Artistul urban Bansky şi-a creat o reputaţie internaţională odată cu realizarea unor lucrări stradale de mare impact. Atât operele sale, cât şi faptul că îşi ascunde identitatea, au intrigat și fanii au devenit şi mai interesaţi de ceea ce are de comunicat artistul. Chiar aşa, ce are de comunicat? În principiu, mesajele lui Bansky se referă la contextele politice din întreaga lume şi provoacă oamenii să analizeze mai bine faptele. Iată cele mai puternice 15 astfel de opere create de artist şi lecţiile de viaţă care derivă din acestea.
15. Stabileşte limite morale.
Această imagine a celebrului criminal Charles Manson, care face autostopul, poate fi văzută la ieşirea din staţia de metrou londoneză Archway. Poate fi o referire la influenţa subversivă a răului în societate? Un avertisment că răul este chiar după colţ? Sau poate că ar trebui să fim mai atenţi cu influenţele pe care le acceptăm în vieţile noastre?
14. Aminteşte-ţi de unde vii
Cei care trec pe lângă această operă din Los Angeles se pot întreba dacă au fost fie avertizaţi, fie batjocoriţi sau pur şi simplu distraţi de acest ciudat om al cavernelor ce îşi cară meniul de la fast food. Poate este doar un memento subtil despre natura umană şi despre faptul că multe dintre lucrurile din viaţa noastră nu sunt chiar naturale. Oricât de nebunesc ar părea să vezi un om preistoric cărând o tavă cu mâncare nesănătoasă, nu e oare mai ciudat ca noi să consumăm mâncare îmbibată în grăsime, care nici nu ne oferă nutrienţii de care avem nevoie?
13. Fă ce spune popa, nu ce face popa
Ai fost vreodată certat de vreunul dintre părinţi cu replica “Fă cum spun, nu cum fac eu”? Probabil că Bansky a fost, de vreme ce a creat această lucrare ce poate fi găsită în London Borough din Hounslow. Opera pune în lumină contradicţia dintre aşteptările pe care le avem de la comportamentul uman şi felul în care oamenii se comportă efectiv. Ni se spune adesea să fim buni, iar cei de la care vine mesajul acesta fac de obicei contrariul. Faptele sunt mai puternice decât cuvintele, aşa că asigură-te că acţiunile tale nu contrazic ceea ce spui.
12. Toată lumea are scheleţi în dulap
Această scenă mai degrabă umoristică este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Bansky şi poate fi găsită în oraşul englezesc Bristol. Dincolo de ideea că toţi avem ceva de ascuns, opera ne avertizează că aparenţele înşală. Nu crede orbeşte în ce ţi se spune, deoarece lipsa de onestitate a cuiva poate crea doar o iluzie.
11. Speranţa moare ultima.
Mesajul este gravat alături de opera lui Bansky din Londra. În vreme ce imaginea simbolizează pierderea, textul ne spune să nu renunţăm la a spera. Un îndemn să rămânem pozitivi, în loc să ne lăsăm copleşiţi de pierderile noastre.
10. Fă eforturi pentru pace
“Dacă nu reușești din prima, comandă un atac aerian”
Lucrarea din San Francisco îndeamnă la autoevaluare şi la găsirea de soluţii la probleme. În loc să apelăm la violenţă şi la istericale imature, ar trebui să ne concentrăm pe a fi raţionali şi corecţi. Aceasta este una dintre multele opere ale lui Bansky care provoacă oamenii să pună la îndoială deciziile guvernanţilor.
9. Dragostea nu înseamnă dorinţă
Scena sumbră ce poate fi văzută la ieşirea dintr-un club de striptease din New York pare să reflecte adevărul neplăcut despre obsesiile sexuale ale societăţii: niciodată nu conduc la împlinire – cel puţin în cazul nefericitului de pe zid. Alături de această imagine, Bansky a postat pe site-ul său mesajul “Aşteptând în zadar”, prin care sugerează că persoana respectivă se află în locul greşit, în cazul în care doreşte să îşi găsească adevărata iubire.
8. Orice dragoste este valabilă.
Opera ce poate fi găsită la ieşirea dintr-un pub din Brighton arată ostentativ doi poliţişti în uniformă, care se sărută. Aici, Bansky pare că întreabă: “Cine poate spune ce este potrivit?”. Convenţional sau nu, dragostea e dragoste. Iar lucrarea sugerează că iubirea trebuie acceptată public şi exprimată liber, indiferent de natura ei.
7. Fii modest.
Să o recunoaştem: majoritatea oamenilor are nevoie de o lecţie de modestie. De-a lungul timpului am provocat adevărate tragedii pentru alte specii, pentru mediu şi pentru alţi oameni, fără ca măcar să recunoaştem greşeala. Lucrarea aceasta pare să fi fost realizată cu gândul la o anecdotă populară: nu călca pe cei mai mici decât tine pentru a ajunge în vârf, că poate vei avea nevoie de ei pentru a ajunge înapoi de unde ai plecat. Şi cel mai important, nu călca pe oameni, pentru că este greşit. Încearcă să îţi păstreui modestia şi vei câştiga respectul fără a fi nevoie să tratezi greşit pe cineva.
6. Foloseşte bunătatea.
Lucrarea londoneză care reprezintă un protestatar ce aruncă un buchet de flori este poate cea mai cunoscută operă a lui Bansky de până acum. Idea remarcabilă din spatele lucrării este utilizarea unei arme neaşteptate. Protestatarul nu foloseşte o grenadă sau un alt obiect ce poate provoca pagube, ci un innocent buchet de flori. Imaginea sugerează că putem obţine mai multe prin negocieri blânde, decât prin violenţă.
5. Exprimă-te.
Lucrarea din New York ilustrează exprimarea sinelui prin acest graffiti artist care vomită flori. Textul ataşat desenului este “Mai bine afară decât înăuntru” şi indică faptul că, dacă ai ceva de exprimat, este mai bine să nu ţii în tine, tot aşa cum, atunci când ne vine să vomităm, este mult mai bine să eliminăm ce nu ne prieşte. Aşa că, de ce nu am proceda la fel şi cu emoţiile noastre, cu nevoia de a crea sau de a ne exprima?
4. Trăieşte momentul.
Una dintre cele mai recente lucrări ale lui Bansky, intitulată “Iubitorii de telefoane mobile”/ “Mobile Lovers”, a fost realizată de asemenea în Bristol. Această referinţă nu foarte subtilă la tehnologia modernă ne avertizează să fim mai conştienţi cu felul în care ne petrecem timpul şi cu cel în care ne canalizăm atenţia. Nimic din ceea ce există pe ecran nu este mai important decât ceea ce se întâmplă chiar în faţa noastră. Prin preocuparea constantă faţă de lumea virtuală, am putea rata multe momente importante şi legături cu cei din jur.
3. Nu fii prea plin de sine.
O altă operă new-yorkeză a lui Bansky are darul de a ne trezi la realitate. Ca oameni, ne place să credem că vieţile noastre au importanţă şi că suntem unici. Această lucrare poate fi privită precum ceva care ne dă jos de pe soclu, dar într-un mod pozitiv. Toată lumea se luptă cu aceleaşi greutăţi. Viaţa este finită şi asta e în regulă. Nu face lucruri pentru ca alţii să te ţină minte; fă lucruri pentru a fi o persoană bună.
2. Nu-i lăsa pe alţii să îţi stea în cale.
Lucrarea realizată în Boston este una dintre cele mai cunoscute ale lui Bansky şi este o altă abordare în numele idealismului dezamăgitor. Mulţi dintre noi suntem forţaţi să renunţăm la visurile noastre din cauza problemelor financiare sau a altor dificultăţi. De aceea, lucrarea poate servi ca un apel deşteptător pentru cei adormiţi. Morala este că ar trebui să ne urmăm idealurile indiferent de descurajările venite din exterior.
1. Ascultă-ţi inima.
Poate cea mai evidentă şi adorabilă traducere a acestei lucrări din San Francisco este “ascultă-ţi inima”. Chiar dacă realităţile crude şi satira nemiloasă fac parte din stilul lui Bansky, aici artistului i-a scăpat un strop de optimism. Doctorul care ascultă la stetoscop serveşte ca un reminder în acest sens. Oare noi facem asta?
Citiţi şi
Unde nu e iertare, de multe ori e pace
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.