Cea mai subestimată vitamină

10 June 2011

 

Un vaccin mai bun decât toate vaccinurile, un tratament pentru cancer şi osteoporoză mai bun decât toate tratamentele pentru cancer şi osteoporoză. Un medicament pentru diabet mai bun decât toate medicamentele pentru diabet. Sigur, eficient şi la îndemână, vitamina D este, poate, cel mai subestimat şi subevaluat nutrient din lumea nutrienţilor. De fapt, nu este o vitamină, ci un hormon, prin atributul său unic de a fi produs natural în corp atunci când razele de soare intră în contact cu pielea.

Fotosinteza vitaminei D se întâmplă pe Pământ de milioane de ani, cele mai timpurii forme de viaţă fiind expuse la soare pentru absorbţia energiei necesare existenţei. Şi adevărul este că povestea vitaminei D se cunoaşte mult prea puţin. Mai jos, am sintetizat o colecţie de realităţi, probleme, binefaceri şi soluţii asociate nevoii puternice de soare şi vitamina D a corpului, majoritatea extrase dintr-un interviu cu Michael Holick, profesor de medicină, fiziologie şi biofizică la Boston University School of Medicine.

Facts

  • Vitamina D este produsă de către piele ca rezultat al expunerii la razele ultraviolete ale luminii soarelui.
  • Razele solare binefăcătoare nu pot pătrunde sticla. De aceea, corpul nu generează vitamina D când suntem expuşi la soare din spatele geamului maşinii sau locuinţei.
  • Este aproape imposibil să obţii cantitatea necesară de vitamina D doar din alimentaţie.
  • Cu cât trăim mai departe de ecuator, cu atât avem mai multă nevoie de expunere la soare pentru a genera vitamina D.
  • Persoanele cu pielea mai inchisă la culoare pot avea nevoie de 20-30 de ori mai multă expunere la soare decât cele cu pielea albă pentru a genera aceeaşi cantitate de vitamina D. Acesta este motivul pentru care cancerul de prostată atinge cote epidemice printre bărbaţii de culoare – este o simplă, dar foarte răspândită, deficienţă de soare.
  • Obezitatea slăbeşte circularea vitaminei D în corp, ceea ce înseamnă că persoanele supraponderale au nevoie de cantităţi de 2 ori mai mari de vitamina D.
  • Vitamina D în cantităţi adecvate este vitală pentru absorbţia calciului la nivel intestinal. Fără ea, corpul nu îl poate asimila, făcând ca suplimentele de calciu în sine să fie fără folos.
  • Deficienţa cronică de vitamina D nu poate fi corectată peste noapte: este nevoie de luni întregi de suplimentare cu vitamina D şi expunere la soare pentru a reconstrui oasele şi sistemul nervos.
  • Chiar şi valorile mici ale factorului de protecţie (SPF=8) blochează abilitatea corpului de a genera vitamina D cu 95%. Acesta este motivul pentru care se vehiculează că produsele cu factor de protecţie pot cauza îmbolnăviri: ce cauzează ele de fapt, este o carenţă mare de vitamina D în corp.
  • Este imposibil să generăm prea multă vitamina D în corp din expunerea la soare: corpul se auto-reglează şi produce doar atât cât are nevoie.
  • înainte de a fi transportată în corp, vitamina D este “activată” de ficat şi rinichi, iar o afecţiune a acestor organe poate slăbi capacitatea corpului de a activa circularea elementului nutritiv.
  • Lipsa cronică de vitamina D este adesea diagnosticată ca fibromialgie datorită simptomelor atât de similare: slăbiciune musculară şi dureri.

Statistici îngrijorătoare

  • Marea majoritate a populaţiei occidentale suferă de o deficienţă a vitaminei D. Un studiu al Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism publicat în 2010, a descoperit că 59% din populaţie suferă de lipsă de vitamina D, dintre care 25% au o carenţă severă.
  • 32% dintre medici şi rezidenţi, 48% dintre fete (9-11 ani) şi 60% dintre pacienţii din spitale suferă de lipsă de vitamina D.
  • Oamenii care suferă de cancer prezintă aproape întotdeauna o deficienţă severă de vitamina D.
  • 76% (!!) dintre femeile însărcinate au lipsă de vitamina D, care se transferă la făt, şi creează predispoziţia copilului pentru diabet de tip 1, artrită, scleroză multiplă şi schizofrenie.

Boli şi afecţiuni cauzate de lipsa de vitamina D

  • Asteniile (de iarnă, de primăvară) sunt cauzate de un dezechilibru al cantităţii de melatonină în corp, cauzat, la rândul său, de lipsa expunerii la soare.
  • Osteoporoza, asociată cu slăbirea ţesutului osos odată cu înaintarea în vârstă, este puternic influenţată de lipsa de vitamina D, prin afectarea absorbţiei de calciu în organism.
  • Rahitismul, o altă boală a oaselor, este cauzată tot de lipsa vitaminei D.
  • Bolile cardiovasculare şi autoimune.
  • Agravarea diabetului de tip 2 şi slăbirea capacităţii de producţie a insulinei în pancreas.
  • Îngreunarea oricărui proces de vindecare din cauza faptului că, fără vitamina D, sistemul imun este inactiv. De aceea, oamenii care se îmbolnăvesc cel mai des sunt cei care trăiesc şi muncesc indoors, într-o stare cronică de lipsă a vitaminei D.

Binefaceri ale vitaminei D

  • Studii recente ale Universităţii din Copenhaga arată că vitamina D activează sistemul imun, “înarmând” celulele T să lupte împotriva infecţiilor. Este necesară şi mult mai eficientă decât orice vaccin în prevenirea pandemiilor.
  • Previne cancerul de prostată, de sân, de colon sau ovarian, depresia şi schizofrenia.
  • Scade cantitatea de grăsime corporală: vitamina D acţionează ca un mecanism hormonal prin care operează procesul de ardere a grăsimilor.
  • Este folosită peste tot în lume pentru a trata psoriazisul.
  • Reduce riscul de a dezvolta boli grave cu 50-80% prin expunerea precaută la lumina naturală a soarelui, de 2-3 ori pe săptămână.
  • Copiii care primesc suplimente cu vitamina D (2000 IU pe zi) prezintă un risc cu 80% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 1 în următorii 20 de ani.
  • Este extrem de sigură, practic neprezentând niciun efect secundar, chiar şi în doze mari precum 4000 – 8000 IU pe zi (de peste 10 ori mai mult decât doza zilnică recomandată).

De unde o luăm?

  • Infuziile raţionale şi precaute cu raze de soare sunt calea directă şi cea mai simplă de îmbunătăţire a sănătăţii. Expunerea la soare în costum de baie, nu mai mult de 15-20 de minute la orele cu raze blânde, echivalează 20.000 IU de vitamina D administrată oral.
  • În ceea ce priveşte efectele expunerii la soare, hidratarea masivă a pielii şi antioxidanţii cresc considerabil capacitatea corpului de a ”digera” razele ultraviolete fără a se alege cu arsuri. Astaxantina, pigment roşu ce se găseşte în alge, drojdie de bere şi carne de somon, păstrăv, creveţi, crustacee şi anumite păsări, este cel mai puternic antioxidant natural şi “factor de protecţie intern”. Carotenoid disponibil şi ca supliment alimentar, ne permite să stăm în soare de două ori mai mult, la ore rezonabile, fără SPF şi fără arsuri. Fructul Acai, rodiile şi afinele sunt alţi antioxidanţi foarte puternici cu aceleaşi proprietăţi.
  • În absenţa oricărei posibilităţi de expunere la soare, suplimentarea nutritivă cu o doză de 1.000 IU/zi de vitamina D3 este necesară pentru a menţine valori sănătoase ale acestui element nutritiv în organism.
  • Consumul de alimente precum somon, ton, iaurt, cereale şi lactate, mai ales cele fortifiate cu vitamina D, din surse cât mai naturale, asigură o parte din necesarul zilnic de vitamina D.

În concluzie

Ne putem întreba atunci, de ce suntem şi rămânem bolnavi? Am putea presupune că luând cu toţii doze consistente de vitamina D, am scăpa de o mulţime de probleme. Şi am avea dreptate. Câţi dintre noi însă, o facem cu adevărat? Şi cât de mult suntem conştienţi de aceste beneficii şi afecţiuni conexe elementelor nutritive, respectiv lipsei lor din organism?

Corectarea deficienţelor de vitamina D împânzită la scară largă ar reduce considerabil cazurile de boli degenerative în rândul populaţiei mondiale. Iar suplimentele de vitamina D sunt ieftine şi la îndemână, o investiţie low cost în sănătate. Ce s-ar întâmpla atunci cu industria not-so-low-cost a tratamentelor medicale şi farmaceutice?

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate

Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Maria / 8 August 2011 14:25

    Apropo, eu una am incercat Extracte Esentiale, un supliment de la Bio Elemente, care contine extracte de fructe, printre care si cele de acai. Il recomand pentru ca este natural si merita sa fie cunoscut in randul celor care nu sunt familiarizati suficient cu aceste fructe:)Maria.

    Reply
  2. Mirela Baron / 14 June 2011 9:37

    Mai … Buna documentatie! Te felicit. Nu degeaba se spune in Romania ‘ à crescut ca o planta fara lumina’! Ginditi- Va citi copii Pot beneficia de expozitie La Lumina indiferent de asezarea pe glob SI sezon, numai pentru faptul ca parintii trebuie Sa munceasca pina seara tirziu , iar asistenta sau conditiile unui semiinternat nu ofera posibilitatea desfasurarii in aer liber. Sau pur SI simplu DIN Motive de siguranta, se Evita mersul pe Jos in anumite tari, bine dezvoltare Economic.
    Un subject asemanator o reprezinta scaderea vederii drastice in rindul populatiei obligate sa locuiasca in oras e SI complexe concentrate cu locuinte SI blocuri foarte des amplasate. Izbirea retinei de bariere vizuale SI imposibilitatea luxului de à contempla obiecte aflate in departare sporesc cauzalitatea aparitiei dezvoltarii dereglarilor vizuale Inca DIN copilarie.

    Reply
  3. Cami / 13 June 2011 12:22

    Multumesc mult si ma bucur daca informatia va este de folos! Este uimitor uneori cat de la indemana ne-ar fi sa ne fie mai bine…

    Reply
  4. Corina Mitrea / 12 June 2011 22:44

    Drastic de putini’ medici’ romani cunosc asta .Te felicit!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro