Circovii de iarnă

16 January 2013

Pe 16 ianuarie încep Circovii de iarnă, o sărbătoare ce îi reuneşte pe sfinţii Petru, Antonie cel Mare, Atanasie şi Chiril. Atanasiile, după cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor, încă mai sunt respectate în unele locuri de către oamenii satului, care se tem că altfel şi-ar putea pune în pericol recoltele.

În tradiţia populară sunt multe sărbători dedicate naturii şi animalelor. Un rol foarte important îl au şi predicţiile. După starea vremii din zilele în care se cinstesc necuvântătoarele se puteau face previziuni legate de recoltă, se puteau anticipa căsătoriile ori naşterea copiilor.Circovii de iarnă marchează miezul iernii pastorale de şase luni, deschisă de Sfântul Dumitru (26 octombrie) şi închisă de Sfântul Gheorghe (23 aprilie. Împreună cu fraţii lor calendaristici, Circovii de vară, sărbătoriţi la miezul verii pastorale (16-18 iulie), împart în două anotimpuri (iarna şi vara) anul crescătorilor de animale.

În popor crede că dacă nu vor fi prăznuiţi aşa cum trebuie, Circovii de iarnă vor aduce viscole, vârtejuri şi trăsnete, vor trimite fiarele sălbatice în turmele de vite şi oi. Pentru a le câştiga bunăvoinţa, oamenii vechimii îi cinsteau prin severe interdicţii de muncă şi mai ales nu lucrau lâna şi pieile de animale, aşa cum fac şi astăzi ciobanii din unele zone. Sărbătoarea era prăznuită mai ales de femeile care aveau copii mici şi doreau să-i apere de boli. Împreună cu fraţii lor din vară, Circovii de iarnă pot aduce boli mintale, iar în lumea satului încă se mai vorbeşte despre Luatul sau Lovitul din Circovi.

Acum este prăznuit şi Antonie cel Mare, despre care în popor se spune că are puterea de a nimici vrăjitoriile. Femeile îi respectă sărbătoarea pentru ca să le fie casa şi lucrurile dragi la toată lumea, dar şi din credinţa că astfel gospodăria le va fi ferită de orice vrajă, că vor avea copii sănătoşi şi spor în casă. Se spune că bărbatul sau femeia care lucrează în această zi va înnebuni, va face gâlci ori va suferi de stomac. Antonie cel Mare păzeşte gospodăriile de lupi şi trimite de la Dumnezeu ploaia. În această zi, femeile nu torc şi nu ţes, existând credinţa că astfel vor fi ferite de lovituri, de arsuri şi de opăreli. Oamenii satului mai spun că dacă Antonie cel Mare este prăznuit aşa cum trebuie, vor fi feriţi vara de soarele arzător, pe care sfântul îl va mai domoli.



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro