De adolescentă m-a zăpăcit expresia asta: nu e cea mai…, dar are acel je ne sais quoi… Și de câte ori o auzeam, mă uitam atent la femeia aceea să văd, să descopăr ce le scăpa altora, ce era acel nu știu ce. Numai dacă nu poți să-i spui pe nume, asta te face interesantă, dezirabilă? Când am ajuns prima dată în Franța, chiar la Paris, aveam 17 ani. Je ne sais quoi în sus, je ne sais quoi în jos, mă zgâiam și vedeam doar femei altfel parfumate, îmbrăcate, care, adevărat, parcă altfel și priveau, gesticulau, călcau, vorbeau… dar suple și cu vino-ncoa erau și româncele de cu vreo 15 ani înainte de ’89… ce ciudat, nu prea erau supraponderale atunci… Bine, să revenim la acel “nu știu ce”.
Între timp, s-a declasificat dosarul lui je ne sais quoi. Ori am crescut eu destul ca să-l înțeleg de unde vine. La fel ca alura. La fel ca atitudinea. Lucruri greu de explicat, dar ușor de recunoscut. Cu un simț pe care îl avem toți – cel cu care percepem diferențele… Pe unele le evităm, pe altele ni le dorim.
Adorate și criticate deopotrivă, franțuzoaicele, și nu văd niciun pericol să se schimbe curând, oricât de rapid s-ar schimba vremurile, vor mai intriga și vor mai atrage. Șicul e franțuzesc, bontonul e franțuzesc, șarmul, tot așa, iar eleganța tot în franceză are cea mai fină reflexie. Despre amor ce să mai zic… Ba zic, ceva ce cred că are legătură cu “nu știu ce” – flirtul și amorul le țin în priză. De studiat mai atent această pistă. 🙂
În fine, vă zic și vouă ce cred unii că fac franțuzoaicele ca să nu fie până la capăt descifrabile. Niște trucuri (am luat doar titlurile și pozele, ca să știți) identificate de unii și pe care franțuzoaicele le-ar folosi în secret. 🙂
1. Găsește-ți stilul, dincolo de modă
Asta ni se pare în primul rând de bun simț. Estetic. Nu-l ai, întrebi, plătești, până te educi și îl poți alege și singură, indiferent de trenduri. Franțuzoaicele sunt mari meștere la accesorizare, asta nu se poate să vă fi scăpat: eșarfe, bijoux, mănuși, pălării… Deci je sais quoi #1. 🙂
2. Răsfață-te!
(Urăsc cuvântul acesta, e prea folosit în orice context de frumusețe, dar cu ce să-l înlocuiești, când de fapt asta vrei: să te răsfeți sau să fii răsfățată. :))
Arăți bine, dacă te simți bine… Duh! Spuneți că n-o știați pe asta. Deci je sais quois #2!
3. Răsplătește-te respectându-ți corpul!
Sună bine, e perfect adevărat și… funcționează! Puțin și bun ar trebui să fie deviza tuturor femeilor legat de ORICE! Despre moderație oare nu știam? Oh, ba da. Cine s-o predice și s-o practice cam lipsește din peisajul nostru cultural, dar zău că nu e vreun secret deținut de jumătatea feminină a poporului francez… Deci je sais quoi #3!
4. Aranjează-te!
Na, că asta e chiar nouă, n-așa? 🙂 O cităm de zor pe Coco Chanel, dar tot nerujate ieșim din casă… iar când ne chiar aranjăm, aproape că nu ne mai recunoaște lumea. Ce ar trebui să se (mai) întâmple ca să te convingi că 5, hai, 10 minute, petrecute în oglindă pentru mici retușuri, nu pentru tencuit, pot face diferența între o femeie invizibilă și una cu je sais quoi #4? 🙂
5. Puțină atitudine este ingredientul esențial!
(Pe bune? Cam cât de puțină să nu fie prea puțină? Dacă e mai multă, ce pericole naște?)
Aici ne-a închis! Cum spuneam, de unde vine ea, de unde o putem extrage, dacă nu vine de bună voie? De discutat. Multe femei o asociază cu mersul cu spatele drept, cu pieptul scos, cu abdomenul supt, cu privirea neplecată… dar nu vi se pare că descriem doar o lecție predată altădată tinerelor fete? Că nu poate fi doar atât? Ne mai gândim? 🙂 Rămânem deci cu un je ne sais quois la acest capitol. 🙂
6. Exprimă-te!
Nu e chiar ușor, dar nici imposibil. Și pe asta o știai, corect? Că ceea ce alegi să porți – culori, forme, mărimi – vorbește despre tine. Ești o sumă de simboluri. Prin care lumea te va descoperi, mai ușor sau mai greu. Dar tu așa ești. Deci je sais quois #5!
7. Bucură-te de ceea ce ai!
Asta este poate cel mai greu pentru o femeie. Bărbații sunt mai îngăduitori cu ei. Nu și cu femeile, dar asta e altă poveste și poate o sursă de nesiguranță pentru unele dintre noi. Dar dacă de mâine toate româncele am decide să facem rai din ce avem și să fim bucuroase, oare n-ar fi tocmai ăsta je sais quoi -ul #6?
8. Găsește-ți pasiunea!
(poate drumul?…)
Hai, că și pe asta o știai…! Să nu stai prea mult timp într-un loc în care nu ți se mai bucură sufletul – că e locul de muncă sau relația, să nu încetezi să cauți împlinirea unei părți din tine când ea ți-o cere, asta înseamnă curaj și libertate. Je sais quois #7!
Am mai adăuga noi, oare, ceva românesc, așa? 🙂
Citiți și Dedesubturile franțuzoaicelor
Unde sunt franţuzoaicele d’antan?
Citiţi şi
Despre farmecul burghez al discreției
Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.