Dacă mă opream la jumătatea titlului, cred că ar fi fost un articol filosofic care, ca multe altele asemenea, nu ar fi dat un răspuns. Acum, să fiu sincer, nici cu acest titlu nu mi-e rușine. 🙂
Situația în care m-am găsit, mă găsesc și mă voi găsi în siguranță este următoarea – “însărcinarea”, “nașterea”, “creșterea copilui” și “educarea copilului” (sper că nu am uitat nimic) sunt exclusivități ale doamnelor. Pentru că nu cred să fie mulți bărbați care se adună la o bere să discute despre scutece sau alte asemenea. Dar știu că sunt bărbați care se adună la o bere să discute despre cum e acum “nevasta” sau “meciul de fotbal” în timp ce “plodul” mișună peste tot și “face ca toate animalele”.
Ideea este că tot ce ține de copil are doar o componentă feminină și vă rog să nu mă contraziceți prea tare, pentru că am un exemplu foarte bun. Nu mai departe de zilele trecute fetița mea a vrut la baie. La care baie să o duc? La bărbați, unde colacul este ridicat și sau la femei unde curățenia este în legătură directă cu anatomia lor? Am ales baia doamnelor și trebuie să vă spun că am primit câteva priviri dojenitoare, de mai că îmi venea să o cert pe fiică-mea că a avut necesități fiziologice. Să vă mai zic că mesele de înfășat sunt aflate tot în băile femeilor? E drept că România și bărbații români nu sunt încă pregătiți să facă lucruri, dar un început cred că ar fi binevenit.
Ca atare, un curs de parenting ținut de un bărbat (care nu e doctor) are o grămadă de beneficii pentru jumătatea feminină, pentru relație și pentru copil (ordinea poate fi orcând alta), după cum are beneficii și pentru bărbații care sunt tați.
Pentru bărbați – ei vor învăța că a avea grijă de bebe e foarte… tare (îmi pare rău, dar nu găsesc alt termen) și, mai important, cum își pot ajuta jumătatea să treacă mai ușor peste toate etapele presupuse de sarcină, naștere și creștere a copilului.
Pentru femei – bărbații suferă tare mult și doamnele nu prea observă aceste lucrui. Ei sunt forțați să renunțe la o mulțime de lucruri, să schimbe chestiuni care țin de “bărbăția lor”, sunt puși în situații în care nu au de unde ști cum să reacționeze pentru că “mama lor nu i-a învățat”. Dumneavoastră, doamnelor, ar trebui să mai lăsați un pic de atenție pentru cel de lângă voi. Nu de alta, dar el v-a băgat în “chestia” asta și tot el vă poate scoate.
Pentru copil – o familie echilibrată va duce la o creștere echilibrată a copilului. Dacă certurile sunt rare sau înțelegerea pe diverse subiecte ce țin de de bebe vine rapid, atunci vor fi puține bătăi de cap.
Poate că până de curând nu puteam să fac aceste afirmații cu atâta certitudine, dar după o experiență în fața a aproape 200 de mame blogărițe și implicate până în pânzele albe în creșterea celui mic, care au fost surprinse de acest punct de vedere, pot spune liniștit: putem învăța unii de la alții și un curs de parenting ținut de un tată vă este util, doamnelor.
Pe Daniel îl găsiți cu totul aici.
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Femeile mature vs femeile imature
Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.