Cele 11 orașe care pot rămâne fără apă potabilă în viitorul apropiat

12 February 2018

Cape Town se află în incredibila situație de a fi primul mare oraș a lumii din era modernă care rămâne fără apă potabilă. Însă asta nu ar trebui să ne mire din cale afară, fiind vorba de una dintre problemele despre care experții ne-au tot avertizat. În prezent, peste un miliard de oameni nu au acces la apă potabilă și alte 2,9 miliarde au acces îngreunat, cel puțin o lună pe an. Oficiali ONU estimează că în 2030 cererea de apă potabilă va depăși resursele cu 40%, din cauza creșterii populației, a poluării și a schimbărilor climatologice.

apa potabila

Și, ca o confirmare, următoarele 11 orașe riscă să intre mult mai devreme într-o criză a apei potabile.

1. São Paulo

Capitala financiară a Braziliei, cu peste 21,7 milioane de locuitori, a trecut printr-o situație asemănătoare în 2015, când rezervorul principal a scăzut sub 4%. După un 2016 fără probleme, în ianuarie 2017 rezervele de apă erau, din nou, cu 15% mai puțin decât necesarul estimat pentru respectiva perioadă.

2. Bangalore

Orașul din sudul Indiei s-a confruntat cu o dezvoltare masivă în ultima perioadă, în timp ce reţeaua de alimentare cu apă potabilă nu a fost deloc îmbunătățită. Ca urmare, pierderile ajung la 50%! De asemenea, poluarea apelor este și în India, precum în China, o problemă stringentă – niciun lac din jurul orașului nu are apă bună de băut sau de spălat.

3. Beijing

Banca Mondială apreciază că vorbim de o criză a apei potabile când într-o anumită localitate, fiecare cetățean primește mai puțin de 1000 de metri cubi de apă într-un an. În 2014, populația orașului Beijing a primit câte 145 de metri cubi. În China locuiește aproape 20% din omenire, în timp ce țara dispune doar de 7% din rezervele de apă proaspătă ale lumii. În plus, poluarea a făcut inutilizabile 40% din apele de suprafață ale orașului.

4. Cairo

Nilul este cea mai importantă sursă de apă în Egipt (97%), dar și locul în care sunt deversate apele reziduale. Națiunile Unite estimează o posibilă criză de apă în 2025.

5. Jakarta

Mai puțin de jumătate din populația de zece milioane de locuitori nu are acces la apă potabilă, astfel că săpăturile ilegale după apă au dus la secătuirea pânzelor freatice. În prezent, 40% din oraș se află sub nivelul mării.

6. Moscova

Un sfert din rezervele de apă potabilă ale lumii se află în Rusia, dar țara este sufocată de poluare, iar asta este mai cu seamă problematic pentru Moscova, unde alimentarea cu apă depinde în proporție de 70% de apele de suprafață. În plus, oficialitățile afirmă că între 35% și 60% din totalul rezervelor de apă potabilă din Rusia nu respectă standardele sanitare.

7. Istanbul

Experții locali afirmă că în 2030 orașul se va confrunta cu o criză a apei potabile, rezervoarele ajungând la mai puțin de 30% din capacitate la începutul anului 2014.

8. Mexico City

Unul din cinci locuitori ai metropolei mexicane primesc apă la robinet câteva ore pe săptămână, iar alți 20% au apă curentă doar o parte a zilei. Orașul aduce 40% din apa potabilă din surse îndepărtate, în timp ce nu există sisteme la scară largă de reciclare a apei. În plus, rețeaua de țevi a orașului are probleme care duc la pierderi de 40%.

9. Londra

Deși când spunem Londra, spunem ploaie, în oraș plouă mai puțin decât la Paris, astfel că sursa principală de apă potabilă (80%) sunt râurile Tamisa și Lea. Autoritățile afirmă că orașul va avea probleme în 2025 și o criză serioasă în 2040.

10. Tokyo

Ploile, deși abundente, cad, cu precădere, în capitala niponă patru luni pe an. De aceea, cel puțin 750 de clădiri publice sau private au sisteme de colectare a apei de ploaie. Orașul cu peste 30 de milioane de locuitori depinde în proporție de 70% de apele de suprafață (râuri, lacuri și zăpadă topită). Investițiile recente în sistemul de alimentare cu apă potabilă vor reduce pierderile la doar 3%.

11. Miami

Deși se află într-unul dintre cele mai ploioase state, Miami este amenințat de o criză a apei potabile. Secările mlaștinilor de la începutul secolului XX au ca urmare acum contaminarea principalei surse de apă potabilă cu apă din oceanul Atlantic. Deși problema a fost detectată încă din 1930, continuă să existe în mare parte și din cauza unei creșteri rapide a nivelului mării.

Așadar, lipsa apei potabile devine o problemă tot mai mare și nu mai vorbim acum doar de țările din lumea a treia, ci de întreaga omenire, printre cele mai amenințate orașe situându-se inclusiv cele mai dezvoltate și moderne capitale ale lumii. Ce este de făcut? Copiii noștri se vor confrunta cu crize tot mai dese, le lăsam moștenire o planetă bolnavă și ne rugăm să se descurce cumva?



Citiţi şi

Rutina adusă la rang de artă – Perfect Days

Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești

Vara cu Mara

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro