Pe 26 octombrie are loc în fiecare an prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de mir – unul dintre marii sfinţi mucenici, făcător de minuni şi tămăduitor. Conform superstiţiilor pastorale, această dată reprezintă începutul iernii.
Printre obiceiurile specifice acestei sărbători se numără focurile („Focul lui Sâmedru”) pe care în noaptea de 25 octombrie oamenii de la sate le aprindeau pe dealuri. Copiii săreau peste ele pentru a fi sănătoşi, în timp ce tinerii, pentru a se căsători. Focul alunga fiarele, iar cenuşa sa avea puteri roditoare, aşa că era împrăştiată prin grădini.
În această zi se pomeneau şi morţii cu colaci în formă de cruce (sau cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză), iar bătrânele ofereau celor care se încumetau să sară peste focuri covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate.
Tradiţia păstorească conferă acestei zile puteri prevestitoare. În Moldova şi în prezent păstorii aşază de Sfântul Dimitrie cojocul în mijlocul oilor pentru a vedea cum va fi iarna ce urmează: dacă se aşază pe cojoc o oaie albă – iarna va fi grea, iar dacă se aşază una neagră – iarna va fi blândă.
În Bucovina, după această zi nu se mai seamănă usturoi (ca să nu ai parte de pagubă), iar în Oltenia se spune că trebuie să respecţi toate tradiţiile acestei sărbători ca să fii protejat de rele.
Tot azi se obişnuia să se taie coama cailor tineri, pentru că se credea că astfel va creşte frumoasă. În schimb, era interzisă folosirea pieptănului – tot pentru a fi ferit de necazuri.
Alte credințe de Sfântul Dimitrie spun că azi e ziua când se strică stânele şi se tocmesc servitorii.
În unele zone ale ţării, se crede că acest sfânt este cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie, iar în altele că el este cel care dezfrunzeşte codrii şi usucă plantele. Azi, căldura intră în pământ, în timp ce gerul dă primele semne de viaţă.
În această zi nu se lucrează, nu se spală și nu se coase şi nici nu se rup florile din grădină încă neofilite. Se crede că sunt încă vii spre alinarea sufletelor celor duşi de pe această lume.
Sfântul Dumitru a trăit la Tesalonic (Salonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284-305).
Rugăciunea Sfântului Dimitrie
„O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, această a noastră rugăciune, ce aducem ţie acum cu umilinţă, primeşte-o şi de bolile sufleteşti şi trupeşti şi de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu ne păzeşte, ca împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să cântăm Lui: Aliluia!”
Citiţi şi
Oamenii vor să fie fericiţi, dar…
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.