Fusta – o piesă de îmbrăcăminte cu o istorie de milenii. De la primele veșminte, cu forme simple, din materiale aspre, având unica funcție de a acoperi ori/și de a ține de cald, și până la variantele sofisticate, de catwalk, cu croiuri savante, din materiale somptuoase, fusta a evoluat până la a deveni simbolul emancipării femeilor. Atunci când s-a scurtat și a lăsat la vedere picioarele multe secole ascunse sub falduri. Apoi totul s-a calmat și toate genurile au conviețuit: mini, midi, maxi. 🙂
Istoria fustei
În culturile antice, cum ar fi Egiptul și Grecia Antică, fustele erau purtate atât de bărbați, cât și de femei, și erau adesea confecționate din lână sau in. În Evul Mediu, fustele au început să se diferențieze în funcție de gen, devenind o piesă distinctă de îmbrăcăminte pentru femei. Fustele lungi, cu numeroase straturi de material, au devenit populare în perioada Renașterii, iar în secolul al XIX-lea, crinolinele țineau lumea la distanță cu forma lor de clopot susținut de niște arcuri de oțel. Ați văzut destule filme de epocă ori fotografii cu moda acelor ani și inevitabil te gândești prin câte nebunii au trecut femeile de-a lungul timpului pentru a fi admirate. Comoditatea era ultima pe listă în alegerea modelului. Până când s-a întâmplat că femeile n-au mai vrut să poarte atâtea straturi de materiale și să suporte atâtea constrângeri.
Secolul XX aduce eliberarea
Dar înainte ca mademoiselle Chanel să revoluționeze moda și să le elibereze din corsete, că pe ea o știe toată lumea drept cea care le-a lăsat prima pe femei să respire, a mai fost o austriacă, cumnata și iubita artistului Gustav Klimt – Emilie Flöge, un designer pe care industria modei l-a uitat. Până când Chanel și-a deschis în 1910 salonul din rue Cambon, 31, în Paris, Emilie avea din 1904 un atelier de modă la Viena cu 80 de lucrătoare! Lucra pentru înalta societate niște splendide caftane. Mult mai lejere decât celebrele costume din două piese – sacou și fustă (taioare) ori pantalonii largi pe care îi făcea Coco Chanel.
A urmat revoluția fustelor scurte. La Londra s-a înființat Asociația britanică pentru protejarea fustelor mini. Membre ale societății au ieșit în stradă în 1966, când designerul francez Christian Dior a înlăturat fustele mini de la prezentările de modă. Englezoaica Mary Quant și francezul mai sofisticat, André Courrèges, și-au disputat atunci titlul de inventatori ai fustei mini. O piesă rezistentă, prezentă încă pe podiumurile de prezentare a modei și pe străzi.
Ce fuste purtăm azi
Cum știm, moda face bucle în timp și se întoarce. Femeile încă aleg să poarte fuste lungi, vara – din materiale fluide, vaporoase, imprimate sau uni, iarna – tricotate sau din țesături călduroase de lână fină.
Pentru că în mentalul colectiv încă sunt asociate cu feminitatea, grația, rafinamentul de a ascunde ca să dezvălui, pentru că a te îmbrăca după capriciile modei poate fi o alegere riscantă, și atunci când ceva îți vine bine și îți servește onest interesele, rațiunea spune să nu schimbi. 🙂 Doar că în această ecuație intervine și inima, și atunci comitem mici nebunii. Gen, începem să ne uităm după fuste piele. 🙂
Din cele clasice, cuminți, lunguțe, din piele catifelată, moale, fluidă, sau din piele fermă, scurte, categoric îndrăznețe, cu un aer rock ‘n’ roll, fustele din piele îți oferă libertatea de a combina la nesfârșit și de a obține ținute ieșite din tipare. Or, uneori, chiar asta vrem. O schimbare majoră. 🙂
Citiţi şi
Juliette Binoche – Coco Chanel în “The New Look”
Coco Chanel despre Christian Dior, răutăcisme de altădată
Fiecare bărbat are nevoie de o amantă!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.