Celor care spun că românii sunt așa sau altfel

4 April 2015

MiraSociologii români au încercat să facă un profil psihologic al ”românilor”,  însă ar trebui să verifice puţin studiile marketerilor din State, care de prin anii ’40 ai secolului trecut au ajuns la concluzia că nu există o masă de cumpărători compacţi, cu aceleaşi gusturi când vine vorba despre o marcă, ci există cel puţin trei categorii de gusturi şi acesta este motivul pentru care avem măcar trei sortimente de muştar, chipsuri şi sosuri ale aceluiaşi producător. Ca cineva să încerce să generalizeze ar fi o imensă greşeală fiindcă nici măcar ”toţi gorunii” nu sunt într-un anume fel, iar ei sunt lipsiţi de libertate de mişcare şi de alegere.

”Românii sunt …”.

Şi în locul celor trei puncte puteţi pune orice doriţi, de la superlativele absolute pozitive la superlativele absolute negative în funcţie de preferinţe, experienţe personale, patriotism, educaţie şi îndoctrinare.

O să încep prin a spune că toate izvoarele istorice referitoare la acest popor sunt duale. De la cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci, aşa cum i-a numit Herodot pe strămoşi, s-a ajuns la relatările denigratoare din evul mediu care vorbesc despre oameni leneşi, mincinoşi, dăruiţi cu darul suptului în exces de licori bahice şi femei mult prea fâşneţe.

Celor care spun că românii sunt buni, blânzi, calzi, le-aş pune întrebarea de ce sunt puşcăriile mai mult decât pline cu persoane care au ajuns acolo pentru furturi, înşelătorii, violuri, crime. Şi că în mentalul colectiv, femeia nebătută e neiubită şi necercetată de bărbatul ei.

Celor care spun că românii sunt răi, câinoşi şi nerecunoscători, le-aş pune întrebarea de ce sunt atât de multe campanii umanitare realizate din caritate individuală, că e vorba despre semeni sau animale, care au reuşit.

Celor care spun că românii sunt cei mai inteligenţi oameni din toată creaţia, le-aş pune întrebarea de ce nu avem niciun medaliat Nobel. Sau şi mai lipsit de echivocuri, de ce nu mai avem în top 100 universităţi nicio instituţie de învăţământ superior. Sau de ce rata de promovabilitate la Bac este atât de îngrozitor de mică.

Celor care spun că românii sunt un neam de proşti, le-aş pune întrebarea de ce încă mai avem atâţia copii care, an după an, în ciuda tuturor beţelor în roată care le sunt puse, câştigă olimpiade internaţionale şi sunt admişi direct la universităţi din Top 10.

Romanian-flag-011

Celor care spun că românii sunt săritori şi degrabă ajutători, le-aş propune un mic experiment. Puneţi-vă cel mai bun accent, celor din Oltenia le recomand un accent moldovenesc, celor din Ardeal, accentul oltenesc, iar dacă sunteţi bucureşteni, încercaţi un accent străin, și cereţi îndrumări către un obiectiv mai obscur. Sau o cană cu apă. Aştept cu nerăbdare răspunsurile.

Celor care spun că românii sunt complet nepăsători, le-aş putea povesti despre cât ajutor am primit de la un om pe care abia îl cunosc, în cel mai crunt moment al vieţii mele. Când, majoritatea prietenilor n-au putut sau n-au dorit să mă ajute.

Celor care spun că românii sunt credincioşi ca nimeni alţii, le-aş pune întrebarea de ce sunt atâţia pentru care diferenţa dintre Paşti şi Crăciun este dată de animalul pe care îl găteşti şi-l devorezi la masa de sărbătoare. Nu mai intru în fineţuri teologice câtă vreme televiziunile au demonstrat în nenumărate rânduri că sunt astfel de cazuri.

Celor care spun că românii sunt pierduţi pentru Dumnezeu, le-aş pune întrebarea de ce totuşi sunt atâţia oameni a căror credinţă e de nezdruncinat.

Şi din momentul acesta o să trec la experienţe personale.

Român este şi minoritarul care i-a furat bunicii găinile şi care i-a cauzat astfel un accident vascular cerebral, român este şi minoritarul din aceeaşi etnie care punându-şi viaţa în pericol mi-a salvat-o pe a mea.

Român este şi pastorul Laszlo Tokes, român este şi profesorul neurolog Leon Dănăilă care a fost lăsat să ajungă în situaţia de a-şi vinde casa pentru a publica o carte care ar putea să salveze sute de mii de vieţi.

Român este şi fiul miliardarului Necula, cel care a anunţat pe Facebook că va folosi suma uriaşă cu care urma să fie despăgubit tatăl său de către statul român pentru a-şi cumpăra un automobil îngrozitor de scump, români sunt şi bunicii a căror pensie ating fabuloasele sume de 5-6 lei.

Români sunt şi cei care îşi tratează orice moft în străinătate, fiindcă sistemul medical românesc este în mare dificultate, români sunt şi cei care nu-şi permit nici măcar serviciile gratuite oferite de acelaşi sistem.

Româncă este şi asistenta maternală care a avut-o în grijă pe Kasandra, români sunt şi Iosif şi Diana Rotariu.

Preot ortodox este şi cel care a refuzat să-l aştepte pe tata 10 minute ca să se spele pe mâini şi pe faţă şi să se schimbe în haine cuviincioase şi a început slujba pentru mama dânsului în absenţa unicului fiu al moartei. Preot ortodox este şi părintele Tănase de la Valea Plopului care este unul dintre extrem de puţinii preoţi care trăiesc după cum propovăduiesc. Da, este un om şi face puţin comparativ cu statisticile zdrobitoare referitoare la copii abandonaţi milei publice, dar face uriaş de mult pentru cei câţiva pe care îi creşte. Şi cu adevărat poate spune că este pro-vita câtă vreme şi-a dedicat toată energia şi toate resursele pentru a aprinde o candelă cât de mică în întuneric.

Român este şi Alexandru Vişinescu, cel supranumit torţionarul, român a fost şi sfântul necanonizat încă al Ardealului şi tot români şi părinţii Calciu, Arsenie Papacioc şi alţii. Sfinţi îi denumesc pe aceştia unii dintre români şi degrabă le caută şi ascultă sfatul, însă dacă le citiţi cuvintele o să observaţi că mulţi au o atitudine pro-legionară şi xenofobă. Iar în calitatea mea de femeie, pot să spun că nici în egalitatea de şanse şi tratament nu cred aceşti duhovnici.

Românul absolut este Eminescu. Al cărui geniu nu-l pot elogia nici dacă mi-ar fi date cuvinte îngereşti şi toată dragostea din lume. Însă, Citiţi Doina şi activitatea jurnalistică. Naţionalismul său se articulează cu xenofobia şi un loc de seamă pentru această fobie este antisemitismul.

Îi elogiem, şi pe drept, pe Ştefan cel Mare şi pe Vlad Ţepeş. În absenţa lor, istoria poate ne-ar fi trecut la popoare asimilate. Însă să nu uităm că Ştefan a fost etichetat ca ”degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat” şi nu există niciun fel de izvoare scrise din care să reiasă că toţi, dar absolut toţi, cei pe care Vlad Ţepeş i-a săltat la înălţime au beneficiat de procese echitabile în care să fie vinovaţi dincolo de orice bănuială rezonabilă. Şi că istoria recentă i-a condamnat pentru acte similare pe cei care în secolul XX au abuzat de poziţiile de putere, la care au ajuns prin voia sau cu permisiunea semenilor, ca fiind criminali în masă.

Românul Ceauşescu a fost promotorul şi al celebrului Canal Dunăre-Marea Neagră ale cărui avantaje economice sunt de necontestat, dar tot el a fost şi promotorul celebrului Decret 770/1966 datorită căruia atâtea românce au murit.

Româncă a fost şi Elena Ceauşescu, româncă şi Regina Maria a României Mari.

Între timp, singura certitudine este că ”românii sunt”, trăiesc, fiinţează, se zbat, se luptă, câştigă sau pierd. Şi e responsabilitatea fiecăruia şi obligaţia de cetăţean să se asigure că verbul a fi se conjugă la prezent şi viitor nu doar la trecut.

***

 “Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor” este o lucrare coordonată de psihologul Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, coordonatorul grupului de psihologi ce reface lucrarea filosofului Constantin Rădulescu-Motru – “Psihologia poporului român”.  Lucrul la noul studiu a început în 2013, s-au folosit teste psihologice internaționale adaptate pe populația românească, iar cercetarea integrală va fi publicată în prima jumătate a acestui an, la aproape 100 de ani de la apariția profilului realizat de Constantin Rădulescu-Motru. Până la apariția studiului integral, Daniel David, care este și profesor de științe cognitive clinice la UBB, profesor universitar adjunct la Mount Sinai School of Medicine New-York, SUA, și formator în psihoterapie rațional-emotivă și cognitiv-comportamentală la Albert Ellis Institute, SUA, a publicat în Revista Sinteza și pe blogul său o nouă serie de concluzii ale cercetării.



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Alegem Europa sau ieșim din civilizație

De obicei, 1 decembrie e despre România

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro