Duminică, după o coadă întinsă peste orele dimineții, am ajuns la mormântul lui Papa Francisc.
Basilica era plină cum e Biserica aceea din Ierusalim unde se aprinde Lumina Sfântă.
La coada celor care vor să vadă mormântul simplu, peste care e așezat un singur cuvânt – Franciscus -, nu se zăbovește. Dacă vreun credincios cade în genunchi pentru a trăi mai intens momentul, un gardian îl și ridică. Ce ar fi zis Papa Francisc în fața unei asemenea scene?
Papa a ales bine: Santa Maria Maggiore e mai accesibilă decât Vaticanul. E aproape de gara Termini, vin și nevoiașii și stau în rând. Papa, ca Hristos, e al tuturor celor care îl primesc în inimă.
La coadă, măicuțe din lumea hispanică înalță cântece de slavă pentru Iisus. Se bate din palme, se strigă Aleluia! Se schițează și pași de dans. Papa Francisc a fost un om special, iubit de oameni pentru firescul trăilor sale. Nu era un teolog sobru. Ar fi aprobat această veselie. Viața nu s-a oprit.
La Roma se celebrează Jubileul Speranței. E plin de adolescenți, de tineri. Orașul clocotește de tinerețea lor. Papa Francisc a fost însoțit înspre viața lui veșnică de aplauze și de cuvinte firești. Cel mai des întâlnit a fost: Grazie. Mulțumesc.
sursa foto: Vatican News
Prin grația divină, Biserica Catolică a avut un Papă foarte bun, mai aproape de dăruirea de sine a Maicii Tereza decât de rigiditatea teologică a lui Bendict al XVI-lea.
Papa Francisc știa că avem multe de făcut pe pământ, dar nu le putem face decât împreună. A fost un Papă al omeniei și al solidarității. Și-a cerut iertare în genunchi pentru păcatele altora, a plecat dintre oameni fără averi, încălțat ca un slujitor al Domnului care a coborât între oameni.
Avea dreptate acel poet american care credea că pe oameni, și pe cei mari, și pe cei meschini, îi cunoști după pantofi.
Papa Francisc a fost un om mare și profund iubit, semn că în inima noastră de contemporani ai inteligenței artificiale a rămas apinsă lumina aspirației fundamentale: bunătatea. Papa știa.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
„Încurcate sunt căile Domnului” – Conclave
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.