Cele mai frumoase filme de dragoste

6 February 2013

Poate vă place, poate nu, ziua sfântului Valentin, poate vă va prinde primăvara aceasta cu inima înflorită, poate că nu, dar un film de dragoste m-am gândit că poate reînvia romantismul amorțit de frig și să redeschidă pofta de iubit. În unul sau în doi, vă invit la film! 

 

  1. Casablanca (1942) cu Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid. Regia: Michael Curtiz. A câştigat 3 Oscaruri (Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun regizor) şi a fost nominalizat la alte 5 categorii.
  2. Pe aripile vântului (1939) cu Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell. Regia: Victor Fleming. A câştigat 8 premii Oscar (Cea mai bună actriţă într-un rol principal, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, Cel mai bun decor, Cea mai bună imagine, Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun scenariu) şi a fost nominalizat la alte 5 categorii.
  3. Avatar (2009) cu Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver. Regia: James Cameron. A câştigat 3 premii Oscar (Cea mai bună scenografie, Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale) şi a fost nominalizat la alte 6 categorii. A câştigat 2 Globuri de aur pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun film (dramă) şi 2 premii BAFTA (Scenografie şi Efecte vizuale)
  4. Jurnalul (2004) cu Gena Rowlands, James Garner, Rachel McAdams, Ryan Gosling. Regia: Nick Cassavetes. A câştigat un premiu MTV (Cel mai bun sărut) şi 8 premii Teen Choice Award.
  5. Mic dejun la Tiffany (1961) cu Audrey Hepburn, George Peppard. Regia: Blake Edwards. A câştigat 2 premii Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră şi Cel mai bun cântec original şi a mai fost nominalizat la alte 3 categorii. A fost nominalizat la 2 Globuri de Aur.
  6. Când Harry a întâlnit-o pe Sally (1989) cu Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher. Regia: Rob Reiner. A fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun scenariu. A câştigat un premiu BAFTA la aceeaşi categorie. A avut 5 nominalizări la Globul de Aur.
  7. Titanic (1997) cu Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane. Regia: James Cameron. A câştigat 11 premii Oscar (Cel mai bun film, Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun sunet, Cele mai bune efecte sonore, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun cântec original, Cea mai bună imagine, Cele mai bune costume). A fost nominalizat la alte 3 categorii. A câştigat 8 premii BAFTA, 3 Globuri de Aur (Cel mai bun regizor, Cel mai bun film – dramă, Cel mai bun cântec original), 1 Grammy pentru melodia originală.
  8. Moulin Rouge! (2001) cu Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo. Regia: Baz Luhrmann. A câştigat 2 premii Oscar (Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume) şi a fost nominalizat la alte 6 categorii. A câştigat 2 premii BAFTA şi 3 Globuri de Aur (Cel mai bun film – comedie sau musical, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună actriţă în comedie sau musical).
  9. Podurile din Madison County (1995) cu Clint Eastwood, Meryl Streep, Annie Corley. Regia: Clint Eastwood. A fost nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, la premiile César şi la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film.
  10. Pacientul englez (1996) cu Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe. Regia: Anthony Minghella. A câştigat 9 premii Oscar (Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun sunet, Cea mai bună imagine, Cel mai bun regizor, Cele mai bune costume, Cel mai bun montaj, Cea mai bună coloană sonoră) şi a fost nominalizat la alte 3 categorii. A câştigat 2 Globuri de Aur şi un premiu BAFTA.
  11. Legendele toamnei (1994) cu Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn. Regia: Edward Zwick. A câştigat un Oscar pentru Cea mai bună imagine, a fost nominalizat la alte 2 categorii. A avut 4 nominalizări la Globurile de Aur.
  12. Ciocolată cu dragoste (2000) cu Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina. Regia: Lasse Hallström. A fost nominalizat la 5 premii Oscar, 4 Globuri de Aur şi 8 premii BAFTA.
  13. O iubire de neuitat (2002) cu Mandy Moore, Shane West, Peter Coyote. Regia: Adam Shankman. A câştigat un premiu MTV pentru Cea mai bună actriţă şi 2 premii Teen Choice Award.
  14. Shakespeare îndrăgostit (1998) cu Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush. Regia: John Madden. A câştigat 7 premii Oscar (Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu) şi a fost nominalizat la alte 6 categorii. A câştigat 3 Globuri de Aur (Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă în comedie sau musical, Cel mai bun scenariu) şi a fost nominalizat la alte 3 categorii.
  15. Memoriile unei gheişe (2005) cu Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh. Regia: Rob Marshall. A câştigat 3 premii Oscar (Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume) şi a fost nominalizat la alte 3 categorii. A câştigat un premiu Globul de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră şi a mai fost nominalizat la încă o categorie.
  16. Floarea deşertului (2009) cu Liya Kebede, Soraya Omar-Scego. Regia: Sherry Hormann. A câştigat premiul pentru cel mai bun film la Bavarian Film Award.
  17. 4 nunţi şi o înmormântare (1994) cu Hugh Grant, Andie MacDowell, James Fleet. Regia: Mike Newell. A fost nominalizat la 2 premii Oscar (Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu adaptat). A câştigat 3 premii BAFTA, un premiu César pentru Cel mai bun film străin şi un pemiu Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o comedie sau musical.
  18.  Frumuşica (1990) cu Richard Gere, Julia Roberts, Jason Alexander. Regia: Garry Marshall. A fost nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Julia a câştigat însă Globul de Aur la aceeaşi categorie, iar filmul a fost nominalizat la alte 3 categorii.
  19. Vacanţă la Roma (1953) cu Gregory Peck, Audrey Hepburn. Regia: William Wyler. A câştigat 3 premii Oscar (Cea mai bună actriţă în rol principal, Cele mai bune costume, Cel mai bun scenariu) şi a fost nominalizat la alte 7 categorii. A câştigat un premiu BAFTA şi un premiu Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă.
  20. Atât de aproape de cer (1995) cu Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón. Regia: Alfonso Arau. A câştigat un premiu Globul de Aur pentru Cea mai bună coloană sonoră.
  21. Doctor Jivago (1965) cu Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin. Regia: David Lean. A câştigat 5 premii Oscar (Cel mai bun scenariu adaptat, Cele mai bune costume, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună imagine color) şi a fost nominalizat la alte 4 categorii. A câştigat 5 Globuri de Aur şi a fost nominalizat la un premiu BAFTA.
  22. Remuşcare (2007) cu Keira Knightley, James McAvoy, Brenda Blethyn. Regia: Joe Wright. A câştigat un premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală şi a fost nominalizat la alte 6 categorii. A câştigat 2 Globuri de Aur (Cel mai bun film şi Cea mai bună coloană sonoră) şi a fost nominalizat la alte 5 categorii.
  23. Înainte de răsărit (1995) cu Ethan Hawke, Julie Delpy. Regia: Richard Linklater. A câştigat un premiu la Festivalul de la Berlin, pentru cel mai bun regizor.
  24. Dirty Dancing (1987) cu Patrick Swayze, Jennifer Grey. Regia: Emile Ardolino. A câştigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun cântec original şi un premiu Globul de Aur pentru aceeaşi categorie. A mai fost nominalizat la alte 3 categorii şi la un premiu Grammy.
  25. Ofiţer şi gentleman (1982) cu Richard Gere, David Caruso. Regia: Taylor Hackford. A câştigat 2 premii Oscar (Cel mai bun actor în rol secundar, Cel mai bun cântec original)  şi a fost nominalizat la alte 4 categorii. A câştigat 2 Globuri de Aur (Cel mai bun cântec original, Cel mai bun actor în rol secundar) şi a fost nominalizat la alte 4 categorii. A câştigat un premiu BAFTA pentru Cel mai bun cântec original.
  26. Departe de Africa (1985) cu Meryl Streep, Robert Redford. Regia: Sydney Pollack. A câştigat 7 premii Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun sunet, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună imagine, Cel mai bun regizor, Cea mai bună scenografie) şi a mai fost nominalizat la alte 4 categorii. A câştigat 3 Globuri de Aur (Cel mai bun film – dramă, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună coloană sonoră) şi un premiu BAFTA pentru Cel mai bun sunet.

Sunt doar 26, cu siguranţă ar încăpea mai multe. Pe câte dintre ele le-aţi văzut şi ce aţi mai include pe listă?



Citiţi şi

Într-o poză recentă pe Facebook, o femeie blondă apare alături de doi copii și de… el, fosta mea mare iubire…

Top zece – Cele mai frumoase filme romantice (III)

Top zece – Cele mai frumoase filme romantice (II)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. dan / 11 February 2014 7:13

    Mic dejun la Tifany şi Pacientul englez.
    se observă că-n top nu apar decît producţii hollywoodiene.

    Reply
  2. Rosa / 6 February 2013 11:41

    De-acum clasicul Love Story si recentul One Day sunt preferatele mele printre multele, frumoase, filme de dragoste.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro