La începutul acestui an, democrata Alexandria Ocasio-Cortez devenea la numai 29 de ani cea mai tânără membră din istoria Congresului American. Din părinți portoricani, fostă barmaniță, Alexandria a câștigat prin votul americanilor din Bronx și Queens, circumscripția electorală 14 New York. Cunoscută deja sub acronimul AOC, a reuşit să ofere alegătorilor ei în acest timp scurt speranța și perspectiva unui viitor, dacă nu mai bun, măcar mai prietenos. Revista TIME s-a arătat interesată de ascensiunea tinerei devenită al doilea cel mai discutat politician al ţării, după Donald Trump. Iată cele câteva idei pe care le-am extras pentru a înțelege fenomenul AOC, probabil cel mai bun storyteller al partidului de la Barack Obama până acum şi, poate, singurul democrat care are curajul de a-l înfrunta pe președinte.
“Mi-e dor să mai ies afară în trening. Acum nu mai pot merge nicăieri şi să fiu o persoană normală, fără ca o mulţime de oameni să fie atenţi la fiecare gest al meu.” AOC
Sursa foto: TIME
Alexandria Ocasio-Cortez reprezintă viitorul Partidului Democrat: femeie, hispanică, tânără, trei dintre categoriile pe care se bazează partidul într-o perioadă de declin a capitalismului, în special printre milenialii progresişti.
Problemele pentru care militează – Green New Deal, Medicare for All, garantarea joburilor, abolirea ICE (Immigration and Customs Enforcement) – animă o nouă generaţie de democraţi.
Zeci de fani îi arată zilnic susținerea, dar a primit și câteva amenințări cu moartea pentru propunerile și activismul ei în interesul oamenilor pe care îi reprezintă.
Contul de Twitter a crescut de la 49.000 de fani, câţi avea vara trecută, la peste 3,5 milioane! Mii de oameni sunt interesaţi zilnic să vadă ce supă a mai făcut sau ce flori a mai postat pe Instagram. Că este clar un influencer și în afara politicii s-a văzut atunci când, imediat după ce a dat un tweet cu numele rujului ce îi poartă semnătura – Beso, by Stila –, stocurile pe online s-au epuizat aproape imediat.
Citiţi şi Ura lui Trump le poartă noroc
Potrivit unui sondaj realizat în luna februarie, 31% dintre americani au o impresie bună despre Alexandria Ocasio-Cortez, faţă de 41% în defavoarea acesteia, însă procentajul “pentru” a cunoscut o creştere de 15% faţă de luna septembrie 2018. Acelaşi sondaj a arătat și că popularitatea ei a crescut printre democraţi şi minorităţi.
AOC este în egală măsură erou negativ pentru „dreapta” și erou pozitiv pentru “stânga”. Ea i-a luat deja locul lui Hillary Clinton în postura sacului de box preferat la jurnaliştilor de la Fox News şi al legiuitorilor republicani, iar asta duce inevitabil și la o sporire a faimei.
Sursa foto: The Hill
Alexandria Ocasio-Cortez ameninţă să schimbe starea de fapt, aducând nerăbdarea specific tinereţii în sprijinul unor politici deja făcute publice de Bernie Sanders în campania prezidenţială din 2016 (ea a fost organizatorul de campanie pentru B. Sanders) precum servicii medicale pentru toţi şi învăţământ public gratuit. Tânăra nu vorbeşte despre mişcări politice şi voturi, ci despre câştigarea inimilor şi a minţilor alegătorilor, pentru viitor: “Până când legile pe care le propunem vor fi implementate, se vor fi împlinit 5 ani din acel moment. De aceea, tot ce facem este cu gândul la 2025 şi la copiii noştri”.
Gândirea pe termen lung şi politicile progresiste propuse de Ocasio-Cortez reprezintă o schimbare importantă în Partidul Democrat, care arată o delimitare clară între trecutul şi viitorul formaţiunii politice. “Există această discuţie despre diferenţele de ideologie din interiorul partidului. Dar cred că, de fapt, acestea sunt cauzate de diferenţele dintre generaţii. America în care am crescut noi nu seamănă deloc cu cea în care au crescut părinţii sau bunicii noştri”.
În biroul Alexandriei Ocasio-Cortez, pe un raft, alături de o poză a răposatului ei tată, se află o poză în care apare chiar ea, lângă o fată din trupele locale Girl Scout (cercetașe), şi două cărţi destul de diferite. Una dintre acestea este Federalist papers (o colecție de 85 de articole și eseuri scrise sub pseudonimul „Publius” de către Alexander Hamilton, James Madison și John Jay pentru a promova ratificarea Constituției Statelor Unite), publicată în 1788, iar cealaltă este The Uninhabitable Earth: Life After Warming (Pământul de nelocuit – viața de după încălzire), a jurnalistului David Wallace-Wells, apărută 231 de ani mai târziu. De asemenea, o imagine cu Wonder Woman atârnă într-un colţ al biroului, iar în altul un imens afiş din carton care o înfăţişează pe cântăreaţa de hip-hop Cardi B. În schimb, pe biroul sunt câteva notiţe scrise de mână, pentru o audiere din luna februarie, în care se vedea scris: “Eu voi fi omul-rău”. Şi într-adevăr a fost.
Ocasio-Cortez s-a născut cu doar câteva luni înainte de căderea Zidului Berlinului, în 1989. La acea vreme, George H.W. Bush se afla în primul an al mandatului de preşedinte, Nancy Pelosi abia ajunsese în Congres, iar Bernie Sanders pierduse două candidaturi la Senat. Politiciana de astăzi a prins în şcoala elementară anii de prosperitate financiară din SUA, lucru pe care îl doreşte şi pentru tinerii de mâine: “O întreagă generație, care acum devine unul dintre cele mai mari electorate din America, a ajuns la vârsta maturităţii fără a vedea cum ţara lor prosperă. Nu am văzut asta sau, cel puţin, nu am experimentat-o de-a lungul vieţii mele de adult”.
Rugată să se descrie, Cortez a spus despre sine că se considera un copil tocilar, care a cerut odată, de ziua ei, un microscop. Proiectul ei din liceu despre efectele antoxidanţilor asupra speranţei de viaţă a unor viermi i-a adus un loc II în cadrul competiţiei de microbiologie de la Interl International Science and Engineering Fair 2007. În adolescenţă, o ajuta pe mama sa la curăţenie, în vecini, unde aceasta lucra pentru a face rost de bani. A scris despre această experienţă în eseul ei de admitere la colegiu. S-a înscris la Boston University și cu un împrumut pentu studenți a absolvit în 2011 cu o diplomă în Economie.
Cu tatăl ei decedat în toamna anului 2008 în urma unui cancer pulmonar, Ocasio-Cortez şi mama sa au trebuit să îşi ia extra-joburi pentru a face faţă datoriilor casei, dar şi celor provocate de plata studiilor. Tocmai aceste dificultăţi au inspirat-o în solicitările ei din prezent.
“Din cauza taxelor pentru studii, o generaţie întreagă amână sau renunţă la cumpărarea unei case. Toată economia noastră este încetinită din cauza crizei împrumuturilor pentru studenţi“, spune Alexandria.
Intrarea în politică
Pe scurt, povestea a început în 2016, când Alexandria şi câţiva prieteni au plecat în rezervaţia de indieni Standing Rock pentru a protesta alături de rezistenţa Lakota Sioux împotriva construirii conductei de petrol Dakota Acces Pipeline. “Cred că persoana care a revenit din acea excursie era mult mai hotărâtă să îşi asume riscuri, faţă de cea dinainte”, îşi aminteşte ea. La revenirea în New York, a avut surpriza să vadă că democraţii îi propuneau să candideze pentru Congres, ca parte a unei campanii de întinerire a rândurilor formaţiunii politice. Unul dintre cei care au oferit o mână de ajutor scouterilor de tinere talente a fost chiar fratele său, Gabriel Ocasio-Cortez, care le-a prezentat politicienilor lista lungă a activismului surorii sale.
[…]
Chiar dacă majoritatea campaniilor susţinute de Ocasio-Cortez nu au avut success, susţinătorii spun că acţiunile ei nu au ca scop câştigarea alegerilor, ci schimbarea mentalităţilor şi a politicilor, mişcarea lucrurilor în sensul dorit.
[…]
Când participă la diverse întâlniri în districtul pe care îl reprezintă, Alexandria îşi ia notiţe pe carneţel, de parcă ar fi într-o sală de studiu. De îndată ce începe să vorbească, sala se schimbă. La o întâlnire dintr-un liceu din cartierul Jackson Heights, mulţimea a aplaudat-o în picioare, după care i-au fost solicitate selfie-uri şi îmbrăţişări.
În realitate, activista de temut este o persoană discretă şi chiar timidă, dacă judecăm după descrierile unor colegi: “Este ca un şoricel tăcut”.
[…]
Ca activist de mediu, Ocasio-Cortez este concentrată mai degrabă pe rezultate imediate decât pe o politică incrementală, de durată: “Nu cred că putem face acest compromis al unei tranziţii către energie 100% regenerabilă. Nu putem face compromisuri când vine vorba de salvarea planetei şi a copiilor noştri. Trebuie să luăm aceste măsuri. Dacă vrem să o facem diferit, bine. Dar nu putem să nu facem nimic”.
Concluzia TIME? “Evaluarea Alexandriei Ocasio-Cortez depinde de perioada de timp care este analizată. Va reuşi să obţină Medicare for All şi Green New Deal în următorii doi ani? Nu. Dar simpla dezbatere a acestor lucruri schimbă deja felul în care conducerea ţării vede lucrurile”. Iar replica din încheiere a tinerei politician lasă să se întrevadă speranţele pentru un viitor mai bun: “Obişnuiam să fiu destul de cinică în legătură cu toate opreliştile din calea noastră. Acum, cred că mi-am schimbat părerea. Schimbarea este mai aproape decât credem”.
Articolul complet în limba engleză aici.
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Jurnal de Arizona: Dragă singurătate
Jurnal de Arizona – Femeia care îmbrățișează cactușii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.