Dintre toate documentarele văzute vreodată, The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai revelatoare ever. Long story short: promisiunea falsă a unei revoluţii în medicină (via Theranos) atrage investiţii de peste un miliard de dolari, doar ca să se dovedească a fi, in the end, o fraudă totală. De la cap la coadă.
Ca să o iau pe good and bad, aş zice aşa: founderul şi CEO-ul business-ului, Elizabeth Holmes, a mers pe reţeta clasică, smart de altfel, de a se împacheta în hard working person, total dedicată ideii pe care o construia, iar asta, inevitabil, sooner or later, a adus-o la masa celor puternici. S-a înconjurat de cele mai de încredere nume din lume (Obama included), ceea ce a constituit, într-o lume în care nimeni nu vrea să piardă o şansă de a susţine conceptele bănoase şi disruptive, locomotiva investiţiilor imense.
Partea mai puţin plăcută este aceea că a minţit aproape tot timpul, cu bună ştiinţă, apropo de tot ce dezvolta în business-ul ei. Şi a făcut-o ca la carte, atât de bine încât inclusiv cel mai bine pregătiţi oameni din echipa ei ajungeau să spună: “Îţi doreşti atât de mult să fie adevărat, încât până şi eu, care operam testele despre care ştiam că nu sunt adevărate, ajungeam să fiu convins de ele”.
Încerc să nu dau toate detaliile poveştii, pentru că mi-ar plăcea tare mult să vă uitaţi şi să vedeţi cât de fină este linia dintre ceva ce pare să schimbe lumea la 180 de grade şi un fail total. Cu toţii ne agăţăm de speranţe şi promisiuni, mai ales când nu putem prevedea viitorul. Şi, că tot am ajuns aici, aş vrea să vă opriţi din a mai crede cu toată tăria în adevăruri general valabile. Să puneţi semnele de întrebare corecte pe orice afirmaţie omniscinentă, din partea oricui. Cu atât mai mult într-o ramură atât de fragilă precum cea a medicinei.
Ea, Elizabeth Holmes, nu promitea nici ceaiuri minune, nici nutriţia perfectă, nici terapia cu îngeri. Cu toate astea, deşi reuşea să schimbe legile în unele state americane, omitea un lucru esenţial: ce este valabil astăzi, este foarte posibil ca luna viitoare, peste un an sau 10 să nu mai stea în picioare. Chiar dacă, teoretic, avea tehnologia de partea ei.
Uitaţi-vă la asta, vă rog, şi dacă vi se vor zgudui măcar preconcepţiile pe care le consideraţi inalienabile, tot e mare lucru.
P.S. Spoiler alert: tipa care a fondat compania este încă în proces. Riscă 20 de ani de închisoare.
Şi, ca să închei cu un citat din documentar: “Scuzele sunt precum găurile din fund. Toţi avem una”.
Guest post by Raluca Mateiu
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.