În cele ce urmează, doamnelor, vă vom prezenta un mic ghid al vinului alb, ca să vă simțiți cunoscătoare la orice masă ați fi invitată ori pe care ați organiza-o voi. Alegerea vinului ține de cultură generală, din care cultura vinului e una foarte specială. Pentru că puține sunt pe lume lucrurile care îi fac fericiți pe muritori, iar vinul băut cu măsură în compania potrivită este unul dintre cele mai vechi și apreciate. 🙂 Și pentru ca experiența să fie desăvârșită, trebuie să avem niște minime cunoștințe pentru a face cea mai bună alegere și cel mai bun mariaj cu felurile de mâncare.
Tipurile de vin alb se stabilesc după două mari criterii:
– Nivelul zaharurilor reziduale
De ele depinde modul în care strugurii au fermentat și există patru tipuri de vinuri:
- dulce – peste 50 g/l; în timpul procesului de fermentare se adaugă must concentrat din struguri sau strugurii sunt lăsăți să se deshidrateze, că să crească procentul de zahăr din ei;
- demidulce – 12-50 g/l; se obține într-un mod similar celui dulce, doar că diferă cantitatea de must adăugată;
- demisec – 4-12 g/l; rezultă prin întreruperea procesului de fermentare, pentru ca drojdiile din must să nu consume tot zahărul;
- sec – cel mult 4 g/l; se obține cu ajutorul unor drojdii naturale, care se găsesc în must și care consumă zahărul.
și
– Soiul de struguri
Iată mai jos câteva dintre cele mai cunoscute vinuri albe după acest criteriu:
Chardonnay – Este un tip de vin sec, originar din Burgundia, Franța. De obicei este fermentat în butoaie de stejar. Notele prin care se distinge sunt cele de citrice, vanilie și ciocolată. Dacă preferi astfel de arome, alte opțiuni din aceeași familie de vinuri albe sunt Gruner Veltliner, Viognier sau vinul alb de Bordeaux. Aromă de vanilie este dată de lemnul de stejar, dar dacă nu îți place neapărat și totuși vrei să încerci un Chardonnay, atunci poți alege un vin care a fermentat în butoaie de oțel. Tipul acesta de Chardonnay are o puternică aromă de mere verzi. Din aceeași gama este și Chenin Blanc.
Sauvignon Blanc – Originar din Bordeaux, Franța, dar pus cel mai bine în valoare în Nouă Zeelandă. Aromele sale proaspete duc cu gândul la iarbă proaspăt tunsă sau la ardeiul gras. Gustul dulceag este dat de notele de mere, pere, mango sau pepene, iar aciditatea se simte spre finalul degustării. Este un vin alb perfect pentru zilele călduroase de vara. Tot din această categorie de vin alb poți alege un Sancerre, Vermentino, Verdicchio sau Torrontes.
Pinot Grigio – Este cel mai popular vin alb din Italia, cu arome proaspete de lămâie și mere verzi. De obicei este un vin sec și merge de minune cu fructele de mare. Dacă preferi un astfel de vin, poți încerca și un Assyrtiko din Grecia sau un Albariño din Spania.
Riesling – De obicei este considerat un vin foarte dulce, dar există soiuri produse în Germania și Alsacia care sunt seci. Aceste vinuri au arome de lămâie, ananas și caisă. Dacă preferi ceva mai dulce, atunci poți alege un Muscat sau Gewürztraminer.
Gewürztraminer – Dacă vrei să încerci un vin cu arome exotice și note picante, ghimbir și scorțișoară, atunci poți opta pentru acest tip de vin. Poate fi combinat perfect cu friptură de vânat sau brânză Munster.
Rețineți vă rog că aromele sunt date de soiul de struguri, dar și de zona în care au fost crescuți, de timpul la care au fost culeși și mai ales de recipientul în care fermentează. Lemnul de stejar, de pildă, va da vinului alb o notă de vanilie.
Pentru prima lecție, zic că e de ajuns. Atât vă mai spun: că branzeturile merg excelent cu vinul alb sec. Mie îmi cam place parmezanul, dar cui îi place brânza cu mucegai albastru un Gewürztraminer e partenerul ideal, brânzeturile proaspete ca Feta, Burrata sau Chevre se potrivesc cu un Sauvignon Blanc, în vreme ce un Chardonnay merge de minune cu brânza cu mucegai alb, Brie sau Camembert.
Să aveți poftă, că e weekend! 🙂
Citiţi şi
Vin sărbătorile, vin… VIN???!!! (sau cum am devenit alcoolică)
Deocamdată, un exercițiu de imaginație: ce vin duci la o petrecere
În Ajun de Dumnezeiască Înviere
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.