Psihologul Maria Iordănescu analizează în Dilema Veche protestele elevilor de liceu, vocile tinere ale protestului românesc. Cine sunt și ce vor ele.
Cine sunt ei să ne dea lecții, mai bine să pună mâna pe carte!
“Elevii de liceu protestează. Pe foile de examen, pe YouTube, pe blog-uri sau la televiziuni. “Pe mine nu mă interesează din ce partid e Ecaterina Andronescu, pe mine mă interesează strict activitatea ei, ce a făcut şi face în calitate de ministru, pentru că a avut un impact asupra mea”, spune un vlogger de 18 ani, Selly, celebru în lumea mare a Internetului.
O elevă din Satu Mare, Andy Varga, scrie pe foaia de examen: “Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”.
Sursa foto: Radio Cluj
Protestele tinerilor sunt descifrate, comentate de publicul larg în zeci de tonalități și emoții: de la iritare (cine sunt ei să ne dea lecții, mai bine să pună mâna pe carte!), la cinism (i-au dat apă la moară puștiului vlogger, să vezi câți bani or să-i intre în cont vorbind despre dezastrul școlii românești), de la defăimări și minciuni care murdăresc biografia tinerilor protestatari, la imagini idealizante despre eroii noii generații (tinerii de astăzi sunt mai inteligenți decât am fost noi, nu (mai) pot fi mințiți așa de ușor, își cunosc drepturile mai bine decât adulții etc).
Adolescenții din lumea modernă nu pot fi mințiți? Își cunosc drepturile? Sunt mai inteligenți?
Eu cred că tinerii din ziua de azi nu sunt nici mai inteligenți, nici mai maturi, nici mai vigilenți cu drepturile lor decât erau cei din ziua de ieri. Sunt tinerii vremurilor lor: cu acces la informații și la mijloace care să le facă auzită vocea, cu modele de revoltă răspândite planetar, cu vieți trăite intens în mijlocul unei permanente „reajustări“ a normalității, a ceea ce este acceptabil sau nepermis, cu lumi virtuale infinite, care abia încep să-și formeze reguli de supraviețuire etc.”
Continuarea, aici.
Citiți și Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace la numai 16 ani
***
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)