Pentru că am învățat deja rolul ciocolatei negre (cea cu o concentrație mare de cacao) în echilibrarea nivelului de stres, în reducerea inflamațiilor, în reglarea dispoziției, îmbunătățirea memoriei și a imunității (exact de ce avem nevoie în aceste vremuri de pandemie), suntem tot mai tentate s-o folosim pe post de anti-depresiv în locul anxioliticelor de sinteză. Dar cum ne ferim de dependență, că nu vrem să ieșim din izolare dându-ne de-a dura. Iată câteva recomandări:
- înlocuim, din când în când, cutia de praline cu un măr, nuci sau semințe, care țin organismul în echilibru. Mesele reduse cantitativ, dar mai frecvente, sunt mult mai eficiente și împiedică instalarea unei crize de hipoglicemie.
- dacă suntem deja în război cu kilogramele, ne oprim din a cumpăra rezerve și îi rugăm pe cei din familie să nu ne facă poftă, pe cât posibil. În tot cazul, pentru copii, excesul de ciocolată duce la obezitate, dereglări ale somnului, alterarea dentiției, diabet, hiperactivitate, alergii.
- ne facem timp un program zilnic de exerciții fizice, acasă (găsiți online o mulțime de opțiuni) pentru că și mișcarea ajută la diminuarea stresului, a anxietății și a depresiei. Încă un pont: pentru creșterea eficienței exercițiilor fizice luați ulei de peste, e foarte bun, dar nu la gust. 🙂
- putem înlocui parÈ›ial sau, de ce nu, total, ciocolata cu un pahar de vin roÈ™u. Argumentele exced beneficiile ciocolatei. ÃŽn primul rând, datorită substanÈ›elor pe care le conÈ›ine È™i efectelor acestora: polifenoli – substanÈ›e antioxidante, cu acÈ›iune în prevenirea formării radicalilor liberi È™i cu acÈ›iune regenerativă asupra organismului, resveratrol – cel mai puternic antioxidant È™i un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire È™i care se găseÈ™te în cantități mari în coaja È™i sâmburii strugurilor, mai ales a celor negri), melatonina – hormon natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important in ceea ce priveste calitatea somnului È™i flavonoide – antioxidanÈ›i cu efect asupra sistemului imunitar, dar È™i cu efecte antiinflamatorii. Putem preveni, în cazul în care folosim cu măsură (!) acest leac miraculos, dezvoltarea unor tipuri de cancer, putem avea un somn mai odihnitor È™i lipsit de coÈ™maruri, putem preveni arterioscleroza, obezitatea, diabetul, pietre la rinichi È™i bolile renale, răcelile, Alzheimer-ul etc. Să mai continui? 🙂
Orice-ați alege să faceți, să mâncați ori să beți în izolare, măsura e cheia, măsura în toate! Să auzim de bine!
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
Alice Munro – am început să scriu proză scurtă pentru că nu am avut timp să scriu altceva
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.