🤧 Grecii antici obișnuiau de a adresa celor ce strănutau proverbul “Zeus să te susțină!” ca, prin acesta, să îndepărteze toată nenorocirea. Grecii atribuiau strănutului ca fiind un semn din partea zeităților – fie el bun sau rău. Pe când Xenofon ținea o cuvântare poporului, un ascultător a strănutat. Ca “urmare” a acestei acțiuni, Xenofon a fost ales unul dintre cei cinci generali atenieni.
Reproducere după “Strănutul”, de Louis Charles Moeller (1855-1930)
💀 Obiceiul de a-i gratula pe cei ce strănută îl aflăm încă din antichitate. Rabinii istorisesc că, înainte de patriarhul Iacob, fiecare om ar fi strănutat numai o singură dată în toată viața sa – în momentul cel de pe urmă. Strănutul și moartea se considerau una și aceeași. Iacob a fost cel dintâi care a murit fără să strănute.
💬 Aristotel ne spune chiar despre un Zeu al strănutului, și credea că salutarea la strănut ar fi o deosebită onoare destinată capului – ca și locuință a sufletului. Iar Plutarh zice că “(…) strigătul unei păsări, sau un nor de pe cer, poate anunța furtună. Tocmai așa și strănutul – un act în sine aparent neînsemnat – poate fi un semn a oricărui eveniment cumpănitor”.
⭐️ Homer credea că strănutatul e un semn norocos în îndeplinirea unei dorințe. La romani, strănutul însemna când noroc, când ghinion. Noroc – când cineva strănuta în mâna dreaptă ori atunci când o făcea de două sau de patru ori. Ghinion – când cineva strănuta spre stânga, când strănuta o dată sau de trei ori, sau la masă – când serveau mâncarea, ori atunci când se ridicau oaspeții.
🤔 În general, în antichitate, se socotea că strănutul de la miezul nopții și până la amiază era “stricăcios”, iar de la amiază și până la miezul nopții – vindecător. Strănutul de peste patru ori nu însemna nimic. (I-auzi! Azi e clar că ești alergic la ceva din mediu!)
🤷♂️ Presupunerile erau diferite. Unii credeau că ar fi un semn al unei boli. Alții, dimpotrivă, că strănutul curăță corpul – și prin urmare stârpește orice boală. Oricum ar fi, această regulă și rânduială de a ura celor ce strănută o întâlnim aproape la toate popoarele lumii.
✍️ Andrei Mihai Drăgulin, fondatorul “Academiei de Cultură” (mulțumim!)
Mă tem că în zilele noastre strănutul are o cu totul altă semnificație…:)
Hapciu! E gripă, viroză sau alergie?
A, și încă ceva hazliu: englezii i spun celui care strănută “God bless you!” sau, mai scurt, “Bless you!”. Un fel de Zeus să te susțină! 🙂 Întrebarea logică e: când strănută Dumnezeu, cine ce îi spune?
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.