Haideţi să ne oprim un pic din alergătura asta nebună. Unde ne grăbim? Spre mai mult, spre mai bun? Dar cu toate planurile noastre de relaxare si cu şueta tihnită la care visăm de atâta vreme, cum rămâne? Oare chiar nu putem trăi aşa cum ne dorim? Ia gânditi-vă la asta, vă rog, doar câteva minute.
Dacă ar fi să petreceţi o oră calmă acasă, în ce loc v-aţi opri? Acum, dacă primul gând a fost patul, e semn că sunteţi foarte stresate şi foarte obosite. Dar poate şi pentru că nu vă oferiţi destul de des ocazii să vă destindeţi şi mintea. Să comutaţi pe pauză şi să căutaţi o altă oază de relaxare înainte de a vă refugia în somn, pentru că gândurile tot nu vă vor da pace. Dacă data trecuta v-am invitat pe canapea să vă relaxaţi după pofta inimii, acum vă invit la un ceai după pofta minţii, într-un colţ special creat pentru acest răsfăţ.
Cu siguranţă că aţi văzut sau auzit de foarte multe locuri pe care le-a câştigat ceaiul şi la noi, unde nu exista altă tradiţie decât cea a ceaiului medicament sau a celui pe post de aliment al săracului. Treptat, experienţa fierbinte, aromată, în compania unei cărţi bune sau a unei prietene a prins şi la noi şi aşa s-au înmulţit ceainăriile cochete, au apărut micile magazine care vând varietăţile infinite de ceai, cărţile care dezvălui know-how-ul pentru ritualul servirii lui, mobilierul şi ustensilele trebuincioase.
Din toate aceste locuri, sau din documentare ori de pe net, am aflat mai multe despre istoria ceaiului, despre importanţa ceremonialului pregătirii lui, despre faptul că în alte părţi ale lumii – Japonia, China ori Marea Britanie, manierele şi cercul social erau la fel de importante ca şi băutura în sine. De-a lungul timpului, ceaiul a adus înţelegere şi pace, armonie şi apropiere. De exemplu, în cazul ceremoniei pereniale a ceaiului, patru participanţi reprezentau anotimpurile, iar florile şi beţişoarele arse completau experienţa, reprezentând cele cinci elemente şi culorile. Nevoia de continuitate, armonie şi ritm era surprinsă şi împlinită de ceremonia ceaiului.
Şi ca să revenim în prezent, ceaiul poate lua şi o turnura mai obraznică :). Un punch de ceai e perfect pentru o “seară cu fetele”.
Ingrediente: 1 jumătate de litru de ceai, zeama şi pulpa de la o portocală, 4 linguriţe suc de lamaie, 1 portocală taiată felii, 1 pahar limonadă, 2 cutii bere, zahăr după gust.
Preparare: Amesteci ceaiul cu zahărul, apoi adaugi zeama şi pulpa de portocală. Îl laşi să se răcească şi chiar înainte de servire pui berea, limonada şi feliile de portocală. Enjoy!
Nu vă mai spun despre toate beneficiile ceaiului, pentru că sigur le ştiţi. Vă reamintesc doar de amestecul magic de relaxare şi contemplare pe care ceaiul îl oferă. Şi, ca de fiecare dată, îmi doresc să vă fi fost de folos cu câteva surse de inspiraţie pentru alegerea măsuţei destinate ceaiului, pe care acesta se va odihni în pauza dintre momentele în care, fierbinte şi aromat, v-a încălzit mâinile şi sufletele.
Citiţi şi
Ce să faci pentru ca și în creierul tău să fie aprins un pom de Crăciun
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.