“Seceta este atât de mare în Europa încât râurile Rin și Elba sunt pe cale să fie închise traficului fluvial. Retragerea apelor dezvăluie avertismente groaznice de la strămoșii noștri gravate în piatră: „Hungersteine” (pietrele foamei).” (sursa)
“Viața va înflori când această piatră va dispărea”.
Cea mai veche astfel de piatră este din bazinul râului Elba, unde se găsesc cele mai multe pietre ale foamei, și înregistrează toți anii cu secete severe începând cu 1616.
O piatră a foamei (în germană: Hungerstein) este un tip de reper hidrologic comun în Europa Centrală. Pietrele foametei servesc drept memoriale și avertismente ale foametei și au fost ridicate în Germania și în așezările etnice germane din întreaga Europă în secolele XV-XIX.
Aceste pietre erau așezate într-un râu în timpul secetei pentru a marca nivelul apei ca un avertisment pentru generațiile viitoare că vor trebui să îndure greutăți legate de foamete dacă apa scade din nou la acest nivel. Un exemplu faimos din râul Elba din Děčín, Republica Cehă, are săpată inscripția „Wenn du mich siehst, dann weine” („Dacă mă vezi, plângi”) ca un avertisment. Aici găsiți mai multe informații.
Seceta care afectează Europa se preconizează a fi cea mai severă din ultimii 500 de ani. Printre țările cele mai afectate de seceta în curs sunt Italia, Franța (sudul), Spania și Portugalia, Germania (sudul și estul), România, Ungaria, Ucraina.
Citiţi şi
De ce cred copacii și viile că este deja toamnă?
Numele meu e Lorelei. Legenda spune că am ucis…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.