Există trei examinări imagistice necesare pentru depistarea afecțiunilor sânului: ecografie de san, mamografie și rezonanța magnetică nucleară (RMN). În urma investigațiilor, pe fișa cu rezultate apare și un cod BI-RADS (Breast Imaging – Reporting and Database System, în traducere – Sistem de date și raportare în imagistica sânului). Acronimul este un protocol impus de Colegiul American de Radiologie și agreat ca standard în screeningul cancerului de sân folosit de medicii imagiști din întreaga lume.
Codul este un rezultat de la 0 la 6, acordat în funcție de densitatea țesutului mamar, numărul indicând posibile grade de malignitate. Acest scor de risc devine baza tratamentului și a recomandărilor de investigații ulterioare.
Marea majoritate a mamografiilor de screening se încadrează în BI-RADS 1 sau 2.
Iată care este intepretarea cifrelor BI-RADS:
BI-RADS 0 – Testare incompletă. Sunt necesare investigații imagistice suplimentare pentru colectarea de mai multe informații.
BI-RADS 1 – Rezultat negativ, adică nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat. Pentru femeile până în 40 de ani se recomandă screening anual de rutină prin ecografie; pentru cele peste 40 de ani, se recomandă screening anual prin mamografie. (pret mamografie)
BI-RADS 2 – Rezultat normal, negativ pentru cancer, dar cu prezența unor leziuni benigne (chisturi, fibroadenoame etc). Se recomandă screening anual de rutină.
BI-RADS 3 – Rezultat la limită. Poate indica un rezultat probabil benign, dar cu o șansă de cancer de sân de aproximativ 2%. Trebuie să repeți mamografia la interval scurt, de 6 luni. Dacă ai istoric familial sau personal de cancer de sân, medicul îți va recomanda teste suplimentare.
BI-RADS 4 – Rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 20-35% ca leziunea să fie cancer. Este recomandată biopsia.
BI-RADS 5 – Rezultat cu probabilitate ridicată de malignitate de 95%. Este necesară biopsia.
BI-RADS 6 – Înseamnă că deja ai fost diagnosticată cu cancer de sân la examenul histologic. Se recomandă intervenția chirurgicală.
Riscul de cancer de sân:
- BI-RADS 3 – 2%
- BI-RADS 4 – 30%
- BI-RADS 5 – 95%
De ce este important să înțelegi scorul BI-RADS
Înțelegerea și cunoașterea semnificației scorului BI-RADS te va ajuta să te asiguri că urmezi întocmai recomandările pentru evaluările ulterioare. Este o parte a ceea ce trebuie să știi ca să poți participa activ la îngrijirea sănătății tale.
Și acum părerea unei femei care și-a făcut o mamografie în cadrul schemei de prevenție.
Cum e, frate, posibil în 2021, după ce-am trimis pe Marte cel mai supercalifragistic laborator, să folosim în continuare, ca cea mai revelatoare investigație pentru prevenția cancerului la sân, celebra mamografie?
Vreo 2000 de ani femeile nu prea au avut voie la școală, așa că mamografia, așa cum o știm noi azi, a fost inventată prin 1913 de un bărbat și măiestrită de alții. Toți desăvârșitorii mamografiei, germani, americani, chilieni ori englezi, toți bărbați geniali, sensibili și dedicați.
Pentru cine nu știe în ce constă investigația, sânii oricum ar fi ei, veseli ori triști sunt striviți între două plăci foarte dure. Și doare al dracului de tare. Striviți, adică striviți. Adică sânii 3D ajung sâni 2D și după aceea, că știu ori că nu știu, ajung în depresie. Doare îngrozitor, ți se taie respirația, plângi de durere. O dată la doi ani!
Așa facem prevenția cancerului de sân în anul 2021.
Știți să se fi schimbat ceva de anul trecut?
Citiţi şi
Tot ce ar trebui să știi atunci când te confrunți cu o hernie de disc
Când este indicat RMN-ul și ce afecțiuni diagnostichează?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.