Toamna este anotimpul care ne umple sufletul de bucurie prin culori calde şi parfum de flori târzii. Zilele calde, dar fără ca arşiţa verii să-şi mai facă de cap, soarele care îndulceşte dimineţile ruginii, ceaiurile aromate şi frunzele care în zborul lor ne amintesc de efemeritate – toate alcătuiesc o stare de bine combinată cu o nostalgie plăcută.
În sezonul amintirilor şi al după-amiezilor în parc, cărţile ne sunt companioni fideli, care ne poartă adesea în călătorii de neuitat, ne îmbie cu poveşti nemuritoare, ne oferă bucăţi de viaţă, în timp ce anulează trecerea timpului. Farmecul lecturii este parcă mai intens toamna, perioada în care de altfel citim cel mai mult. Iată şi câteva recomandări literare care îţi vor transforma anotimpul într-unul fascinant.
Cu tine capăt glas – Roberto Kuzmanovic
În sezonul nuanţelor arămii, versurile parcă devin magice şi plutesc pe frunzele purtate de vânt. Însă nu orice poeme se asortează vremii boeme de afară. Volumul „Cu tine capăt glas” are însă o muzicalitate aparte, plimbă cititorul prin mitologie, îi oferă ocazia să descifreze mesaje ascunse în spatele metaforelor, îi oferă doze de simbolism şi elegie, îi fredonează cumva o melodie dintr-un illo tempore ce îşi aruncă farmecul asupra raţiunii. Imaginile se ţes cu abilitate în faţa ochilor, iar sentimentele încep să se contureze. Cartea pare să aibă un soi de alchimie aparte, iar poezia într-adevăr capătă glas pe măsură ce e citită.
Un apartament la Paris – Michelle Gable
Aceasta este o carte pentru cei care doresc romantism combinat cu istorie. Jurnalul unei demi-mondene, găsit la două secole distanţă de April Vogt, expert în licitaţii, reuşeşte să redea culoarea Parisului dintr-o epocă în care strălucirea, grandoarea şi arta erau valorizate. În paralel cu destinul plin de evenimente al curtezanei Marthe de Florian, avem şi viaţa agitată a lui April care vede în plecarea la Paris o oportunitate de a-şi pune ordine în gânduri şi căsnicie. Romanul poartă parfumul unei perioade înfăţişată în culori vii şi adusă în prezentul modern. Pe de altă parte, cititorul are ocazia de a cunoaşte marile personalităţi culturale din La Belle Epoque, altfel decât i-au fost prezentate de istorie până acum.
Secretul – Rhonda Byrne
O doză de pozitivism în sezonul nostalgiilor e mai mult decât binevenită, iar cartea ne transmite că nu există imposibil atâta timp cât ne dorim ceva cu adevărat. Legea atracţiei poate fi activată de fiecare dintre noi, iar rezultatele sunt absolut uimitoare. Profesori, pastori, vedete, psihologi, scriitori şi traineri vin în sprijinul acestei idei cu explicaţii, poveşti, cugetări, axiome existenţiale care creează o stare de optimism şi încredere în sine. Fie că aplicabilitatea legii atracţiei este mai uşoară sau mai dificilă, fie că universul se pune în mişcare în următoarea secundă sau după o săptămână, cartea reuşeşte să energizeze mintal şi spiritual.
Întoarcerea lui Heathcliff – Lin Haire-Sargeant
Adepţii romanului clasic se pot delecta cu o continuare a cărţii lui Emily Bronte, La răscruce de vânturi. Dacă în celebra poveste clasică cititorii au rămas cu mai multe semne de întrebare referitoare la plecarea şi întoarcerea lui Heathcliff, la felul în care acesta a obţinut averea colosală care i-a schimbat statutul social, la originea lui incertă, acum pot afla tainele acestui personaj. Lin Haire-Sargeant, profesor universitar de literatură, a adus lumina asupra protagonistului. Ea porneşte pe urmele lui Heathcliff din momentul în care acesta a plecat cu inima frântă, auzind-o pe iubita lui, Catherine, că o legătură oficială cu el i-ar aduce degradare. Ce va face el în cei trei ani peste care pluteşte ceaţa în La răscruce de vânturi? Urmează să aflăm din acest roman construit minuţios.
Crede-mă când mint – J.P. Delaney
O carte fresh, un thriller căruia nu-i lipseşte nici umorul, nici suspansul, „Crede-mă când mint” este o lectură rapidă, cu un limbaj colocvial şi acţiune alertă. O cunoaştem pe Claire, protagonista pe care o vedem într-o multitudine de ipostaze şi care, pentru a-şi putea urma cursurile de actorie trebuie să aibă un job unde îşi foloseşte din plin abilităţile artistice. Ea lucrează pentru o firmă de avocatură, demonstrându-le clientelor că partenerii de viaţă le înşală. Modalitatea prin care demonstrează însă nu este chiar cea mai plină de etică şi moralitate. Lucrurile se complică atunci când unul dintre bărbaţi este şi suspect de crimă, iar Claire trebuie să-i demonstreze vinovăţia sau nevinovăţia. Va reuşi ea să îşi ducă acest rol riscant până la capăt fără să se implice emoţional?
Se spune că un cititor trăieşte mai multe vieţi. Eu spun ca în această toamnă să ne dăm ocazia să călătorim prin poveşti de neuitat. Vă doresc lectură plăcută şi un anotimp magic!
Pe Mara Caloian o găsiţi şi aici.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro
Citiţi şi
Cum să-ți valorifici biblioteca veche cu ajutorul unui anticariat de cărți?
Cumpărăm cărți: Oportunitatea ideală pentru o tranzacție avantajoasă și simplă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.