Ce faci când nu ești Beyoncé sau Obama, dar ai urechile lor

11 February 2019

Când te gândești la un chip frumos fie și doar prin proporțiile perfecte, îți dai seama că orice abatere de la ele, cât de mică, poate deveni uneori buturuga mică ce răstoarnă carul mare al celorlalte evidente calități. Nu este obligatoriu să fie așa, am mai vorbit despre asta aici. Unii pot trece mai ușor peste porecle și tot felul de glume proaste. Alții, însă, nu.

urechi mari Cate Blanchett , Barack Obama, Nigella Lawson, Daniel Craig

Nigella Lawson, Barack Obama, Daniel Craig și Cate Blanchett au în comun… urechile cam mari și faptul că au vorbit despre asta. Cu umor.

Urechi cam mari au și fetele de mai jos.

Beyonce urechi mari

Beyoncé n-are o problemă să-și lase totuși urechile la vedere, doar că poartă mereu și cercei foarte mari. 

britney urechi mari

Britney, la fel.

Kristen Stewart urechi mari

Kristen Stewart, nu poartă cercei, în schimb, coafura e cea prin care încearcă să restabilească niște proporții rezonabile.

stewart chanel

În 2016, urechile n-o împiedică să devină imaginea Casei Chanel… 🙂

Unii, cum vedeți, se descurcă admirabil cu “imperfecțiunea”, ații nu-i pot face față și rămân marcați pe viață. Iar câțiva, mai degrabă câteva vedete cu succesul neamenințat de abaterea de la perfecțiune, își declară firava nemulțumire doar ca să-i facă pe ceilalți să se simtă un pic mai bine. Un fel de “nimeni nu-i perfect” lipsit de modestie, dar și de umorul din finalul filmului “Unora la place jazzul”. 🙂

Dar o explicație pentru faptul că toți cei de mai sus trăiesc în bună pace cu urechile lor clăpăuge ori prea mari, deși ar avea banii să și le corecteze, este și aceea că otoplastia (chirurgia de corecție a urechii externe) are rezultate foarte bune dacă se intervine în copilărie. Astfel fetițele și băieții ar fi scutiți de toată suferința provocată de abuzurile colegilor. Drept e că pe Barack Obama aceste răutăți nu prea l-au încurcat să ajungă Președinte… Problema e se pot repara aceste imperfecțiuni și mai târziu? Pentru asta ne-am adresat doamnei doctor Iulia Muraru, medic specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.

Iulia MuraruCum arată niște urechi perfecte? 

Urechea „perfectă” trebuie să respecte anumite criterii de proporționalitate, axul său lung să nu depășească 6 cm lungime și să fie ușor paralel cu profilul nazal, iar gradul de depărtare față de scalp să nu depășească 2 cm.

Cea mai frecventă operație?

Cel mai frecvent tip de otoplastie se adresează corectării urechilor decolate (sau clăpăuge).

Când se corectează cu rezultate bune urechile clăpăuge?

Acest tip de intervenție se poate efectua la orice vârstă, dar după ce procesul de dezvoltare a urechii a încetat (de regulă la 5-6 ani). Dacă se sesizează această deformare a urechii în perioada imediat postnatală, în primele luni de viață, atunci când cartilajul auricular este mai maleabil, corecția se poate face fără intervenție chirurgicală, prin folosirea unor conformatoare externe. După 6 luni, cartilajul devine mai rigid, astfel încât singura metodă de corecție rămâne intervenția chirurgicală.

Soluția pentru urechile supradimensionate?

În cazul urechilor supradimensionate, se poate face reducția acestora. Dacă lobulul auricular este cel care este disproporționat, se efectuează micșorarea acestuia prin excizia unui ic, incizia plasându-se la nivelul pliului de înserare al urechii. Se poate face și reducția cartilajului auricular dacă este necesară, dar tipul de intervenție se decide în funcție de partea hipertrofiată.

Care sunt cele mai dificile otoplastii?

Cele mai dificile tipuri intervenții sunt cele  reconstructive, pentru defecte parțiale sau totale ale urechii, acestea putând necesita uneori și multiple intervenții complexe în serie pentru obținerea unui rezultat optim. Dacă urechea externă lipsește total, cum este cazul defectelor congenitale precum anotia, sau secundar unor traumatisme, este necesară reconstrucția cartilajului auricular din grefă cartilaginoasă recoltată de la nivelul coastelor.

În cazul amputației posttraumatice, se poate încerca replantarea urechii, dar această intervenție este dificilă, cu o rată mică de succes, în lume fiind raportate puține cazuri.  Se mai poate tenta salvarea cartilajului, prin poziționarea subcutanată a acestuia imediat posttraumatic, necesitând ulterior și alte intervenții de modelare. În cazul în care replantarea sau metodele reconstructive eșuează, sau în care gradul de sănătate al pacientului nu permite multiple intervenții, se poate apela la o proteză externă.

Complicații, riscuri, îngrijiri postoperatorii, recuperare.

Ca orice intervenție chirurgicală, și intervenția de otoplastie poate fi expusă riscului de sângerare sau de infectare. În plus, poate exista riscul cicatrizării defectuoase, al afectării sensibilității urechii,  al hipercorecției, al asimetriei urechilor sau al recidivei. Postoperator, pacientul se poate aștepta la o ușoară durere, care cedează de regulă la antialgice uzuale. Urechile pot să fie roșii și inflamate în primele zile după intervenție, urmând ca această simptomatologie să diminueze progresiv. Este necesară purtarea unei bentițe timp de două săptămâni permanent și până la o lună pe perioada nopții. Recomandăm evitarea traumatismelor locale.

Femei vs bărbați  – care apelează mai des?

Proporția de femei:bărbați este aproape egală, balanța înclinând ușor către partea feminină.

Vă mulțumim!

***

În încheiere, vă rog să accesați site-ul Asociației pentru a vedea cazurile disperate care și-au găsit salvarea datorită generozității oamenilor ca voi. Care nu au și harul de a face bine oameni cu învățătură multă și scumpă așa cum îl au doctorii cu suflet la fel de mare cum e și expertiza lor. Sau puteți adopta un caz dificil, angajându-vă să plătiți integral costurile consumabilelor (1000 de eur). Ajutați-i pe acești doctori cu cât puteți pentru ca să ajute la rândul lor! Mulțumim!



Citiţi şi

De Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, întâlnire cu dr. Ina Petrescu, femeia care a reîntregit 400 de femei

Despărțirea de #MeToo? – Tár

Globurile de Aur 2023, ediția 80 – câștigătorii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro