De mici primim tot felul de învăţături care ne ajută să descoperim universul înconjurător prin filtrele pure ale copilăriei. Adulţii esenţializează pe înţelesul nostru, transformând complicatul în simplu şi multul în puţin. Şi cât suntem încă mici, de voie-de nevoie, îi ascultăm şi le urmăm. Ca, mai apoi, mari, să ne tot abatem de la regulile jocului bunului simţ şi să constatăm, că oricât am învăţa, toată zestrea de bine o avem din vremea grădiniţei. Aveţi mai jos un fragment din cartea eseistului american Robert Lee Fulghum, Tot ceea ce am nevoie să ştiu, am învăţat la grădiniţă , citiţi-l vă rog şi la sfârşit, încercaţi să-l contraziceţi, dacă puteţi. 🙂
“Toate lucrurile pe care am cu adevărat nevoie să le ştiu, despre cum să fiu şi cum să trăiesc, le-am învăţat la grădiniţă. N-am găsit înţelepciunea pe culmile învăţământului universitar, ci pe grămada de nisip a grădiniţei. Acestea sunt lucrurile pe care le-am învăţat:
Împarte totul cu cei din jur.
Respectă regulile jocului.
Nu lovi pe nimeni.
Pune lucrurile luate înapoi la locul lor.
Fă singur ordine dacă tu ai creat dezordinea.
Nu lua lucruri care nu-ţi aparţin.
Cere-ţi scuze când ai rănit pe cineva.
Spală-te pe mâini înainte de a mânca.
Trage apa la toaletă.
Prăjiturile calde şi laptele rece îţi fac bine.
Trăieşte o viaţă echilibrată – învaţă, gândeşte, desenează, pictează, cântă, joacă-te şi lucrează câte puţin zilnic.
Dormi la amiază.
Când ieşiţi în lume, fiţi atenţi la trafic, ţineţi-vă de mână şi rămâneţi împreună.
Minunează-te. Aminteşte-ţi cum mica sămânţă se transforma treptat în plantă, rădăcinile coborau în pământ, în timp ce frunzele se înălţau, nimeni nu ştia cum sau de ce, însă toţi suntem aşa.
Peştişorii, hamsterii şi şoriceii, chiar şi plantele… toate mor. Şi noi o să murim cândva.
Apoi, aminteşte-ţi cărţile cu Dick şi Jane şi primul cuvânt pe care l-ai învăţat – cel mai mare cuvânt dintre toate – PRIVEŞTE !
Tot ce ai nevoie să ştii se află acolo, undeva.
Regula de Aur. Iubirea. Igiena. Ecologia şi politica. Egalitatea şi viaţa sănătoasă.
Ia oricare dintre aceste învăţăminte şi transpune-le în termini “maturi” şi sofisticaţi şi aplică-le vieţii tale de familie, carierei, guvernului sau lumii întregi. Vei vedea că rămâne valabil, ferm şi clar.
Gândeşte-te cum s-ar îmbunătăţi lumea în care trăim dacă toţi ne-am bucura de o gustare de după-amiază constând în lapte şi prăjituri calde şi-apoi ne-am pregăti păturelele pentru un somn bun. Sau dacă toate guvernele ar avea ca politică de bază înapoierea lucrurilor pe care le-au luat şi ar restaura ordinea pe care au stricat-o.
Şi încă este adevărat: indiferent de vârsta pe care o aveţi, când ieşiţi în lume, cel mai bine este să vă ţineţi de mâini şi să rămâneţi împreună.”
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.