Codul bunelor maniere în baruri

23 June 2011

Ne lovim de multe ori de lipsa de maniere în viaţa de zi cu zi şi se pare că omul este o specie care lasă la voia întâmplării semnificaţia conceptului de politeţe. A dezbate dacă lumea este mai mult sau mai puţin civilizată astăzi este o discuţie prea amplă. Putem, în schimb, să dăm un zoom globului pământesc până ajungem la spaţiul social al barului.

Barul cere un cod al bunelor maniere mai strict decât cel al lumii din afara sa. Acel cod ar trebui să se definească printr-o matrice comportamentală care să asigure un ambient plăcut, în care oamenii se simt bine şi poartă conversaţii relaxate, pe un ton respectuos. E foarte important să fim atenţi cum ne purtăm într-un astfel de loc, căci conduita într-un bar cere câteva reguli specifice:

Fii pregătită să ştii ce vrei să comanzi atunci când chemi barmanul la tejghea, mai ales dacă barul e supraaglomerat

Comunicarea cu barmanul e foarte importantă. Relaţia client-barman se consolidează mult mai bine atunci când ştii cum să îl anunţi că vrei să comanzi. Nu e ok să faci semn barmanului atunci când nu eşti încă hotărâtă. Dacă se întâmplă să se apropie fără a-l chema şi tu încă nu te-ai decis ce vrei să consumi, comunică-i acest lucru şi dă-i de înţeles că mai ai nevoie de timp pentru a te hotărî. Barmanii buni au o perspectivă de 360 de grade şi scanează permanent barul după clienţi nou-veniţi sau care vor să achite nota de plată, aşa că nu va fi greu sa îi chemi încă o dată.

Respectă regulile nescrise ale abordării barmanului

Ţine minte: acel „vino-ncoa” făcut cu degetul arătător nu e un gest foarte politicos. La fel, nu dă deloc bine să pocneşti din degete sau să dai din mâini exagerat pentru a te face observată. Dacă ospătarul, chelnerul sau barmanul nu te observă după un timp considerabil, în care ai aşteptat, şi constaţi că barul e arhiplin, cere pur şi simplu nota de plată (dacă ai consumat ceva) şi pleacă în alt bar. Nu merită să plăteşti pentru servicii care nu te satisfac şi nici să te enervezi că eşti ignorată. A servi o bautură într-un bar ar trebui să fie relaxant, nu un test de răbdare.

Nu ocupa un loc pentru o altă persoană într-un bar aglomerat, dacă respectivul sau respectiva nu se află în bar sau în imediata apropiere

Doar pentru că ai ajuns mai devreme într-un bar nu înseamnă că ai dreptul să ocupi porţiuni întregi de tejghea şi scaune pentru persoane care nu sunt prezente. Pentru asta, există rezervările. Mai sunt şi alte persoane care vor să stea jos şi să bea ceva. În plus, ţine cont că un chelner sau un barman depinde financiar de numărul de clienţi care consumă, efectiv, ceva. Timpul în care mesele sunt ocupate degeaba îi costă scump pe angajaţii barului.

Locul tău e locul tău, dar nu îl transforma în tabără provizorie

Tine-ţi haina, geanta sau laptopul în dreptul tău şi nu îţi aşeza îmbrăcămintea pe spătarele scaunelor nefolosite. Doar pentru că barul pare gol nu înseamnă că nu se va umple la un moment dat.

Şerveţelele, paiele şi beţişoarele pentru cafea sunt puse la discreţia ta cu un scop, este nepotrivit să le rupi în zeci de bucăţele şi să le împrăştii pe masă

Din plictiseală sau dintr-o stare de nervozitate, unii oameni au ticul de a rupe orice obiect de unică folosinţă pe care-l găsesc în apropiere. Într-un bar, acest gest denotă doar lipsă de respect pentru oamenii care te servesc.

Nu menţiona cuvântul “bacşiş”

Bacşişul e un subiect delicat şi menţionarea lui explicită e nerecomandată. Într-adevăr, barmanii trăiesc din bacşişuri şi da, trebuie să laşi bacşiş, cu excepţia cazului în care serviciul este jignitor şi eşti tratat cu lipsă de respect. Dar afirmaţii ca „Am eu grijă de tine când primesc nota” sau „Stai liniştit, nu mă zgârcesc când vine vorba de bacşiş”, acompaniate de gesturi cum ar fi făcutul cu ochiul, nu fac decât să obţină contrariul aşteptărilor. Există o înţelegere tacită între client şi chelner, care nu are nevoie de astfel de manifestări. Bacşişul este o atenţie din partea ta, o răsplătire a serviciilor care te-au mulţumit, şi trebuie să fie întotdeauna un gest discret. E o tranzacţie neoficială şi necesită un nivel de eleganţă care să asigure acea discreţie.

Nu cere niciodată barmanului să bei gratis şi nu-l întreba dacă face cinste

Dacă barmanul este amabil şi îţi face cinste cu o băutură este hotărârea lui sau respectă „regulile casei”, care precizează clar când şi cum primeşte cineva ceva „din partea casei”. Ar trebui oricum să te întrebi de ce oare ai cere aşa ceva. Nu mai ai bani? Preţurile din meniu ţi se par cam piperate? Atunci ar cam fi  timpul să părăseşti barul…

Scaunul pe care stai are un preţ

Barul este un loc special conceput pentru cei care vor să se relaxeze şi să bea ceva. Adu-ţi aminte să mai şi comanzi din când în când. Nu-l lăsa pe Dumnezeu să te uite cu orele stând la masă fără să consumi nimic. Chiar şi când e făcut din lemn, scaunul pe care stai nu e o bancă din parc 🙂

Fii sociabilă şi prietenoasă

Mulţi oameni preferă să meargă într-un bar şi să bea singuri, într-un moment de reculegere. Dar dacă te simţi volubilă şi cu chef de socializare, intră în vorbă cu oamenii. Încearcă să-i „citeşti” şi să vezi dacă sunt disponibili, pentru a nu le invada spaţiul personal. Majoritatea oamenilor într-un bar vor fi joviali şi vor accepta să poarte o conversaţie, aşa că dă frâu liber imaginaţiei şi fii o companie plăcută. Barurile sunt unele dintre acele locuri rare, în care se leagă prietenii noi. În baruri poţi cunoaşte oameni extraordinari, cu tot felul de poveşti interesante. Adu-ţi aminte să şi asculţi, nu numai să vorbeşti. Trebuie să ştii şi când să te retragi, pentru a nu deveni plictisitoare. Într-un bar, spaţiul personal şi intimitatea trebuie respectate cu sfinţenie.

Shot-urile

Când vine vorba de shot-uri, ştim cu toţii că singurul scop pentru care bem ceva „tare” în „doze mici”, e acela de a grăbi efectul alcoolului. Subscriu filosofiei conform căreia a bea un shot este o călătorie scurtă şi plăcută. Dacă eşti acasă, poţi să bei câte shot-uri doreşti, dar în public e indicat să nu treci peste o anumită limită. Te poti ameţi prea tare fără să-ţi dai seama, aşa că fii cumpătată şi „respectă-le tăria”.

Din momentul în care  împlinim vârsta legală la care putem consuma alcool, realizăm că a fi adult înseamnă să-ţi cunoşti limitele şi să ştii cum să bei cu eleganţă. A bea alcool este un privilegiu care vine la pachet cu responsabilitatea. A şti cum să bei şi cum să fii o doamnă veritabilă îţi va aduce multe beneficii, chiar şi când vine vorba de un simplu pahar de “vorbă”, savurat într-un bar 🙂



Citiţi şi

Anthony Hopkins: “La mulți ani, distracție plăcută! Dacă vei fi mahmur după, amintește-ți de mine”

Pe cât de frumoasă, pe atât de nefericită. Și povestea nu s-a sfârșit bine

„Alege-mă!” – Endings, Beginnings

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. calu / 19 June 2014 0:56

    un articol amplu despre niste reguli ce ar trebui sa fie nescrise si stiute mai de toti. frumoasa si maniera de a scrie, mi-a placut !

    Reply
  2. Liddiah / 23 June 2011 18:58

    Fain! Educativ si de bun simt. Imi place si mai vreau :)… mi-ar placea sa mai citesc astfel de articole. Succes pe mai departe!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro