Hai, să-ți spună mama câte ceva despre bărbați!

25 June 2018

andraCe i-aș spune, dacă aș avea o fată ajunsă la vremea la care să mă tem că s-ar putea îndrăgosti? Deși, cine ar putea preciza care este aceasta, sau măcar intervalul propice? Poate că viața e așa lungă pentru că ne îndrăgostim mereu, iar când încetăm să facem lucrul acesta, murim. Cine știe? Adevărul este că fetele sunt mai vulnerabile decât băieții, din toate punctele de vedere, deși se spune că sunt cu aproximativ 4 ani mai mature decât cei de vârsta lor. Sunt mai sensibile, mai naive, prin urmare, exact așa cum spuneam, mai vulnerabile. Mai susceptibile de a se lăsa duse de val, dar măcar valul acesta dacă ar fi mai acătării. Și atunci, mame din lumea întreagă, ce e de făcut, mai ales dacă n-ai reușit marea performanță de a deveni cea mai bună prietenă și confesoarea fiicei tale? Poate că propria experiență nu-ți folosește la nimic, sau, în tot cazul, foarte puțin, fiind vorba de câteva generații distanță, și totuși nu vrei să nu ai un cuvânt de spus în educația ei sentimentală. Care e foarte dificilă, poate cea mai dificilă, pentru că terenul e minat. Adolescența e vremea încercării tuturor limitelor, dar e și singurul timp când înveți lucruri despre tine, despre cei din apropierea ta și despre lume, în general.

De parcă nu existau destule capcane în viața reală, s-au dezvoltat precum ciupercile după ploaie și site-urile de socializare, iar tehnologia a mers și mai departe, cucerind noi teritorii prin cele matrimoniale (sau de căutare a partenerilor). E simplu, stai și butonezi, iar Făt-Frumosul pe care l-ai visat dintotdeauna se află exact la un click distanță, mai seducător și  mai  deștept decât în visele cele mai arzătoare.

Cyndy

Sursă foto: instagram (Cindy Crawford)

Cred că toate mamele sunt datoare să își pregătească fiicele pentru  viață, așa cum ele, la rândul lor, vor fi primul model de urmat pentru generația următoare. Așa că, draga mea fiică virtuală, află că la categoria „tipi de care să nu te îndrăgostești niciodată”, cei din mediul virtual sunt în top, fără competiție. Nici aceia pe care îi vezi (a se citi „agăți”) fără să-i fi cunoscut, nici „prietenii” din listă despre care nu știi mare lucru. Argumentele: s-ar putea ca pozele să fie trucate, iar din tânărul cu alură de actor american să te trezești, dacă te vei lăsa ademenită până la a accepta o întâlnire, cu cine știe ce personaj din filmele horror, varianta autohtonă; s-ar putea, de asemenea, ca inteligența să-i fi fost „împrumutată” cu copy-paste de pe vreo pagină deșteaptă gen citatepedia, iar în lipsa mijloacelor media să nu fie în stare să vorbească inteligibil, asta ca să nu mai vorbim despre o artă a conversației. Tot mai bine ar fi să ieși în oraș, la teatru sau la o petrecere, la un festival stradal, unde poți vedea omul, îl poți auzi, îl poți surprinde în ipostaze concrete, acționând în consecința unor stimuli externi. La cald. Să-i auzi vocea, modulându-se (sau nu) după gesturile tale. Prezența de facto, concretă, palpabilă, e singurul adevăr în funcție de care poți controla lucrurile.

Dar și în acest caz s-ar putea să existe niște probleme, însă tu, ca ființă rațională și sensibilă afectiv, emoțional și senzorial (adică Femeie), vei ști să identifici niște semnale care ți-ar putea da de gândit. Nu fac decât să te ajut puțin să deschizi ochii, ca să-ți fie bine.

1.Genul PATERN (father figure, cum este definit de către International Dictionary of Psychology, este „un substituent al tatălui biologic, care dezvoltă un comportament și o afectivitate paternă )

tatal

Sursă foto: pixabay.com

Experiența aceasta îți va induce sentimentul unei întâlniri cu tatăl tău, ceea ce ar putea să pară puțin ciudat. E adevărat că, în copilărie, fetele au o atracție specială față de tată, așa cum băieții au către mamă ( Freud l-a numit „complexul lui Oedip”, cu trimitere la tragedia lui Sofocle, al cărui personaj este blestemat de către zei să se îndrăgostească și să se căsătorească cu mama lui, Iocasta, să aibă moștenitori, vină tragică pe care grecii au numit-o hamartia. În fine, să nu divagăm. Deci, admițând că perioada aceea din copilărie în care ai fost îndrăgostită de tatăl tău a trecut fără mari turbulențe, bărbatul acesta care se manifestă ca un părinte se va și manifesta ca atare. Probabil că el însuși a trecut printr-o fază mai stranie a atașamentului față de mamă, iar ecourile acesteia îl determină să acționeze autoritar, încercând să controleze fiecare situație. Probabil că te va considera, de la început, o copiliță care are nevoie de sprijin, de îndrumare, dar și de control, iar el e singurul (ah!) care poate să ți le ofere. Nu cred că în mintea unui asemenea bărbat lucrurile sunt tocmai clare, pentru că instinctul patern prevalează în fața instinctului erotic, așa cum ar fi normal. De la gesturile tandre, de a te înveli cu haina lui când îți e frig, ai grijă, poate ajunge să îți spioneze prieteniile, orarul, telefonul, mașina, să-ți controleze poșeta sau lucrurile personale, nu din răutate neapărat, ci dintr-un instinct al posesiunii pe care nu și-l poate reprima. Dragostea lui înseamnă luare în posesie, ori nu știu dacă merită să investești afecțiune și să-ți jertfești libertatea pentru sentimentele lui confuze. Iubirea nu are nimic dominator, ea înseamnă respect pentru toate drepturile celuilalt, implicit pentru libertatea și felul de a fi al celuilalt. Chiar dacă sunteți de aceeași vârstă, va ști întotdeauna mai bine decât tine ce culoare ți se potrivește, ce e bine și ce ar trebui să faci, te va mustra în cuvinte mai mult sau mai puțin tandre, poate că nu va lipsi mult, câteodată, să-ți tragă și câte o scatoalcă, nu de alta, dar poate altă dată ești mai ascultătoare.

2. Genul REBEL

rebel

Sursă foto: instagram.com

Să ne înțelegem bine, e vorba despre o persoană care, la rândul ei, suferă de niște frustrări care îl determină să pară tough guy, adică un tip dur, care pare că știe ce vrea și e un nonconformist. Enigmatic la început, sub toată umbra lui de mister și stoicism ascunde teama de a se fi pierdut prin lume, iar preocuparea lui esențială este să găsească drumul, sprijinindu-se pe altcineva. Atmosfera în preajma lui e mereu încărcată de frământare, uneori are gesturi largi, ostentative, prin care își maschează tremolo-ul interior. E mereu agitat și dornic de acțiune, pentru că, dacă ar rămâne singur cu gândurile lui, ar fi catastrofal. I se potrivește bine stilul cowboy – geacă de piele cu franjuri sau fără, ciocate, bărbiță de 3 zile, mașină tunată, ascultă rock și are în casă cel puțin o chitară, pe care o ține la vedere, sau chiar emo. Ar trebui să te asiguri că e stabil și responsabil, înainte de a porni o relație cu el, și, de ce nu, să-i cunoști părinții, uneori o simplă vizită la cafea îți poate desluși multe metehne ale întregii familii, poate vei avea o surpriză să descoperi un climat dezechilibrat sau comportamente stranii la vreunul dintre părinți. De obicei, copiii „terorizați” (exagerez puțin) de părinți autoritari au tentația de a-și găsi libertatea în exteriorul familiei, epatând prin limbaj, vestimentație sau comportament (rebel). Dacă la început te va încânta o plimbare cu motorul, un spectacol rock, o plimbare prin ploaie sau o baie în fântâna arteziană din centrul orașului, vei vedea că realitatea e alta, și că, încetul cu încetul, îți va anihila orice drept la replică sau la inițiativă. Autoritatea lui va surclasa felul autoritar în care a fost crescut, pentru că aceasta este legea compensației în psihologie, iar tu vei fi victima sigură a încercării lui de a se recupera emoțional. Crede-mă, n-ai nevoie de așa ceva. Nu ești mama răniților, poate ar face mai bine să ceară ajutorul unui profesionist, cu condiția să își identifice, conștientizeze, accepte trauma și să-și dorească sincer să iasă din acest cerc vicios. Da, aici îl poți ajuta. Ce va urma, nu știu, poate că transformarea va fi atât de profundă și de autentică, încât vei găsi resurse pentru a continua relația. Totuși, mai gândește-te…

3. Pretinsul „Băiat bun”

mathew

Sursă foto: pixabay.com

Dacă n-ai văzut niciodată un cameleon, tipul acesta e exact imaginea de care ai nevoie ca să afli. El se adaptează oricărei împrejurări, fiind, pe departe, cel mai alunecos gen de om cu care te-ai putea afla într-o relație. Inițial, apare ca un prinț coborât din basmele copilăriei, fascinând de la simpla apariție până la gesturile cu care ține să impresioneze de fiecare dată. E tipul bun de luat acasă, de prezentat părinților, gata să ajute, să dea sfaturi, să facă diferite treburi, totul ține la el de imagine. E o mască, draga mea, pentru că vei observa, în spațiul intim sau privat, că nu e pregătit deloc pentru orice situație. E pur și simplu lipsit de personalitate, fiind dependent de ceea ce își doresc ceilalți în legătură cu el. Sigur a fost „băiatul mamei”, sigur i-a rămas întipărită nevoia de a fi manipulat, condus în tot ceea ce face, prin urmare, e incapabil de orice inițiativă. La un moment dat, dependența lui de tine și de ceilalți, atenție că ar putea rămâne toată viața legat de fustele mamei!, îți va produce un real disconfort, pentru că timpul tău e valoros și nu vei putea juca la nesfârșit rolul iubitei/soției, dar și al mamei în același timp. Relațiile au nevoie de timp pentru ca sentimentele să se sedimenteze în matca lor, iar roțile zimțate ale personalității și ale caracterului fiecăruia dintre parteneri să se potrivească fără greș. Vei fi asemeni unui cal care trage la două căruțe, mai bine îți iei o menajeră sau un băiat bun la toate cu care să fii prietenă atât cât îți convine ție. Spunea cineva: „Un îndrăgostit înţelept nu preţuieşte atât cadoul celui iubit, cât dragostea acestuia”. Un strop de egoism nu trebuie să-ți lipsească, pentru că, sper din tot sufletul, nu te-ai născut cu o vocație filantropică atât d e puternică încât să îți țină loc de viața trăită cu adevărat. Maica Theresa a fost unică. Irepetabilă. Atât.

4. EROUL

1960c92312201dba6563e77c84b9e8a9

Sursă foto: pexels.com

Există povești pentru femei credule – cele mai frumoase, nu-i așa? – în care apare de fiecare dată un cavaler în armură strălucitoare care salvează prințesa aflată la ananghie. Există și în realitate, un tip din acesta care apare fix la momentul oportun (să nu crezi că e ceva neplanificat) și, orice ar face, oricât de mărunt ar fi gestul său, se consideră un fel de salvator al umanității. Interesul lui este acela de a-și face simțită prezența mai ales în situații de criză, pe care, de multe ori, le provoacă intenționat. Ai nevoie de ceva? Se oferă pe loc. Te supără ceva? „Pune el lucrurile la punct”, n-avea teamă! Se comportă cineva inadecvat față de tine? E acolo, gata de harță. „Justițiarul”. În fond, ceea ce se întâmplă este faptul că, pe nesimțite aproape, te face să te consideri o ființă lipsită de apărare și vei deveni dependentă de el. Vei pierde orice formă de autonomie, pentru că el va fi mereu acolo, suflându-ți în ceafă. Nu vei mai avea timp să fii îndrăgostită, cu siguranță. Prin urmare, nu mai vorbim despre reciprocitate și echilibru afectiv și emoțional, ci despre o relație viciată, în care tu ești mimoza care trebuie protejată, iar el eroul spartan care răsare din neant, gata să lupte pentru tine. Cred că m-ar plictisi treaba asta, poate că ar trebui să te consideri destul de puternică pentru a nu avea nevoie de sprijin de o asemnea natură, ci, mai degrabă, de un partener în care să găsești afecțiune reală, emoție, fior, pasiune, atracție… poate suna complicat, dar mai bine o avalanșă de stări decât un Robin Hood care să plece în (altă) aventură, după ce te coboară de pe cal.

5. Genul IMATUR

85facf797431fedbc8210af115e740f4

Sursă foto: zimbio.com

Pare că nu poate depăși vremea giumbușlucurilor și a clovneriilor, fiind prins în caruselul copilăriei eterne. Vrea să fie mereu funny, cum se spune, e mereu pus pe șotii, are bancurile la el, e iresponsabil, nu poate duce la sfârșit sarcini simple, se acoperă cu scuze puerile, se ferește de implicații, vrând mereu să „trăiască la maxim viața”. E tipul care se joacă Metin sau mai știu eu ce jocuri pe calculator și își pune telefonul pe silent, așa că e inabordabil în timpul acesta. Sacrifică timpul pe care îl are la dispoziție pentru realția cu tine pentru activități sportive (dacă așa se poate numi un meci de fotbal amical), merge la sală excat când ai tu timp de un film sau de o plimbare, de obicei folosește strategii care par de înțeles, dar nu sunt. Nu are nici cea mai mică dorință de a fi independent financiar, acceptă ușor să-i plătești consumația, ca și când ar fi de la sine înțeles că dacă ai vrut să ieși în oraș iar el te însoțește, „cinstea” o faci tu. Ai grijă că nu e capabil de mari decizii și nici nu e conștient atuncă când greșește, iar singura etern vinovată vei fi tu. Orice discuție în contradictoriu te va aduce în situația de a-l pocni ca pe un copil îndărătnic și aproape isteric, care bate din picioare atunci când nu i se face pe plac. Poate vrei, totuși, un partener care să știe atunci când trebuie să fie romantic și când trebuie să fie implicat în hotărâri cu avantaje reciproce, care să știe să facă surprize și să fie aproape fără să te sufoce cu exaltările lui infantile. Poate vrei, totuși, să simți liniște și protecție lângă un bărbat care te consideră egalul său și te tratează cu respect, nu cu fel de fel de comicării. Un bărbat la brațul căruia să te simți mândră.

6. SEDUCĂTORUL

macho

Sursă foto: pexels.com

E tipul cel mai profitabil din toate categoriile de bărbați cu care să nu te încurci, cu condiția să te asiguri că nu este vreun Casanova. A te îndrăgosti de un astfel de tip implică previziunea unui eșec sentimental, pentru că el nu prea are altceva de oferit decât o relație fizică. El e un „iubăreț” care își atinge scopul și se plictisește repede, plecând spre alte zări. În compania lui, vei pricepe imediat stilul de femei pe care le vânează, pentru că nu se poată abține să nu se uite după „marfă proaspătă”. Măcar dacă s-r uita subtil, aș înțelege, doar ce e frumos și lui Dumnezeu îi place. De obicei, dă like (la propriu sau la figurat) femeilor care sunt făcute pentru a fi „iubite”, apărând în public în ținute ostentativ provocatoare sau pozând indecent pe site-urile de socializare. El nu iubește inteligența, ci corpul, ești pregătită să devii, pentru un bărbat, obiectul plăcerii lui sezoniere? Discuțiile cu el se vor concentra pe teme frivole, din care nu vor lipsi conotațiile erotice sau sexuale. Dacă urmărești o aventură de o noapte, fii sigură că el e acolo pentru tine, cel mai potrivit dintre toți. Dacă vrei o relație serioasă, stabilă, prin care să cunoști și să te autocunoști, să evoluezi din toate punctele de vedere, ar fi bine să cauți altceva, însă. El n-are timp de stat la povești, pentru că instincetele lui prevalează în fața spiritului și a curtoaziei. Repet, depinde ce îți dorești. ”Iubirea este grija activă pentru viaţa şi creşterea a ceea ce iubim.”, spunea Erich Fromm, și mare dreptate avea.

Care este soluția, mă vei întreba, dacă există atâtea tentații care pot decepționa?

Încerc o formulă obiectivă, fără să am pretenția că aș putea avea dreptate: dragostea este un sentiment care se intuiește, în prima fază, devenind palpabil odată cu manifestarea în cadrul unei relații de cuplu echitabile, corecte, echilibrate. Ea se manifestă la nivel emoțional, inducând stări specifice, de atracție, dor, așteptare, grijă, disponibilitate, și acționează, de multe ori, telepatic. Ea este o stare de spirit care antrenează întreaga ființă, începând de la nivel intelectual, afectiv, și își găsește împlinirea în pasiunea erotică, acea formă de consonanță absolută în care nu poți găsi niciun fel de breșă, nu suscită niciun fel de temere, de ezitare sau de repulsie. Desigur, timpul este catalizatorul ei, așa că acordă momente de calitate, fără nicio grabă, și acolo unde te simți bine, asta însemnând liniște, armonie și bucurie, acolo să știi că este vorba de fericirea pe care ai visat-o și pe care o meriți. Vei învăța, în timp, ca sunt sacrificii pe care trebuie să le faci, că nu mai este loc de egoism sau de orice fel de disconfort, că lucrurile merg de la sine, antrenate de dorința reală de a fi în preajma partenerului. Vei învăța că există drepturi pe care trebuie să i le respecți și dorințe pe care vei fi mândră șă i le împlinești, chiar dacă asta presupune renunțarea la propriile dorințe sau necesități de moment. E complicat, dar nu imposibil.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

 



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!

Soacră-mea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro