Interviu cu Oana Vlădoiu, membru fondator al Asociației RAWW, asociație dedicată promovării artiștilor români,
Cum ți-a venit ideea promovării artiștilor, tu fiind avocată de profesie?
Întotdeauna am fost interesată de cunoașterea detaliată a ceea ce înseamnă fenomenul artei românești, în special a laturii sale neconvenționale. De copil m-am simțit atrasă de latura creativă a vieții, iar acest lucru îl pun pe seama interesului pentru artă care a existat în permanență în familia mea, fără a neglija însă legătura de rudenie – chiar dacă îndepărtată, cu marele Ion Irimescu. Din păcate, se pare că talentul în artă nu se moștenește, cel puțin nu în mod evident, astfel încât am ales, cred, „the next best thing” și anume să dezvolt o relație cât mai strânsă, chiar intimă, cu lumea creațiilor artistice. Știu că sună poate ciudat, mai ales având în vedere că am urmat o carieră în avocatură, însă prefer să cred că tocmai avocatura mi-a dezvoltat o apetență deosebită în a lucra cu oamenii, iar această înclinație mă ajută acum în a lucra cu artiștii. Poate că, reducând totul la esență, pot spune că înainte de toate iubesc frumosul, iar în plimbările mele prin Europa, mai bine spus prin muzeele și galeriile Europei, nu am putut ignora pe de-o parte lipsa unei reprezentări corespunzătoare a artei româneşti, iar, pe de altă parte, potențialul enorm pe care artiștii români îl au. În România există lucrări cu un conţinut artistic de o calitate aparte și artiști de talie mondială care însă suferă de o acută lipsă de vizibilitate la nivel internaţional. Toate aceste lucruri m-au determinat ca, împreună cu alți trei prieteni, să facem acest pas și să ne implicăm în acest domeniu. Privind în urmă, pot spune că ideea promovarii artiștilor români a luat naștere spontan și a crescut organic, beneficiind și de conjuncturi prielnice Într-un prim pas, am ales să ne canalizăm eforturile în promovarea unor artiști aparținând curentului underground, mai ales că mi potriveau ca stil, având în vedere că niciodată nu am fost o persoană care să agreeze conformismului sau prejudecățile culturale. Este însă important de subliniat aici că intenţia RAWW nu este de a se limita la promovarea exclusivă a acestui stil deoarece, în acest fel, am deveni noi înșine tributari ai acelor prejudecăți pe care încercăm să le combatem.
Ce înseamnă RAWW?
RAWW vine de la Romanian Artists Worldwide și reprezintă proiectul meu de suflet. RAWW este o asociație de promovare culturală și artistică înființată împreună cu un grup de prieteni, la începutul anului 2012, care și-au propus să promoveze arta românească pe plan local și internațional de o manieră non-conformistă, dar eficientă. Dorim sa realizăm o punte între artiștii români și iubitorii de artă, între zona artistică și mediul de business, între formal și creativ. Tocmai de aceea, acordăm o atenție deosebită creării acestei zone de legătuă nemijlocită între două lumi ce în ultima vreme arareori s-au întrepătruns. Tocmai pentru a răspunde viziunii și misiunii noastre, avem întotdeauna grijă ca evenimentele RAWW să fie „altfel”, să aibă puterea de-a invita, dar și de a-i face pe participanți să se îndrăgostească pentru câteva ore de atmosfera creată de noi. Pentru a reuși acest lucru, acordam aceeași importanță fiecărui detaliu, de la decor, la muzică, fără a uita simbioza atât de necesară între aceste elemente.
Din fericire, am găsit și parteneri interesați să ne susțină în demersurile noastre, în principal din zona firmelor de avocatură și consultanță, însă dorim să credem că există susținători ai frumosului și în alte segmente de business.
Care este obiectivul propus de RAWW?
Scopul nostru principal este să sprijinim debutul cultural, dar și să oferim suport artiștilor talentați care, deși s-au făcut remarcați pe piața din România, nu au reușit să pătrundă pe scena internațională. Practic, putem spune că urmărim creșterea cotei artiștilor din România și, implicit, a influenței artei românești pe piața de artă internațională. Ne propunem, de asemenea, ca începând cu 2016 să sondăm și posibilitatea de a ne orienta inclusiv spre promovarea schimburilor interculturale prin promovarea în România a unor artiști străini care vor să-și facă cunoscută arta.
Povestește-ne puțin despre background-ul asociației.
Până acum, RAWW a organizat tot felul de „happening-uri”, de la expoziții de pictură, fotografie și design, la concerte de muzică clasică / jazz, târguri de designeri, protagoniștii fiind, în principal, tinerii artiști aflați la început de carieră, dornici să-și dovedească talentul în faţa unui public nou și iubitor de artă. De asemenea, am organizat o expoziție în cadrul Festivalului Internațional de Scurt Metraj „Future Shorts” organizat în 2012.
Printre cele mai importante evenimente culturale organizate de RAWW, aș aminti expoziția artistului RONE (Cicerone Florin Cojocaru) „Visători / 1994-2014” la Galeria IX, ce a reprezentat o adevărată incursiune în lumea Universului magic al „Visătorilor”; expoziția de fotografie a Cristinei Pop – „Evadează” și expoziția artistei Eglantina von Becheru – „Bionica lui Moise”, prin care artista ne-a oferit o nouă perspectivă de interpretare a realității.
Realizări în 2015.
Fără niciun fel de ezitare pot spune că cea mai mare realizare a asociației în 2015 a fost expoziția „RAWW in Art” organizată în luna octombrie la Berlin, pe renumita „stradă a galeriilor” Auguststrasse. Expoziția a pus în valoare, într-o cochetă galerie, lucrările lui Rone, Mona Bit, Cristian Crestincov și Aurel Gheorghiu Cogealac și a fost însoțită de muzica lui Vlad Caia. Vernisajul expoziției a fost de-a dreptul impresionant, reunind atât iubitori de artă români, cât și străini. Am avut foarte mulți prieteni care, din dorința de a fi alături de noi cu acest prilej, s-au deplasat la Berlin de la Bucuresti, Amsterdam, Duesseldorf, Koblenz și nu numai.
Păstrez o vie și caldă amintire numeroaselor aspecte disparate ce, la un loc, au oferit imaginea de ansamblu a acestui eveniment de succes și voi aminti aici speech-ul lui Robert Schwartz, Redactor şef la Deutsche Welle și fost Director al Școlii Germane în vremea când eu eram elevă a acestei școli, vinurile extraordinare de la Clos de Colombes, Metamorfosis și Gramma, set-ul lui Vlad Caia compus pentru expoziție, amalgamul eclectic de invitați, plecând de la producători de muzică și artişti, la magnaţi ruși și investitori germani, vitrina și cum se vedea din stradă expoziția, bijuteriile, fotografiile de la deschidere, ajutorul pe care l-am primit de la oameni din Berlin, prieteni și nu numai.
Extraordinar a fost și faptul că, deşi ne aflăm într-un oraș străin, foarte mulți și-au manifestat dorința de a ne ajuta. Pe această cale am vrea să le mulțumim și celor de la Eurolines pentru tot ajutorul oferit. Fără ei, cu siguranță nu puteam organiza aceasta expoziție. Fiindcă asta a fost partea cea mai dificilă, transportul lucrărilor.
Această expoziție ne-a deschis noi porți, am cunoscut oameni interesanți și am reluat niște legături demult uitate. Ce am învățat cu toții din această experiență este faptul că este foarte greu să organizezi ceva într-o țară străină, fără a avea un colaborator local cu putere de promovare. Pot spune că am fost aduși cumva, din nou, cu picioarele pe pământ, în sensul în care am ajuns la două concluzii: 1. promovarea în străinătate a artiștilor români este necesară și utilă și 2. Identificarea unui partener local (fie că este o galerie sau un institut cultural, ambasada, primărie etc.) este obligatorie. Și cred că acesta este obiectivul nostru pentru 2016, să găsim parteneri de încredere peste hotare pentru a putea organiza împreună evenimente, expoziții, concerte cu artiști români, nedescoperiți încă pe plan internațional.
Planuri pentru 2016.
Pentru 2016 pregătim expoziția de fotografie a unui artist din Israel. Nu pot dezvălui încă foarte multe în acest sens, dar aș vrea să spun că este un artist în ale cărui lucrări am regăsit exact respingerea conformismului despre care vorbeam, dar și o interpretare aparte a ritmurilor senzuale.
De asemenea, am dori să organizam o expoziție persoanală a artistului Aurel Gheorghiu Cogealac și a sculptorului Cristian Crestincov. În paralel, strângem fonduri pentru a participa la un târg de artă internațional.
Care sunt atuurile RAWW?
Membrii RAWW provin din domenii diferite, avocatură, relaţii internaționale, arte, PR, aducând astfel experiențe diferite, perspective și network-uri diferite. Există însă un numitor comun și anume o doză enormă de entuziasm și o dorință de neoprit de-a susține și promova tot ce ține de „frumosul românesc”. Acest lucru l-am observat cel mai bine la Berlin, unde echipa asociației s-a schimbat de la o zi la alta, însă în permanență am fost suficienți pentru a face față cerințelor evenimentului. Aș vrea să le mulțumesc lui Anne, Mihai și Paul pentru implicare și tuturor celor care ne-au ajutat fără a avea o obligație în acest sens: Ioana, Ana, Robert, Elina, Denis, Alex, Vlad și nu numai. Noi realizam că suntem la început de drum, dar avem suficientă răbdare, dar și ambiție pentru a vedea proiectul nostru crescând, pentru a întări poziția Bucureștiului pe piața de artă internațională.
Citiţi şi
Când și cum se maturizează erotic un bărbat
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.