Ceaușescu pe coperta TIME

18 March 2019

Pe data de 3 martie 2019, celebra revistă americană TIME a aniversat 96 de ani de existenţă. Lansată în 1923, publicaţia a devenit în timp un reper al celebrităţii la nivel mondial, statut consolidat de ierarhiile alcătuite la fiecare final de an, care atestau influenţa globală a personalităţilor selectate.

Oameni politici, de cultură, artişti sau capete încoronate din întreaga lume au apărut pe coperţile TIME Magazine de-a lungul timpului. Printre ei, şi șase personaje care au reușit să atragă atenția lumii asupra României: Regina Maria (1924) (prima regină care a apărut pe coperta TIME), Regele Mihai I (1927), Regele Carol al II-lea (noiembrie 1939), Anna Pauker – Cea mai puternică femeie în viață! (septembrie 1948), Nicolae Ceauşescu (martie 1966), Nadia Comăneci (august 1976).

În 18 martie 1966, “Epoca de aur” este prezentată glorios în TIME

„România… Nu e nici stat, nici naţiune, este o profesie!” – Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Cu acest motto începe articolul care descrie România anului 1966, văzută de un corespondent al revistei americane. Iată câteva fragmente traduse de Florian Jucan și publicate în Q Magazine, în care Ceaușescu este portretizat ca un lider implicat în problemele societăţii şi un adept al comunismului relaxat, cu viziuni pronunţat vestice.

„Purtând cizme până la genunchi, o haină de lână gri, pantaloni de catifea trei-sferturi uzaţi şi şapcă, Ceauşescu trecea pe uliţe mocirloase, printre ţărani acoperiţi cu blănuri de oi care-i ofereau pâine şi sare, grupuri de şcolăriţe, printre case pictate în albastru, printre ferme comunale şi fabrici noi.  Gâştele găgăiau, câinii lătrau, iar Ceauşescu asculta nemulţumirile oamenilor. Uneori vorbea urcat pe câteva blocuri de ciment, alteori în vreo căruţă şi mereu transmitea un mesaj mai degrabă familiar audienţelor din Vest decât comuniştilor: «Acum ne mişcăm, avem nevoie de ajutorul vostru pentru a construi o Românie mai bună.»”

„Ceauşescu nu a moştenit gustul predecesorilor săi pentru lux. Se îmbrăca modest, nu-şi dorea publicitatea. Nu există fotografii cu el pe străzile Bucureştiului. Îşi duce viaţa privată într-un aşa secret încât nimeni nu este sigur unde locuieşte.  Dej avea un lanţ de vile: una în Sinaia, una la Predeal, alta în Mamaia, o sală de cinema privată, un televizor cât un perete, uşi electrice care se deschideau singure şi radiatoare cu infraroşu. Muncitor şi lipsit de umor,  deştept, dar prudent, Ceauşescu este «radiat» doar de sine însuşi.”

„România lui Ceauşescu are câteva asemănări cu vecinii est-europeni. Se observă de câţiva ani un «gaullism» ce caracterizează ţara. Peste 65% dintre studenţii la limbi străine învaţă franceza, Bucureştiul are propriul Arc de Triumf, muncitorii poartă berete, iar cinematografia românească a împrumutat  tehnici franţuzeşti.”

Desigur, acestea nu au fost singurele repere românești menţionate în revista americană. Aşa cum aflăm din blogul Cristinei Bazavan, doar între anii 2000 şi 2011, au existat 293 de menţiuni ale României în TIME.

Iată-le pe cele mai importante:

“- Problemele cauzate de populaţia rromă în alte ţări europene sau “deportarea” lor din Franţa” – 18 articole

– Articole din sport, despre participanţii la Olimpiada de la Sidney sau despre calificările pentru Campionatul European de Fotbal, dar şi 4 articole mari despre gimnastica românească şi un profil al Cătălinei Ponor – 17 articole

– Filme, realizate de români sau filmate în România de către străini, printre care 5 articole despre echipa peliculei “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, inclusă în cele mai mari topuri ale anului 2008  – 9 menţiuni

– Posibilele închisori CIA de pe teritoriul României – 4 articole

– Câştigarea premiului Nobel pentru literatură de către Herta Muller – 3 articole

– Imigranți 2 articole, prostituție 2 articole, SIDA 2 articole, Ceaușescu 2 articole, Băsescu 2 articole, Iliescu – 2 articole, turism – 2 articole.

Restul sunt menţionări în contexte economice şi politice, împreună cu alte state membre ale Uniunii Europene.”

Acum, vă întreb: nu e ciudat, ca să nu spun nedrept, că dintre toate personalitățile românești care au îmbogățit patrimoniul cultural al lumii niciuna nu și-a găsit locul pe coperta TIME?



Citiţi şi

Alegem Europa sau ieșim din civilizație

Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?

De obicei, 1 decembrie e despre România


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro