Cealaltă Românie

7 June 2024

Dar România nu este doar această colecție de nule care pululează în politică și administrație și justiție și media și sistemele de sănătate sau de educație.

România nu înseamnă doar grobianism, doar meltenism, doar cocalari și prințese. România nu e doar retardul ei istoric. Așa cum nu înseamnă nici doar peisaje, frumusețe virgină sau trecut romanțat.

România concretă stă pe umerii unor oameni care muncesc până la epuizare și meritele lor nu sunt niciodată recunoscute fiindcă atâtea și atâtea și atâtea ierarhii sunt trucate. Ierarhiile ziariștilor. Ierarhiile doctorilor. Ierarhiile scriitorilor. Ierarhiile actorilor. Ierarhiile regizorilor. Ierarhiile instalatorilor. Ierarhiile muzicienilor. Ierarhiile electricienilor. Ierarhiile micilor funcționari. Ierarhiile profesorilor de matematică. Ierarhiile traducătorilor.

Gloata nu are întotdeauna dreptate. Gloata are arareori, aproape niciodată, dreptate. Să urmezi omul-masă înseamnă să te duci vesel, tâmp, ignorant în prăpastie.

România stă pe umerii unor oameni harnici și cinstiți sau care măcar încearcă să fie harnici și cinstiți. Care sunt batjocoriți la tot pasul, de sisteme birocratice inumane. Pensionarii nu sunt toți niște atârnători care stau cu gura deschisă să le picure Marcel de la Buzău și tov. gen. dr. Nicu Ăăă. Ciucă firimiturile pâinii comasate. Nu sunt toți tâmpiți. Nu sunt toți telespectatorii lui Gâdea. Nu-l idolatrizează toți pe papagalul cu batistă.

În România există și inocență, puritate, entuziasm, energie, dorință de a schimba munții și sinele. România nu e doar suma lipsurilor sale. În România apar cărți admirabil traduse, sunt concerte de muzică clasică și festivaluri, se fac filme, oamenii își trăiesc viața și fără râgâielile sonore la modă pe fundal. Își îngrijesc grădinile și bibliotecile, speră, iubesc, visează, zboară.

Da, România este preponderent un infern, este preponderent un deșert, dar mai există oaze. E adevărat că ele sunt supraestimate pe fondul deșertului din jur. Dar oaze există și încă există o a doua șansă pentru oricine, mai puțin pentru ticăloșii care de peste treizeci de ani mint și fură și înșală și târăsc în groapa lor morală restul milioanelor de oameni.

Unii, prea mulți, și-au luat lumea în cap dar mai există milioane de români și în România, iar lupta lor eroică de a rezista în contra tâmpiților, a circarilor psihopați și a tâlharilor la drumul mare merită și ea o reverență. Mă înclin în fața celeilalte Românii.

Citiți și Eu cu cine votez?

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Top 25 cele mai bune replici din filme din toate timpurile

Cum va fi 2024, ANUL DRAGONULUI VERDE DE LEMN

Nomad în Maroc

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro