Ce nu trebuie păstrat la frigider

16 March 2016

De obicei, mâncarea se păstrează cel mai bine în frigider, nu-i aşa? De fapt, nu e chiar aşa, depinde despre ce alimente este vorba, pentru că nu toate produsele îşi păstrează calităţile în frigider, dimpotrivă. Există anumite legume, fructe sau preparate cărora temperatura scăzută a frigiderului le alterează calităţile.

De exemplu, cartofii nu trebuie ţinuţi niciodată în frigider. Temperaturile scăzute le decolorează coaja, determinând transformarea amidonului în zahăr. Mai mult, dacă sunt prăjiţi cartofii care au fost ţinuţi la frigider, amidonul transformat în zahăr şi aminoaciazii se combină, dând naştere acrilamidei – substanţă cu potenţial cancerigen, conform informaţiilor oferite de National Cancer Institute din SUA. De aceea este atât de important să nu refrigerăm niciodată cartofii. Aceştia trebuie păstraţi în locuri întunecoase şi răcoroase, în pungi de hârtie, nu de plastic (pentru a evita mucegăirea lor).

cartofi frigider

Nici roşiile nu au ce căuta în frigider (deși într-un side by side samsung ai avea loc pentru o întreagă cămară). Refrigerarea le opreşte procesul de coacere şi le afectează gustul şi textura, înmuindu-le. Roşiile se păstrează cel mai bine într-un coşuleţ sau bol de sticlă pe bufetul din bucătărie.

Însă lista nu se opreşte aici:

Pepenele – îşi pierde antioxidanţii.

Ceapa – se înmoaie şi se poate mucegăi. Trebuie păstrată într-un loc răcoros şi întunecos, dar nu la un loc cu cartofii, pentru a nu se strica prea repede.

Cafeaua – îşi pierde gustul şi absoarbe mirosurile din frigider. Se păstrează într-un loc răcoros şi întunecos. Totuşi, cantităţi mari de cafea se pot păstra la congelator.

Usturoiul – începe să germineze şi poate mucegăi. Trebuie păstrat într-un loc răcoros şi întunecos, precum cartofii.

Alcoolul – lichiorul trebuie păstrat la temperatura camerei.

Mierea – se cristalizează şi se întăreşte mai repede; se pătrează foarte bine dacă recipientul în care se află este închis ermetic.

Pâinea – frigiderul o usucă foarte repede. Pâinea care nu este destinată consumului în următoarele zile trebuie congelată ambalată pentru a-şi păstra umezeala. Când este scoasă din congelator, trebuie lăsată să se decongeleze treptat înainte de a fi consumată ca atare sau prăjită. Eu obișnuiesc să o dezgheț rapid în noul cuptor cu microunde samsung, incomplet ca să nu se încălzească. Așa e cea mai bună. 🙂

Busuiocul – se ofileşte şi absoarbe alte mirosuri; se conservă cel mai bine proaspăt – într-un vas cu apă, uscat sau opărit şi congelat.

Avocado – dacă este copt şi nu este destinat folosirii imediate, se poate păstra în frigider. Totuşi, dacă nu este bine copt, nu trebuie refrigerat pentru că aerul rece va întrerupe procesul de coacere.

Uleiul de măsline – la temperaturi mici se condensează şi se solidifică. Trebuie păstrat într-un loc răcoros şi întunecos.

ulei

Citricele – lămâile, portocalele şi alte citrice trebuie păstrate la temperatura camerei, pe bufetul din bucătărie. Aerul rece le afectează calităţile. Totuşi, dacă sunt păstrate unele peste altele, se strică mai repede.

Catraveţii muraţi – se păstrează crocanţi fără a fi refrigeraţi. Dacă totuşi e nevoie de ei reci, se pot păstra pe uşa frigiderului.

Sosurile iuţi, sosurile pentru salate – majoritatea pot fi păstrate în dulap până la trei ani, în special cele care au la bază oţet sau ulei. În schimb, sosurile pe bază de iaurt sau maioneză trebuie refrigerate.

Ketchupul – chiar şi deschis, poate fi păstrat în afara frigiderului deoarece conţine conservanţi.

Voi cum păstraţi aceste alimente? Mai ştiţi şi altele pe care refrigerarea, în loc să le conserve, le distruge?



Citiţi şi

Eva

UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)

Prințesa sturionilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro