiecare victima in parte , in ce moment se trezeste la realitate . Mai devreme sau mai tarziu , ne dam seama ca nu ne este bine , si putem sa ne debarasam de sfaturile persoanei respective. Daca e vorba de manipulare prin santaj , e mai complicat. Pe narcisist il poti lauda si ii poti gadila orgoliul , in acelasi timp distrandu-te copios in sinea ta. Pana la un anumit punct , in care nu ti se mai pare amuzant , si il lasi balta. Deprimatul iti starneste mila , si iti este greu sa te debarasezi de el , fiindca te mustra constiinta sa lasi un prieten la nevoie ( poate ca si tu vei fi deprimat intr-o buna zi , si vei avea nevoie de sustinere).Iarasi , e complicat insa nu il pot condamna pentru ca nu e vina lui. Totusi , parca narcisistul e un pic mai periculos. Judecatorul e monstrul nr. 1 . Acesta apare din senin , atunci cand nu te astepti, si te loveste in moalele capului. Monstrul nr 2 e nemultumitul , care te anuleaza cu totul . Te face sa te simti ca si cum tu insuti ai fi o eroare .Nerespectuosul e pe locul 3 . Nimanui nu ii place sa fie injurat si bruscat, deoarece nu suntem animale .

    Reply
  2. Simona / 23 April 2012 22:16

    Intr-adevar, e un subiect delicat, mai ales pentru cei care intalnesc astfel de oameni si situatii…
    Eu am ales… sa ma departez de o astfel de prietena-amica, in care regasesc chiar 2 sau 3 tipologii dintre cele pe care le-ati mentionat mai sus. Desi au trecut suficienti ani de atunci, intalnirile intamplatoare nu m-au scutit de neplacerea revederii, de stresul si tremurul mainilor nervoase in prezenta ei, de dorinta de a disparea cat mai repede posibil 🙂
    Si acest lucru se poate intampla si in apropierea altor persoane cu care relationam, poate chiar dupa o simpla discutie, ca si cum instinctul de autoaparare se activeaza automat, ca o voce launtrica.
    Dar, din fericire, cu timpul, aceste senzatii negative si neplacute isi pierd din forta cu care ne pot aproape hipnotiza in prezenta persoanelor de acest fel.
    Insa, chiar si asa, ne trebuie mult curaj sa spunem STOP pana si in mintea noastra unor astfel de prietenii, sa punem punct, sa spunem lucrurilor pe nume chiar in fata acestor persoane si a ne distanta o data pentru totdeauna – pentru a ne acorda noi sansa de a deveni mai puternici, de a putea reveni la sinele nostru, la cei ce suntem noi insine in realitate – fara a reveni la astfel de legaturi distrugatoare, indiferent de natura lor, si mai ales, fara sa tinem cont de insistentele persoanelor de tipul celor mentionate de dumneavoastra.

    Reply
  3. Andy / 22 April 2012 14:52

    Un subiect delicat…
    Cel mai periculos pitic mi se pare manipulatorul. Cel care te determina sa joci cum vrea el. Sa-ti dea iluzia ca ai ales tu, cand, de fapt alegerea a fost facuta cu mult timp inainte ca tu sa-ti dai seama de asta.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro