Charles, urmaşul lui Dracula

5 October 2011

Într-un documentar de 60 de minute difuzat de postul de televiziune Travel Channel, moștenitorul coroanei britanice promovează Transilvania și sfârșește prin a glumi spunând că el însuși este urmașul lui Vlad Țepeș. În luna mai, prințul Charles a avut întâlniri cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Emil Boc, având pe ordinea de zi implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă în zona rurală din România.

Interesul prințului Charles pentru România le provoca o mirare îndoită de neîncredere sătenilor care se pregătiseră, cu dulcețuri și zacuscă, să-l întâmpine în 2006, în momentul în care moștenitorul coroanei britanice a decis să-și cumpere o casă în sătucul transilvan Viscri. O căsuță veche, construită la 1758, fostă proprietate a unei familii de saşi, pentru care Prințul de Wales spune că a plătit 15.000 de euro. Mulți au considerat, probabil, că sunt simple vorbe politicoase și diplomate atunci când Charles se declara decis să se implice în dezvoltarea zonei Viscri, astfel încât aceasta să devină în câțiva ani un punct important de atracţie al turismului internaţional.

Documentarul care ne-a produs astăzi, în egală măsură, mirare și bucurie, demonstrează ceva seriozitate în intenții. “Carpaţii se întind pe o suprafaţă de 209.000 km pătraţi din Europa Centrală şi de Est. Formaţi în acelaşi timp cu Alpii, cea mai mare parte a munţilor Carpaţi traversează zona numită Transilvania, din România. Un loc al mitului şi legendei unde urletul lupilor îţi dă fiori în aerul răcoros al nopţii. Carphatia este mare cu adevărat. Este aproape la fel de întinsă ca Marea Britanie şi este locul unde se întâlneşte cea mai mare concentraţie de urşi bruni din lume. Aici întâlnim şi 45% din mamiferele mari din Europa. Călătoria mea mă duce în satele de munte din Transilvania, unde nu poţi ajunge decât cu piciorul. Oamenii au rămas aici neschimbaţi chiar dacă celelalte zone au încercat să prindă din urmă vremurile moderne cu o viteză uimitoare. Am întâlnit oameni minunaţi. Pasiunea lor au făcut aceste locuri mai frumoase, păstrându-le ca una din minunile naturii“, a descris locul prezentatorul Charlie Ottley, în timp ce moștenitorul coroanei britanice declara în glumă că și-a cercetat arborele genealogic și că în mod cert este înrudit cu Vlad Țepeș, deci și cu România.

Și Charles nici măcar nu a întâlnit-o pe Elena Udrea astă vară, când era programată o discuție între cei doi pe tema promovării zonelor turistice românești în Marea Britanie! În schimb i-a întâlnit, în luna mai, pe președintele Traian Băsescu și pe premierul Emil Boc. Discuția a avut pe ordinea de zi implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă în zona rurală din România. În cadrul întâlnirii cu Emil Boc, Prinţul de Wales, a apreciat potenţialul turistic al zonelor rurale din România, subliniind că trebuie asigurat un echilibru între păstrarea tradiţiilor şi proiectele de dezvoltare, pentru beneficii durabile atât în plan economic, cât şi în plan social.

Opt case în Transilvania

Moștenitorul coroanei britanice vizita pentru prima oară România în 1993, se declara încântat de oameni și locuri, spunea, elegant și politicos, că este o țară de poveste, într-un lung șir de alte declarații drăguțe, genul de chestii care se rostesc de regulă cu asemenea ocazii. Între timp prințul s-a dovedit real atașat de Transilvania, unde are deja nouă proprietăți, căsuțe vechi pe care le-a renovat păstrându-le aerul și identitatea originală, patronează fundația Mihai Eminescu, activă în România din anul 2000, a învățat să cosească de la o femeie din satul harghitean Delnița și s-a nărăvit la pălincă la întâlnirile cu primarii din Saschiz, Valea Zălanului sau Covasna. Nu în ultimul rând, pare decis să devină un important proprietar în Transilvania. Pe lângă reședința de la Viscri, conacul Apafi, din localitatea sibiană Mălâncrav îi atrăsese atenția încă din 1993 și poate că aceasta ar fi fost prima achiziție, dacă imobilul n-ar fi fost, pe atunci, în proprietatea statului. Mai târziu, conacul a fost revendicat și câștigat de comunitatea luterană, iar prinţul a reuşit să-l cumpere, în 2002, cu 5.000 de lire sterline. Era vorba de o ruină, dar casa a fost renovată cu o investiție estimată de presa vremii la 10.000 de lire sterline și cu ajutorul unor specialişti străini, care au ignorat complet obiectele electrocasnice, televizoarele şi orice altă urmă de tehnologie, pentru a-i păstra aerul patriarhal și, în această idee, la loc de cinste în noul decor este soba de teracotă a primilor proprietari. Primarul din Valea Zălanului declara, cu ceva vreme în urmă, că prințul a cumpărat o căsuță și acolo, un imobil vechi de o sută de ani pe care l-a renovat complet, înainte de a-și trece în proprietate, în 2003, și alte patru case, din zona maramureșeană Berb, construite în stil tradițional și neracordate la sistemul de alimentare cu energie electrică. Fiecare dintre aceste căsuțe avea un decor auster, de regulă un pat de scânduri, o sobă și o masă. Uluitor a fost faptul că în 2008, câteva rude ale prințului Charles chiar au locuit acolo o săptămână, sejur petrecut la lumina lumânării și sub atenta supraveghere a unei sătence.

Tot de necrezut a fost momentul în care presa britanică scria că prințul William si proaspăta lui soţie, Kate, își trecuseră satul Viscri pe lista scurtă a posibilelor destinații pentru luna de miere. Cei doi, e drept, nu au ajuns în România, dar apariția prinţului în documentarul realizat de Travel Chanel UK lasă mult loc de “va urma”…



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro