Ce s-ar întâmpla dacă ai rămâne fără televizor?

18 February 2015

doina ruștiDoina Ruști  întreabă

Te mai uiți la televizor?

Ce rol mai are astăzi televizorul  în casa unui om?

Există emisiuni pe care le vezi constant? Posturi?

Ce s-ar întâmpla dacă ai rămâne fără televizor?

Cu ce l-ai înlocuit deja?

Care a fost momentul hotărâtor pentru actuala ta relație cu televizorul?

family_watching_television_1958

 Răspund Adrian Titieni și Constanţa Vintilă-Ghiţulescu 

titieniAdrian Tititeni

Este unul dintre actorii mei preferați. A jucat în Moartea domnului Lăzărescu, Poziția copilului, Pescuit sportiv, Domestic și multe alte filme. Este profesor la Facultatea de Teatru (UNATC), rectorul universității, și are la activ o impresionantă galerie de roluri, atât în film cât și în teatru. Prima oară l-am văzut la Teatrul Național, în Dacă aș fi Harap Alb. Era student și de-o candoare (foarte potrivită rolului, de altfel), păstrată până azi. Adrian Titieni este cel mai entuziast om pe care îl cunosc și printre puținii care nu s-au alterat moral de-a lungul timpului. A primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor (pentru rolul din filmul Din dragoste, cu cele mai bune intenții) și a format numeroase generații de actori.

*

 Nu am timp să mă uit la televizor. De regulă plec de-acasă dimineața și mă întorc noaptea, împărțindu-mă între munca administrativă, de rector, și repetiții, filmări, spectacolele. Dimineața, la cafea, deschid BBC Knowledge. Astăzi, de pildă, m-am uitat la un reportaj despre casa ecologică. Bineînțeles, interesul meu este motivat. Chiar visez să-mi fac o casă  independentă, fără legături costisitoare, fără să mă subordoneze vreunui sistem. O casă ecologică, la țară. Cu foișor! Iată un vis, susținut de-o emisiune tv. Mai mult: în timp ce mă uitam la emisiune, căutam pe net metode despre filtrarea apei de ploaie. O informație de interes  mă împinge întotdeauna s-o întregesc.

Un actor are nevoie să simtă pulsul vieții, iar televizorul te pune cel mai repede în legătură cu istoria trăită în prezent, însă, repet, nu ajung să mă uit nici măcar la știri sau la filme. Nici măcar la filmele în care joc eu. 🙂 În ora mea de uitat, care de fapt este a micului dejun, îmi place să butonez pe National Geographic, pe Discovery ori pe  BBC Knowledge, de unde aleg, de regulă în viteză, informații despre viață, despre acea parte a ei care îmi poate stimula imaginația. Informațiile utile, invențiile de ultimă oră, soluțiile neștiute – îmi motivează interesul pentru televizor.

 

constanțaConstanţa Vintilă-Ghiţulescu

este cunoscută prin cărțile sale despre românii de altădată, precum În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate, căsătorie şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea  sau mai recenta Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti, 1750-1860.

Cu un doctorat în istorie si civilizație, la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Constanța și-a câștigat popularitatea printr-un stil suplu, care sparge canoanele academice, epic, colorat, cu umor, care îl apropie de ficțiune. De altfel, a scris și un roman istoric, Evgheniții, pe care eu l-am citit cu multă plăcere. Cel mai mult îmi place emoția pe care o transmite, căci în fiecare poveste despre Valahia există o legătură afectivă care poartă marca ei.

*

Depinde de înţelesul pe care îl acorzi termenului „televizor”.  Aparatul ca atare există şi îl foloseşte mai mult fiica mea pentru desene animate, înregistrate deja. Cablu sau conexiune la programe nu mai am de vreo şapte ani. Deci, în acest sens nu-mi mai iau informaţia de la televizor. Împreuna cu Ilinca am vazut cu mare plăcere Frozen, Ice Age sau The Book of Live.

Nu cred că există emisiuni care să merite să fie văzute constant. În maşină ascult RFI, dar altminteri nu mă uit. Motivul este unul foarte simplu: lipsa de profesionalism în alcătuirea unei emisiuni. Sunt fără televizor de şapte ani şi nu s-a întâmplat nimic dezastruos până acum.

L-am înlocuit cu cititul, cu timp pentru orice altceva: pentru mărgelit împreună cu Ilinca, pentru pictat şi mâzgălit cu Ilinca, pentru sastisit, pur şi simplu, fără să fac mare lucru.

Emisiunile virulente şi vituperante de pe anumite posturi m-au dezamăgit şi dezgustat total. Şi mi-am zis că nu am de ce să privesc la mocirlă şi să mă îmbolnăvesc pentru nevrozele altora. Am tot schimbat canalul, dar emisiunile astea ajunseseră să se reproducă, iar eu priveam dintr-o nevoie prostească de a afla până unde se poate merge în nebunia asta a manipulării şi a neprofesionalismului. Până într-o zi când m-am oprit, tăind cu foarfeca cablul. Şi gata! Nu mai este.



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Fundația Alexandrion anunță laureații celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Simone / 24 March 2015 13:10

    Tv-ul a fost la moda acum cateva decenii (de cand dateaza si fotografia din articol!), acum televiziunea este depasita de internet, asa cum presa scrisa este depasita de media online. M-as fi asteptat la raspunsuri un pic mai ample, mai ales de la DL Titieni care a si aparut acum cativa ani in ceva serii tv, fiindca se poate sa mai recomande unor studenti cariere in tv fara sa stie ca e o industrie muribunda?! Si oare unde merge televiziunea in viitor nu are nici o legatura cu teatrul?!
    Altfel, clinicile moderne recomanda tv-ul clientilor cu diverse deficiente, asa cum gresit parintii ‘ocupati’ pun copii in fata tv-lui; si cum sistemele vestice, centrate pe ajutor social faciliteaza sa existe cate un tv mare cat un perete in casa fiecarui asistat.
    Cei care vor entertainment si cei care vor documentare si informatie stiu ca azi exista metode mai rapide si complete decat tv-ul, unde stau sa ‘observe vopseaua uscandu-se’! Mentionarea postului Bbc, varful bigotismului modern si promotorul unui Jimmy Savile, este ca si cum am vorbi de News of the World in contextul presei scrise..

    Reply
  2. Mihaela / 19 February 2015 14:34

    Unii se uita la TV si cand merg in vizita la prieteni sau familie. De plictiseala!
    Daca TV-ul ar da teme de discutie, ar fi mai OK in acest context.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro