În prezent, femeile au la dispoziţie nenumărate mijloace de contracepţie, steriletul (cu o eficacitate de 99%) sau pilulele contraceptive (accesibile tuturor femeilor) fiind printre cele mai cunoscute. Şi totuşi, aproape 60% dintre americance se pare că au preferat, la un moment dat, cea mai veche şi rudimentară metodă de contracepţie – aceea a ejaculării în afara vaginului şi aproximativ 3% (cercetătorii cred că numărul este mult mai mare) dintre americancele cu vârste între 15 şi 44 de ani aleg încă tehnica „coitus interruptus”.
Femeile care procedează astfel îşi dau seama că sunt socotite iresponsabile sau neglijente, însă ultimele cercetări le vin în ajutor: 3% rateuri cu prezervativ, 4%, cu coitus interruptus; 17% dintre cuplurile care aleg în planificarea familială timp de un an prezervativul vor avea un copil, 18% dintre cuplurile care aleg coitus interruptus vor avea un copil; alte surse susțin că 27 din 100 de femei rămân însărcinate dacă renunță la prezervativ în favoarea întreruperii actului sexual la final. Desigur, niciuna dintre cele două metode nu este la fel de eficientă precum pilulele sau steriletul, dar cifrele dovedesc că tehnica „coitus interruptus” este blamată pe nedrept, mai ales pentru că nu poate preveni bolile cu transmise sexuală. Dar să nu uităm că această metodă este practicată în cupluri stabile, rodate și sexual, pentru că întreruperea presupune o tehnică anume pentru ca niciunul din parteneri să nu se simtă frustrat.
Rachel Jones, cercetător principal la The Guttmacher Institute în domeniul sănătății sexuale şi reproductive, a observat că numeroase femei folosesc „coitus interruptus”, deşi deja se protejează împotriva apariţiei vreunei sarcini nedorite (cu pastile anticoncepţionale, sterilet sau prezervativ), iar altele folosesc această metodă în acelaşi timp cu „planificarea naturală”, bazată pe calendarul fertilităţii feminine (în funcţie de menstruaţii) – iar pentru asta există inclusiv o aplicaţie pentru smartphone. Cum riscul unei sarcini nedorite există indiferent de metoda de contracepţie utilizată, femeile par să prefere această metodă ieftină și oricum mai sănătoasă decât pilulele cu hormoni. Mai ales că, în caz de eroare, există pilula de a doua zi… 🙂
Citiţi şi
Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației
Reacție la Macarena (Erika Isac)
“Poate rămâne o fată însărcinată singură?” (adolescent de 16 ani)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.