Nu am pretenția că înțeleg mecanismele psihice ale femeii, maniera în care simte și acționează, mai ales că Freud a abdicat literalmente în fața exigenței de a o cunoaște în profunzime. Spun doar ce gândesc, punând sub lupă ceea ce mi-e dat să înțeleg dintr-un tot neînțeles.
Înclin să cred că, în pofida prejudecăților noastre, femeia, având-o în vedere pe cea matură, sigură de virtuțile și slăbiciunile ei, are, în cele din urmă, așteptări dintre cele mai simple, omenesc încadrabile, nimic supraordonat puterii noastre de a le împlini.
Bani? Putere? Nu le refuză atunci când i se oferă, dar doar ele nu înseamnă foarte mult. Nicio sumă de bani nu poate compensa lipsa afecțiunii, a nevoii fundamentale de încredere și empatie.
Gesturile simple de atenție, oferite zilnic sunt importante. Dacă o reduci la sexualitatea ei, nu doar că o pierzi, dar e păcat să nu ai aptitudinea de a ști ce să faci cu tot ceea ce potențial știe să ofere. Acordă-i în mod autentic cavalerismul tău și vei primi înzecit mai mult din femeiescul ei.
Femeii, dacă nu îi oferi atenția ta, maturitatea și calmul tău, dacă nu-i oferi afecțiune, dacă nu-i oferi sentimentul de siguranță, prin atitudinea ta, prin felul în care acționezi în momentele limită, nu e potrivit să-i spui că o iubești sau, dacă o vei face fără întemeierea gesturilor, e mult mai rău, e chiar ridicol.
Frumusețea nu are de a face doar cu aspectul fizic, nu este măsurabilă, este și o chestiune de proiecție a înzestrării tale asupra înzestrărilor ei, un amestec de simțire și dorință. Când se simte iubită, este mai frumoasă ca oricând. Fă-o să simtă, ca aerul care se rotește, gravitația ta în jurul ei și în mod sigur, dacă e bună credință, se va deschide, revelându-și seducător sentimentele și entuziasmul.
Femeia nu vrea, în fond, totul, ar fi utopic, nu te vrea perfect, dar vrea să simtă, în momentele importante, că nimic nu îți este mai presus decât securitatea ei, în toate felurile, emoțional mai ales. Cred că o femeie știe să fie și în umbra ta, știe să îți glorifice triumful, dar mai ales, când e nevoie, știe să facă mai puțin grave și aspre căderile tale!
Că veni vorba de triumf, îmi revine în minte, fiind foarte recent, gestul pe care l-a facut Brigitte Macron. Dacă s-ar face o antologie a gesturilor iubirii, acesta și-ar asigura, fără dubiu, un loc special. Sărutându-i mâna, își arată susținerea, prețuirea și respectul. Împreună toate acestea se numesc iubire dincolo de vârstă și de statut social.
Ne miră un asemenea gest? Dacă da, deși este atât de natural și omenesc, atunci mirarea noastră nu reflectă decât absența reazemului de iubire și respect în care trăim. Zbaterea noastră zilnică, fără asistența discretă a iubirii nu ar mai fi nimic, doar un mecanism în gol fără rațiune, fără urmă de transcendență. Mie, un asemenea gest îmi dă speranța că șarpanta care sprijină bunul mers al lumii și al lucrurilor este încă foarte rezistentă.
Nu trăim succesiunea victoriilor, alternanța dintre cădere și triumf, punctată la răspântie, de iubirea noastră, de speranța că însemnăm ceva în viața celor de lângă noi, ne face învingători chiar și în momentele înfrângerilor noastre. Arătați-mi ceva mai frumos, mai demn de prețuire decât omenescul în manifestările lui de tandrețe și calm.
Inima femeii își are și ea podul ei cu vechituri. Locul în care își adăpostește iubirile trecute, temerile mai vechi, visurile abandonate temporar. Dacă înțelegi asta, nu pierzi nimic. Dimpotrivă, câștigi enorm.
Citind una din cărțile lui Gordon Livigston – Prea devreme bătrân, prea târziu înțelept – am reținut, între atelele, finalul cărții. Autorul povestește ca și-ar alege drept epitaf cuvintele lui Raymond Carver:
Și ai căpătat totuși
Ce voiai de la viața asta?
Da.
Și ce voiai?
Să spun că sunt iubit, să mă simt
iubit pe pământ.
Ei bine, eu cred că asta vor femeile: dincolo de orice joc al seducției, vor să fie iubite. Cer prea mult? Nu, doar ce este vital oricărui om în cele din urmă!
Și tu poți scrie pe Catchy! ?
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Să ne mai lăsăm și duși de val…
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.