Ce mâncăm pentru sănătatea pielii și a părului

22 November 2022

Alimentația afectează sănătatea pielii și părului

Starea pielii și a părului este afectată de alimentație, vârstă și condițiile de mediu. Nu poți controla unii dintre acești factori – cum ar fi îmbătrânirea sau condițiile climatice – însă îți poți gestiona alimentația astfel încât să îți menții sănătatea pielii și a părului.

Marisa Berenson, 1983 foto: Robert Mapplethorpe

Proteinele, antioxidanții, vitaminele și colagenul te pot ajuta să îți îmbunătățești sănătatea pielii și a părului. Persoanele cu o piele și un păr care arată bine au de regulă obiceiuri zilnice sănătoase. 🙂 Logic, nu? Iată câteva dintre alimentele și substanțele nutritive recomandate pentru o piele și un păr care radiază de sănătate și strălucire.

Alimente bogate în proteine pentru repararea celulelor

Fiecare celulă are nevoie de proteine pentru a-și menține vitalitatea. Proteinele sunt principalul material utilizat pentru „înlocuirea” celulelor uzate sau moarte. Mușchii, părul, unghiile, pielea și ochii sunt formate din proteine. O alimentație săracă în proteine, pe parcursul mai multor luni, poate duce la pierderea strălucirii pielii, subțierea părului și riduri mai accentuate decât ar fi normal pentru vârsta cronologică.

Includerea proteinelor în alimentație, din surse precum carne de pui, alte tipuri de carne, pește, soia sau tofu te poate ajuta să rezolvi aceste probleme.

Crește aportul de vitamine A, C și E.

Deși proteinele sunt esențiale pentru sănătatea pielii și a părului, vitaminele cu proprietăți antioxidante – precum vitamina A, C și E – sunt, de asemenea, esențiale.

Deficiențele acestor micronutrienți pot afecta sănătatea pielii. Pielea prezintă semne de stres oxidativ, iar antioxidanții au proprietăți dovedite de protejare a pielii împotriva acestor deteriorări oxidative.

Iată cum vitaminele A, C și E susțin nutriția la exterior:

Vitamina A

Există două tipuri de vitamina A: retinoizi (vitamina A preformată) și carotenoizi. Ficatul le convertește în retinol, care stimulează producția de celule noi și previne pierderea părului.

Surse bune de vitamina A sunt fructele și legumele bogate în pigmenți galbeni până la roșii, precum și legumele cu frunze verzi.

Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru producerea de către organism, în mod natural, a propriului colagen. Când există o deficiență de vitamina C, se produce colagen instabil, cu o structură slabă pentru repararea țesuturilor. Vitamina C este implicată și în formarea anumitor lipide care contribuie la reconstrucția epidermului – stratul exterior al pielii – atunci când acesta este deteriorat.

Surse bune de vitamina C sunt citricele, precum portocale și lămâi, ardeii, căpșunile, broccoli, kale și afinele.

Iată câteva informații despre aceste fructișoare mov care ne-ar face să le includem în dieta zilnică: pH-ul alcalin stimulează digestia, susțin sănătatea tractului urinar, protejează sistemul cardio-vascular (reduc colesterolul, reglează tensiunea arterială), previn diabetul, susțin sistemul imunitar, îmbunătățesc memoria, ajută la scăderea în greutate (“dizolvă” grăsimea abdominală!!!), îmbunătățesc vederea, previn îmbătrânirea prematură, combat depresia, luptă împotriva cancerului (reduc riscul de cancer ovarian și de colon). Mai vreți și alte argumente? 🙂

Vitamina E

Vitamina E funcționează ca un antioxidant puternic, datorită abilității sale de a expulza rapid radicalii înainte de a reacționa cu alte lipide, punând capăt propagării proceselor oxidative la nivelul membranelor. În plus, vitamina E contribuie la întărirea funcției de barieră a pielii.

Surse bune de vitamina E sunt semințele de floarea soarelui, migdalele, arahidele, dovleacul și ardeiul gras roșu.

Un supliment zilnic cu multivitamine este o altă modalitate excelentă de a te asigura că pielea ta primește micronutrienții de care are nevoie pentru un aspect sănătos.



Citiţi şi

Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?

Cum alegi hrana pentru câine?

Imunitatea ta, puterea ta

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro