Cel mai puternic ingredient într-o relaţie de dragoste

20 March 2018

Aniela Cazacu“Poate că dragostea se construieşte în pauzele mistice dintre cuvinte, dintre vise…”

Ne dorim dragostea și ne place să credem că este suficient să simțim că iubim. Nu încercăm să ne explicăm ce simțim pentru că ne înțelegem dragostea ca fiind bazată pe altceva decât pe logică, și nu neg asta. Dar când iubirea nu a fost suficientă și a dus la ruptura relației, apar întrebările și vrem explicații. Și, dacă la început, nu ne deranja, ba chiar ni se părea că asemenea explicații ne „încurcă” romantismul, la sfârșitul unei relații am vrea să știm ”de ce”.

Pentru că, atunci când ne cunoaștem bine pe noi, când am reușit cât de cât să ne înțelegem felul de a reacționa, cum gândim, ce ne dorim, ce așteptări avem de la noi, de la ceilalți, de la o relație și de la viață, când ne-am vindecat rănile din trecut, șansele să iubim mai sănătos sunt mai mari. La fel și șansele să intrăm în relații care să dureze. Când înțelegem ce contează pe termen lung și face diferența între relațiile reușite și cele care eșuează, ne creștem șansele să fim mai fericiți și împliniți în iubire.

Comunicare și sprijin intim

Aproape a devenit un clișeu că într-o relație este importantă comunicarea. Dar, deși acest lucru este arhicunoscut, foarte puțini dintre noi știu cu adevărat să comunice și să ofere un sprijin de calitate. Nu este atât de important ce consideri tu că ai comunicat sau transmis și nici ce crezi tu că ai oferit ca sprijin. Contează cum a perceput și a înțeles partenerul tău ce ai vrut să îi transmiți. Contează dacă el s-a simțit ascultat, înțeles, sprijinit, dacă a priceput mesajul. Și abia de aici începe adevărata poveste a comunicării. Altfel, vorbim despre monolog, dialog între surzi sau convorbire în limbi diferite. Adevărata comunicare este știință și artă și nu începe, cum v-ați putea aștepta, cu a vorbi. Începe cu a asculta!

cuplu atenție

Faptul că sprijinul și comunicarea s-au dovedit a fi cele mai importante în relațiile satisfăcătoare arată că avem nevoie să găsim parteneri care nu doar că pot să exprime ce simt, ci știu și pot să asculte cu atenție.

Subevaluăm ascultarea. Suntem învățați să vorbim, să scriem, să citim, dar nu și cum să ascultăm. Unii oameni nu știu cum să asculte, alții, prea preocupați de propria persoană, nu vor.

Ascultarea cu atenție și nu numai, ci și cu empatie și implicare, arată generozitate. Presupune să te pui puțin pe pauză pe tine și problemele tale și să faci din partener persoana cea mai importantă. Să fii acolo, să îi auzi mesajul, să îi observi gesturile, să îi descifrezi mimica, să-l oglindești, pentru a-i arăta că îți pasă, că poți și vrei să-i oferi întreaga ta atenție. Să te sincronizezi apoi cu el ca într-un dans tăcut în care îl urmezi printre cuvinte și tăceri arătându-i că poți să te pui în locul lui și să înțelegi ce simte. Nu-l corecta, nu-l judeca, nu-i da sfaturi. Are dreptul să simtă orice, iar trăirile lui nu sunt bune sau rele… ele sunt, pur și simplu! Asta trăiește și, cu încredere, te face părtaș la ele. Nu intra cu bocancii acolo, nu trăda curajul celuilalt de a se deschide, nu-l răni. Dacă nu știi ce să zici, mai bine taci.

Tăcerea poate alina mai mult decât cuvintele. Dar dacă te decizi să nu taci, înainte să vorbești, asigură-te că ai ascultat cu atenție. Numai în acest fel comunicare creează puntea de intimitate, numai așa poate apropia oameni și suda relații, doar așa se pot vindeca relațiile rănite sau întări cele subrezite. Cuvintele lămuresc, tăcerile creează misterul necesar celor care se iubesc.

Și pentru că vine primăvara, deși mai greu, vă dăruiesc vorbele lui E. Kusturica: „Poate că dragostea se construieşte în pauzele mistice dintre cuvinte, dintre vise. Sentimentul se dezvoltă în toate acţiunile pe care le săvârşeşte omul, dar niciodată misterul final nu este desluşit şi nici nu e aflat vreodată răspunsul la întrebarea care este cel mai puternic ingredient într-o relaţie de dragoste? Pentru că atunci când misterele pier şi dragostea se evaporă, oamenii se despart, gândindu-se doar la lucruri evidente şi adesea urâte.”

Pe Aniela o găsiți întreagă aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea, compasiunea și blândețea

Seexul după 40 de ani sau despre sfârșitul cumințeniei

Despre dragoste și bărbați, fără crize de emancipare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro