Cine consumă regulat fructe și legume, pentru că vrea să trăiască sănătos, primește la pachet până la 10 pesticide diferite. Potrivit ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct – cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.
Cel mai întâlnit pesticid este Imazalil (E233), iar cele mai nesigure alimente pentru consum sunt: cartofii, căpşunele, merele, nectarinele, piersicile, ţelina, strugurii, cireşele, spanacul, ardeiul gras, roşiile, castraveţii.
Din perspectiva pesticidelor, cele mai sănătoase alimente din categoria legume-fructe sunt: avocado, porumb, ananas, varză, mazare, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepene.
Strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.
Pentru a scădea cantitatea de pesticide pe care o consumăm, se recomandă ca fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, curăţate de coajă.
Este recomandată și evitarea consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon.
Cu Imazalil (E233) se acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Acest pesticid cancerigen este autorizat în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.
Citiţi şi
Grădina mea, colțul meu de rai
La cireșul lăudat să nu te duci cu sacul
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.